Χρηστος Μάτης
Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης – Επικεφαλης της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην Πράξη
Στο μνημειακό άξονα της Αριστοτέλους υπάρχουν όψεις δέκα οικοδομικών τετραγώνων, στις οποίες λειτουργούν σήμερα 71 ισόγειες επαγγελματικές χρήσεις. Από αυτές οι 16 είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι 10 είναι κενές…
Με την υιοθέτηση της ρύθμισης για αύξηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο 50% των χρήσεων, σημαίνει ότι θα διατεθούν επιπλέον 11 άδειες (σύνολο 27, καθώς η μία από τις 10 όψεις κατέχεται από την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική και το ΙΚΑ).
Ουσιαστικά πρόκειται για μία παρέμβαση στην αγορά γης, διότι είναι προφανές ότι οι 11 νέες άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος θα καταληφθούν από καφέ και μπαρ, διότι αυτές είναι οι μόνες χρήσεις που μπορούν να πληρώσουν υψηλότερα ενοίκια. Δε φαίνεται πολύ πιθανόν ένα κουρείο ή ένα κρεοπωλείο να μπορεί να προσφέρει υψηλότερο ενοίκιο από ένα καφέ ή ένα μπαρ.
Την ίδια στιγμή αυτοί οι οποίοι νοιάζονται για την αναβάθμιση της Αριστοτέλους με νέα μπαρ και καφέ, δηλαδή το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, με πρωτοβουλία του οποίου συζητείται η αλλαγή, δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γεγονός ότι ένας άλλος κρατικός φορέας, η Ελληνική Αστυνομία, έχει μετατρέψει ένα πεζόδρομο σε πάρκινγκ.
Η άθλια εικόνα της οδού Αριστοτέλους οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στην ιστορία του μνημειακού άξονα. Η εικόνα των κτιρίων είναι απογοητευτική, ενώ η εικόνα των ισογείων χάνεται πίσω από τα τραπεζοκαθίσματα, τα εμπορεύματα στις στοές και τα παρκαρισμένα οχήματα.
Η Αριστοτέλους χρειάζεται αναβάθμιση. Αυτή δεν θα επιτευχθεί με την αύξηση της αξίας της γης, που θα επέλθει με την νέα ρύθμιση.
Θα επέλθει μόνο αν υπάρξει σχέδιο ανάδειξης του άξονα ως δημόσιου αγαθού. Αισθητικού και πολιτιστικού.