xOrisOria News

Βολεύτηκε κι ο Πρωτόπαπας !!!!

Με 2,72% δάνεισε η Εθνική Τράπεζα τα ?450 εκατ. στην ισραηλινή Invel για την εξαγορά της θυγατρικής της Πανγαία, πρόεδρος του Δ.Σ. της οποίας είναι ο…

πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας.
Έλληνα καταθέτη, Έλληνα δανειολήπτη, Έλληνα επενδυτή, Έλληνα μικρομεσαίε επιχειρηματία, Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία, Έλληνα κροίσε που ζεις στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, μπορείς να δανειστείς αυτή την περίοδο με επιτόκιο 2,72% από την Εθνική Τράπεζα για να αγοράσεις ακίνητα της ίδια της τράπεζας με εξασφαλισμένο μίσθωμα από την τράπεζα, η απόδοση του οποίου είναι 8,5%;

Αν δεν μπορείς να δανειστείς από την Εθνική με τους παραπάνω όρους, μήπως μπορείς να δανειστείς από οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα που διασώθηκε με τα χρήματα του ελληνικού λαού;

Ακόμα και με cash collateral (δηλαδή με εγγύηση μετρητά), μπορείς να δανειστείς με τους παραπάνω όρους αυτήν την περίοδο;

Η απάντηση είναι, μάλλον όχι. Πολύ απλά, τέτοια συναλλαγή ξεφεύγει από τις τραπεζικές πρακτικές και δεν συναντάται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα.

Αυτό είναι το πρώτο παράδοξο.

Αυτό που δεν μπορείς εσύ, και ενδεχομένως δεν το μπορούν ούτε μεγάλες ευρωπαϊκές αξιόχρεες εταιρείες, το μπορεί η εταιρεία Invel Real Estate II BV μία εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων, συμφερόντων του γνωστού (για διάφορες πράξεις) επιχειρηματία Beny Steinmetz, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 10 πιο πλούσιους Ισραηλινούς (Νο 5, σύμφωνα με την πιο παλιά εφημερίδα του Ισραήλ, Haaretz) με περιουσία από 2,7 μέχρι 3,4 δισ. δολάρια και δραστηριότητες από την επεξεργασία διαμαντιών μέχρι την εξόρυξη μεταλλευμάτων και real estate (είναι ο ίδιος που ελέγχει την εταιρεία BSGR, για την οποία η αμερικανική κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Γουινέας ερευνούν πώς πήρε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μεταλλείων στη Γουινέα).

Αυτό είναι το δεύτερο παράδοξο.

Αυτή λοιπόν η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (Γ. Ζανιάς πρόεδρος, Αλ. Τουρκολιάς διευθύνων σύμβουλος) για να αγοράσει το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της Πανγαία Α.Ε., θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας. Η συμφωνία είναι αξίας περίπου 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η Εθνική χρηματοδοτεί την εξαγορά με δάνειο 450 εκατ. ευρώ. Ο αγοραστής βάζει από την τσέπη του μόνο 140 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είναι εισφορά σε είδος. Για όποιον δεν κατάλαβε, ο αγοραστής εξαγοράζει με δάνειο της Εθνικής (κατά τα 2/3 της συναλλαγής) τη θυγατρική της με κόστος (επιτόκιο) μόλις 2,72% (2,5% και euribor τριμήνου 0,22%). Την ίδια στιγμή ο αγοραστής παίρνει ακίνητα με εξασφαλισμένο μίσθωμα -το πληρώνει η Εθνική Τράπεζα και το ελληνικό δημόσιο- το οποίο ισοδυναμεί με απόδοση 8,5% (η Πανγαία και η Eurobank Properties αγόρασαν πρόσφατα ακίνητα του δημοσίου με δάνεια από τις μητρικές τους τράπεζες, με εξασφαλισμένα ενοίκια και απόδοση 9,5%. Αυτό στην κυβέρνηση του λένε «αποκρατικοποίηση».)

Το τρίτο παράδοξο είναι ότι αυτή η συναλλαγή εγκρίθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ελέγχει τις ενέργειες των τραπεζιτών, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά. Όπως είναι γνωστό, τη συναλλαγή αυτή καταψήφισε το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του ΤΧΣ, Αν. Μπερούτσος, ο οποίος αμέσως μετά υπέβαλε την παραίτησή του από το ΤΧΣ για προσωπικούς λόγους.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πανγαία Α.Ε. είναι ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, πρώην υπουργός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του οποίου μαζί με τη Νέα Δημοκρατία οδήγησαν τη χώρα στη στάση πληρωμών.

Στις τελευταίες εκλογές απέτυχε να βγει βουλευτής, αλλά ως υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας ξαναγύρισε στην δουλειά του τραπεζοϋπάλληλου, για να αναβαθμιστεί σε πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Πανγαία.

Είναι περιττό να πούμε ότι η Πανγαία κατέχει μερικά από τα πιο αξιόλογα ακίνητα της χώρας, στα οποία είναι γραμμένη η ιστορία της Εθνικής και το ελληνικού κράτους.

Use Facebook to Comment on this Post