«Σφίξτε τα λουριά» είναι η εντολή της τρόικας στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές! Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τις χθεσινές συζητήσεις που είχαν οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Πιο συγκεκριμένα, με το που πάτησαν το πόδι τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα 30 στελέχη των δανειστών, ξεκαθάρισαν πως η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών απαιτεί άμεσες αλλαγές. Μάλιστα, τόνισαν ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα πρέπει να συνδέονται με περισσότερες ευκολίες πληρωμής για τους φορολογούμενους, αλλά με ένα καλύτερο προγραμματισμό από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν επικαιροποιημένο προγραμματισμό εισπράξεως βεβαιωμένων εσόδων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου και εκτιμήσεις για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του έτους. Παράλληλα, άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει αναθεώρηση του προγράμματος ελέγχων και εισπράξεων που έχει συμφωνηθεί με το Μνημόνιο 3, όταν τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η ψήφιση του οποίου αναμένεται μέσα στο Μάιο.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου, η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει τα ακόλουθα μέτρα:
1. Την έκδοση υπουργικής απόφασης για την προσαρμογή των τιμών τελικού χρήστη για τους μικροκαταναλωτές.
2. Την επικαιροποίηση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής με την καθιέρωση τριετών δεσμευτικών ορίων όσον αφορά στις δαπάνες για όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.
3. Την έγκριση προγραμμάτων στελέχωσης για τα επιτελικά υπουργεία.
4. Τη δημιουργία μιας σημαντικά πιο αυτόνομης φορολογικής διοίκησης και προσδιορισμό του βαθμού της αυτονομίας του πλαισίου διακυβέρνησης, της ευθύνης, των νομικών εξουσιών του επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης και του αρχικού προσωπικού του οργανισμού.
5. Την έκδοση και δημοσίευση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς για τις δημόσιες υπηρεσίες, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.
6. Την πλήρη εφαρμογή μιας τυποποιημένης διαδικασίας για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με στόχο την καλύτερη εναρμόνισή τους προς τις αγοραίες τιμές υπό την ευθύνη του διευθυντηρίου φορολόγησης του κεφαλαίου.
7. Τη μεταφορά 40 νέων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
star.gr