Το πρώτο ταρακούνημα έφτασε στην χώρα μας !!
To 41% των ελληνικών εξαγωγών σε αγροτικά προιόντα πηγαίνει στην Ρωσία.
Aλυσιδωτές παρενέργειες σε όλο το….
φάσµα των εαρινών καλλιεργειών και δη στην εξαγωγική πορεία βασικών αγροτικών προϊόντων της χώρας µας θα προκαλεσούν ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις των Ευρωπαίων, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία.
Μεγάλους φόβους για γενικευµένο εµπάργκο της Ρωσίας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα εκφράζουν οι εξαγωγείς, µε αφορµή την επιστροφή δύο φορτίων µε φράουλες, για τα οποία επικαλέστηκε υγειονοµικούς λόγους. Το άτυπο εμπάργκο ήταν αρκετό για να ανησυχήσει παραγώγους και εξαγωγείς καθώς η Ρωσία αγοράζει τεράστια ποσοστά της ελληνικής παραγωγής σε φράουλες και ροδάκινα, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία σε νεκταρίνια, κεράσια, λάδι, ελιές, κρασί, σταφίδα, ακτινίδια, νωπά αγγουράκια, μέλι, βότανα, κρόκος Κοζάνης, μήλα, πορτοκάλια, λαυράκι, τσιπούρα κ.ά.
Συγκεκριμένα απορροφά το 50% των εξαγωγών φράουλας και το 30% ροδάκινου (νωπό και κοµπόστα), ενώ οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών ελέγχουν άνω του 40% της ρωσικής αγοράς τσιπούρας – λαβρακίου.
Μάλιστα, σε υπόµνηµα του ΠΣΕ αναφέρεται ότι το 41% (περίπου 250 εκατ. ευρώ ετησίως) των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα. Για το λόγο αυτό προτείνεται εναλλακτικό σχέδιο δράσης, που να προβλέπει διµερείς συµφωνίες της Ελλάδας µε χώρες που διατηρούν ειδικούς εµπορικούς δεσµούς µε τη Ρωσία, όπως Σερβία και Μολδαβία. Οι Έλληνες εξαγωγείς τροµάζουν στην ιδέα ενός συνολικού ρωσικού εµπάργκο σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, ενώ ήδη προκαλούνται προβλήµατα και από τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι µεταφορείς. Το 11% των Ελλήνων µεταφορέων δουλεύουν µόνιµα µε τη Ρωσία και το 20% περιστασιακά, γεγονός που θα µπορούσε να επηρεάσει σηµαντικά τον κλάδο σε περίπτωση ευρύτερων κυρώσεων.
Οι επιπτώσεις στην οικονοµία ενδέχεται να ανέλθουν σε πολλά δισ. ευρώ, λένε οι εξαγωγείς, επηρεάζοντας πολλούς κλάδους παραγωγής προϊόντων, τον τουρισµό και τις µεταφορές. Το διµερές εµπόριο Ελλάδας-Ρωσίας αντιστοιχεί σε περισσότερα απο 7,1 δισ. ευρώ ετησίως.
Αξίζει να σημειώσουμε οτι η Ρωσία θα μπορούσε να αγοράζει τις διπλάσιες ποσότητες των ελληνικών προιόντων αλλά η τιμή των προιόντων ειναί υψηλή προς την Ρωσία εξαιτίας των υψηλών δασμών της Ε.Ε., τελωνίων και άλλων παραγόντων.
Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός της υποτίµησης του ρωσικού νοµίσµατος κατά 25%, µε αποτέλεσµα να υπάρχει µειωµένη καταναλωτική δαπάνη. Η αγοραστική δύναμη των ρώσων πολιτών αρχίζει να μειώνεται λόγω των κυρώσεων και κυρίως λόγω του ότι η Ε.Ε. αναζητά απο αλλού καύσιμα.
Έντονη ανησυχία εκφράζει και η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, με ανακοίνωση της:
Με ιδιαίτερη ανησυχία ο κλάδος μεταποίησης φρούτων παρακολουθεί την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας. Η λήψη μέτρων εναντίον της Ρωσίας απειλεί άμεσα τις εμπορικές μας σχέσεις με τη χώρα αυτή αφού σε μια τέτοια περίπτωση είναι εύλογο να περιμένουμε αντίμετρα. Η ρωσική αγορά αποτελεί μια εξαιρετική αγορά για τον κλάδο μας. Κοντά στους 10.000 τόνους κομπόστας ροδάκινου εξάγονται κάθε χρόνο εκεί. Οι σοβαρότερες συνέπειες όμως, σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία θα επέλθουν για το χυμό. 15.000 τόνοι συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου που παράγεται στην πατρίδα μας καταλήγουν στη ρωσική αγορά. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 35-40% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου. Αθροιστικά, οι εξαγωγές κομπόστας και χυμού στη Ρωσία αντιστοιχούν σε 50.000 τόνους πρώτης ύλης και σε εισροή 40 εκ. ευρώ συναλλάγματος. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε έναν εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία, να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποζημιώσουν τόσο εμάς όσο και τους αγρότες που παράγουν τα προϊόντα που μεταποιούμε για τις ζημιές που θα μας επιβάλλουν.
Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Πέλλας Χρήστος Κάμτσης, μίλησε για τους φόβους που εκφράζονται για το εμπάργκο της Ρωσίας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τους εξαγωγείς. Όπως είπε, σε πολλές περιπτώσεις τα πολιτικά παιχνίδια τα πληρώνουν άλλοι κλάδοι, όπως σε αυτή την περίπτωση οι αγρότες. «Τα ίδια φαινόμενα είχαμε και πρόπερσι με τους δασμούς, ένα μηδαμινός φόρος, των 9-10 ευρώ, που όμως τότε έγινε θέμα… έλεγαν πως θα έχουμε πρόβλημα. Τώρα, τι θέλουν; Να τα βάλουμε με τη Ρωσία; Πόσα αγροτικά προϊόντα τραβάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ποιο είναι το ποσοστό; Από τότε που σταμάτησε η σύμβαση για τον αγωγό Μπουργκάς μας πήρε η κατρακύλα. Το ζήτημα είναι ότι θα έχουμε πρόβλημα, δεν ξέρουμε ακόμη πόσο έντονο, όμως έχουν διαμορφώσει έτσι την αγορά για να μας ξεκληρίσουν. Ένα ακόμη χτύπημα για να πετύχουν το στόχο τους…».
Οι Έλληνες παραγωγοί (αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, ψαράδες, μελισσοκόμοι, κ.τ.λ.) θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν τα χωράφια και τις παραγωγές τους λόγω της πτώσης των τιμών (μη ζήτησης) αν προχωρίσει σε αντίποινα η Ρωσία.
Αν κάτι έχει απομείνει σε αυτήν την χώρα είναι οι αγρότες και ο τουρισμός. Αν σβήσουν και αυτά ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ !
Use Facebook to Comment on this Post