Ο ανεξάρτητος Βουλευτής και συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος προσυπέγραψε επίκαιρη επερώτηση για την ενίσχυση του τουρισμού μαζί με…
Όλγα Κεφαλογιάννη, ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας και έναν βασικό πυλώνα και υποστηρικτή του ΑΕΠ. Η συμβολή του τουριστικού προϊόντος στο ΑΕΠ κυμαίνεται σταθερά άνω του 15%, ενώ και η συμβολή του στην απασχόληση είναι κεφαλαιώδους σημασίας απασχολώντας πληθυσμό που προσεγγίζει το 19% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Τα κρατικά έσοδα από τον τομέα είναι πολύ βασικά για τον προϋπολογισμό, ο οποίος ενισχύεται περαιτέρω από τη συμβολή του τουρισμού μέσω της έμμεσης φορολογίας.
Ο ελληνικός τουρισμός δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας και της απορρέουσας αρνητικής δημοσιότητας διεθνώς, αλλά και από τη γενικότερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια και οι οικονομικές εξελίξεις στις άλλες χώρες-που είναι και βασικές χώρες προέλευσης του τουριστικού πληθυσμού- είναι άμεσα συνδεδεμένες και με την πορεία του. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα της περσινής περιόδου έδειξαν πως ο ελληνικός τουρισμός άντεξε. Για να συμβεί αυτό, οι επιχειρήσεις του κλάδου άγγιξαν σε πολλές περιπτώσεις τα ακρότατα όρια αντοχής τους, προβαίνοντας στη μόνη διαθέσιμη επιλογή που είχαν, δηλαδή τη συρρίκνωση του κόστους και των τιμών και την παροχή μεγάλων προσφορών. Η δυνατότητά τους όμως αυτή, που απέδωσε μετρήσιμα αποτελέσματα, δεν έχει άλλα περιθώρια και είναι πολλές οι επιχειρήσεις που απειλούνται άμεσα με κλείσιμο αν δεν υπάρξουν άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Στην συνέχεια οι συνυπογράφοντες και ανεξάρτητοι Βουλευτές στην επίκαιρη επερώτηση τους τονίζουν ότι:
Στόχος για το 2013 δεν θα πρέπει να είναι απλώς η υπέρβαση ενός «κακού» 2012. Συγκρίσιμος στόχος μπορεί να είναι μόνο το 2011 και τα έσοδα της χρονιάς εκείνης. Έτσι για παράδειγμα, τονίζουν οι επερωτώντες βουλευτές πως : ένας στόχος 16,5 ακόμα και 17 εκατομμυρίων τουριστών μπορεί να είναι εφικτός, ακόμα και για να κατατάξει τη χώρα μας στους 10 δημοφιλέστερους διεθνώς προορισμούς.
Την ίδια όμως ώρα οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη χώρα μας μπορούν να συμβάλλουν σε μια άνευ προηγουμένου στήριξη της τουριστικής προσφοράς της χώρας και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σ’ ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε.
Παρά το γεγονός της οικονομικής στήριξης εδώ και χρόνια από την Ε.Ε. μέσω διαφόρων προγραμμάτων, ο οικοτουρισμός, θερμαλισμός, αγροτουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, γαιοτουρισμός και πλήθος άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, παραμένουν εντελώς αναξιοποίητες και ανοργάνωτες, εξαιτίας της έλλειψης θεσμικού πλαισίου σε κεντρικό επίπεδο. Αυτό με τη σειρά του, εφ’ όσον αποκτηθεί, θα επιτρέψει την καλλίτερη οργάνωση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων που αφορούν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά και την ανάπτυξη δράσεων που θα ενσωματώνονται σ’ έναν κεντρικό σχεδιασμό για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.
Επίσης μπορεί να επιτρέπει και τις κατά τόπους περιφέρειες να οργανώνουν ακόμα καλλίτερα την αξιοποίηση τοπικών ιδιαιτεροτήτων που βασίζονται σε ανεκμετάλλευτους πόρους που χαρακτηρίζουν την εναλλακτική ταυτότητα κάθε περιοχής. Είναι εμφανές πως για όλα τα παραπάνω οι κρατικές πολιτικές και παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες και καίριες.
Τέλος οι ανεξάρτητοι βουλευτές παρότι έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και ιδεολογικές αναφορές, προχωρούν στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων – λύσεων, που ζητούν να μελετήσει και αφού τις επεξεργασθεί η αρμόδια Υπουργός να τις εφαρμόσει έχοντας την ψήφο της Βουλής, αφού όπως είπε εμφαντικά ο συνυπογράφων εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος, γίνεται εμφανές πως για όλα τα παραπάνω, οι κρατικές πολιτικές και παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες και καίριες.
Εξάλλου απαντώντας ο τ. Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή την κοινοβουλευτική αυτή πρωτοβουλία τόνισε, ότι χρειάζεται ένας γενικότερος σχεδιασμός για την τουριστική περίοδο που ξεκινά και συγκεκριμένοι και ποσοτικοποιημένοι στόχοι σε σχέση τόσο με τις αφίξεις όσο και με τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη, όπως ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ 23% που ισχύει γενικά, όπως έχει επανειλημμένα εξαγγελθεί από τον ίδιον τον Πρωθυπουργό πως ειδικά για την εστίαση θα μειωθεί στο 13%.
