Δεν κατάφερε να πείσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χώρα μας για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας, η οποία 10 χρόνια μετά από την πρώτη παρέμβαση της ΕΕ το 2003, φέρνει την Ελλάδα…
και τη διοίκηση ενώπιον των ευθυνών της επιβάλλοντας οριστική καταδίκη.
Το ΔΕΈ έκρινε ότι η χώρα μας δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της λίμνης ούτε εφάρμοσε τα 21 μέτρα που περιελάμβανε το κατευθυντήριο σχέδιο για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών και το 2004 αφού κινήθηκε διαδικασία προσφυγής από την ΕΕ, οι ελληνικές αρχές καθόρισαν την λίμνη Κορώνει ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).
Το ΔΕΕ υποστηρίζει ωστόσο στην απόφαση ότι η διοίκηση δεν προστάτευσε ως όφειλε το ευαίσθητο οικοσύστημα, τονίζοντας την υπερεκμετάλλευση της λίμνης από τον αγροτικό τομέα. Υποστηρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο «φαγώθηκαν» περίπου 10.000 στρέμματα, τα οποία αποτελούσαν μέρος της Κορώνειας. Η Ελλάδα αποδέχεται την αξιοποίηση εδαφών της λίμνης, με την διαφορά ότι ισχυρίζεται ότι δεν ξεπερνούν τα 130 στρέμματα.
Στις 21 δράσεις που δεν υλοποιήθηκαν, το Δικαστήριο αναφέρει την καθυστέρηση στο σχέδιο διαχείρισης του εθνικού πάρκου των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, την μη ολοκλήρωση της επανεξέτασης των ρυπογόνων βιομηχανιών, το κλείσιμο των παράνομων γεωτρήσεων αλλά και μέτρα που αφορούσαν την άρδευση και την απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων.
Πηγή: protothema.gr
Use Facebook to Comment on this Post