Πρέπει άμεσα, χθες θα΄λεγα, ο κ. Α.Σαμαράς να προχωρήσει στο αναγκαίο μέτρο υλοποίησης βρίσκεται το αναγκαίο αυτό μέτρο για την οικονομική ελάφρυνση επιχειρήσεων και καταναλωτών.
Όσον αφορά το δανεισμό των τουριστικών επιχειρήσεων ο Νίκος Νικολόπουλος τόνισε, ότι είναι κοινή η διαπίστωση των ανεξαρτήτων βουλευτών, όπως και “τοις πάσι είναι γνωστό” πως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εδώ και περίπου μια τετραετία, λειτουργούν σε καθεστώς πιστωτικής «ασφυξίας», με τον τραπεζικό δανεισμό να γίνεται διαρκώς δυσκολότερος και ακριβότερος, ενώ συγχρόνως, τα έσοδά τους διολισθαίνουν και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.Για αυτό η Κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει την διευκόλυνση ιδιωτών δανειοληπτών και γι τις επιχειρήσειςn τουρισμούς. Το πάγωμα καταβολής χρεολυσίων μόνον, δεν επιλύει το πρόβλημα, απλά το μεταθέτει στο μέλλον.
Απαιτείται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δανείων, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων.
Εμείς ζητάμε -όπως είπε ο Νίκος Νικολόπουλος- νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα θέσει και το θέμα ενός ενδεχόμενου ανώτατου πλαφόν χορήγησης δανείων, με ενδεικτικό όριο με βάση τις αντοχές της αγοράς το 6%; Ζητάμε επανάληψη της ρύθμισης του αρ. 23 του Ν. 3756/2009 (ΦΕΚ 53 Α’) για διάστημα έως 2 ετών για τη μη επιβάρυνση με την εισφορά του Ν. 128/1975 (ΦΕΚ 178 Α’) των υπολοίπων των δανείων, καθώς και τα χορηγούμενα δάνεια ή πιστώσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα, προς τα τουριστικά καταλύματα της χώρας. Ο τ. Υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος υπογράμμισε ότι επιβάλλεται, η άμεση επανέναρξη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες θα όφειλαν, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να
χρηματοδοτήσουν με ταχύτητα και λογικό κόστος τις επιχειρήσεις, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι μοιραίες τόσο για τη συνέχιση της ύφεσης όσο και για τους δείκτες ανεργίας.
Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Ο παραιτηθείς Υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του Υπουργού Εργασία μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει ορατά βήματα προς την αναβίωση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, αρχής γενομένης από την τρέχουσα χρονιά και υπογράμμισε :
Ο Υπουργός έπρεπε να είχε καταλάβει μετά από εννέα μήνες πως το πρόγραμμά αυτό, μέσα από
τη δυνατότητα εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, είναι ένα εργαλείο με αποδεδειγμένη ωφέλεια, τόσο για τους δικαιούχους
(από «ευαίσθητες» κοινωνικές τάξεις), όσο και για τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιφέρειας, που κατά τεκμήριο συμμετέχουν σ’ αυτό.
Εξάλλου ο Νίκος Νικολόπουλος έφερε παραδείγματα από άλλες ανταγωνίστριες χώρες που έχουν επεκτείνει τα αντίστοιχα προγράμματα, επιδοτώντας τουρισμό τρίτης ηλικίας από την Ε.Ε., αντιμετωπίζοντας έτσι την ανεργία και την εποχικότητα, προσφέροντας παράλληλα κοινωνικό έργο.
Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού προτείνοντας και αυτός μαζί με τον συνυπογράφοντα συνάδελφο τουΑ.Λοβέρδο από την Κυβέρνηση την δημιουργία και θέσπιση ανάλογου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου συνολικά και επί μέρους εξειδικευμένων, για τη μέγιστη εκμετάλλευση των μοναδικών φυσικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η πατρίδα μας, ενώ άμεσα ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς, να αντιμετωπίσουν την υπέρμετρη επιβάρυνση του κόστους θέρμανσης των ξενοδοχείων.
Ιδιαίτερα σε περιοχές μάλιστα αυτό πρέπει να συμβεί -όπως τονίζουν- όπου οι κλιματολογικές συνθήκες απαιτούν την λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης μέχρι και 10 μήνες τον χρόνο, προκειμένου να ενισχυθούν ο ορεινές- ημιορεινές περιοχές και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ερήμωσης και εσωτερικής μετανάστευσης.
Τέλος, ο τ. Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος υπογράμμισε πως θα υπάρξει διαρκής, συστηματική και στοχευμένη η πίεση προς την Κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ τουρισμού, γεωργίας και πολιτισμού στην χώρα που θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές και καταλύτες της τουριστικής και γεωργικής ανάπτυξης της χώρας.
Use Facebook to Comment on this Post