Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
www.apostoloupanos.gr
twitter:@egerssi
Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες από την μνημειώδη για τα δικαστικά χρονικά, αγόρευση του…
Λίγα δε εικοσιτετράωρα από αυτή την αγόρευση, ο Ανακριτής διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας, με ένταλμα που εξέδωσε, διέταξε την σύλληψη του Αντώνη Κάντα πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και άμεση συνέργεια σε απιστία, σχετικά με σύμβαση με τη Siemens για τηλεπικοινωνίες του στρατού. Η επίμαχη σύμβαση υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1999, με αντικείμενο την επέκταση τηλεπικοινωνιών του στρατού και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ΕΡΜΗΣ 2. Στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του αναφέρεται ότι ο κ. Κάντας δέχθηκε ποσό 500 χιλ. ευρώ από άγνωστο εκπρόσωπο της Siemens. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που διαθέτει ο ανακριτής το εν λόγω ποσό φέρεται να εντοπίστηκε ως έμβασμα που «δέχθηκε» λογαριασμός του Α. Κάντα σε ελβετική τράπεζα. Τα χρήματα φαίνεται να φθάνουν στην Ελβετία μέσω της εταιρείας MARTHA HOLDINGS, «εταιρεία-κουμπαράς» που έχει συνδεθεί με κεντρικό πρόσωπο στην κύρια υπόθεση των λεγόμενων «μαύρων ταμείων» της Siemens. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, που άσκησε τα καθήκοντα του με προϊστάμενο του στη Διεύθυνση Εξοπλισμών τον Γιάννη Σμπώκο, φέρεται να υποστηρίζει ότι τα χρήματα ήταν δικά του και τα είχε σε θυρίδα μέχρι να τα «βγάλει» στο εξωτερικό. Η ανάκριση ωστόσο θεωρεί πως το χρηματικό ποσό για το οποίο καλείται να λογοδοτήσει δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του. Μετά την εκτέλεση του εντάλματος, ο κ. Κάντας έλαβε από τον ανακριτή προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα και μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος. Το έργο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ΕΡΜΗΣ είχε ανατεθεί με απόφαση του ΚΥΣΕΑ με απευθείας ανάθεση στην ΕΑΒ με υποκατασκευάστρια τη Siemens. Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι η σύμβαση, ύψους 216 εκατομμύρια ευρώ, ήταν υπερκοστολογημένη κατά 25%. (από in.gr) http://mobile.in.gr/Article.aspx?Id=1231265982
Είχε δε, προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, όπου παραπέμπεται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο πρώην Πρόεδρος του ΟΤΕ (επί υφυπουργείας Σήφη Βαλυράκη) και μετέπειτα Υπουργός της κυβερνήσεως Σημίτη, Τάσος Μαντέλης καθώς και άλλα τέσσερα άτομα, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και η οποία δωροδοκία προκάλεσε στον ΟΤΕ ζημιά 68 εκ. ευρώ. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κατηγορείται ότι έλαβε 440 χιλ. γερμανικά μάρκα από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η δίκη ορίσθηκε στις 11 Νοεμβρίου. Να σημειωθεί πως ο Μαντέλης έχει παραδεχτεί πως την εποχή που οι εταιρείες Siemens και Intracom μονοπωλούσαν την τηλεπικοινωνιακή αγορά και σύναπταν προγραμματικές συμβάσεις μαμούθ (άνω των 2 δις ευρώ) με τον ΟΤΕ, ο ίδιος αποδεχόταν χορηγία από τη Siemens για τον προεκλογικό του αγώνα. Είναι δε, γνωστό στους εργαζόμενους της Siemens, η πολύ στενή σχέση του πρώην Υπουργού με την τότε Διοίκηση της Siemens (Χριστοφοράκος-Γεωργίου). Άλλωστε, γι΄ αυτό το λόγο στην προεκλογική περίοδο του 2000, κατόπιν εντολής Χριστοφοράκου, όλα τα στελέχη της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας, είχαν υποχρεωθεί μέσω e-mail να παραβρεθούν σε ομιλία του τότε Υπουργού και η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μαρούσι (Αρτέμιδος 8 – forum συνεδριάσεων 2ου υπογείου).
Γιατί κα Νικολακέα;
Και ενώ βοά το σύμπαν από την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε άνομες πράξεις της γερμανικής πολυεθνικής Siemens, στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει το τελεσίγραφο-πρόσκληση της ανακρίτριας Νικολακέα για 11 μάρτυρες (Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μάικλ Κουτσενρόιτερ κ.α.), πρώην μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens (του τομέα τηλεπικοινωνιών) και οι οποίοι καλούνται από την ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στην σύνταξη και υλοποίηση της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ. Ως γνωστόν η κ. Νικολακέα είναι επιφορτισμένη με το ποινικό μέρος του πολιτικοοικονομικού σκανδάλου της Siemens και για το οποίο σκάνδαλο ο νυν Πρωθυπουργός της χώρας είχε δεσμευθεί πριν τις εκλογές του 2012, πως δεν θα το κλείσει μέχρι οριστικής διαλεύκανσής του.
Όμως, το ερώτημα που εύλογα γεννάται, είναι τι πραγματικά επιδιώκει η κυρία Ανακρίτρια από τη στιγμή που έπρεπε να γνωρίζει, πως ουδείς εκ των κληθέντων δεν προτίθεται να εμφανιστεί για να καταθέσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη, όταν οι περισσότεροι από αυτούς έχουν απαλλαγεί κατηγοριών από τη Γερμανική Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένου και του Μιχάλη Χριστοφοράκου! Όπως είναι απορροίας άξιο γιατί η κ. Ανακρίτρια δεν καλεί τον Ευάγγελο Σέκερη, διευθυντικό στέλεχος της Siemens στις τηλεπικοινωνίες και αρμόδιο για τις συμβάσεις 8002 της Siemens με τον ΟΤΕ, προκειμένου να καταθέσει, από τη στιγμή που η ίδια προφορικά είχε ανακαλέσει την έγγραφη κλήτευση που είχε αποστείλει στον κ. Σέκερη, για κατάθεση την Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 (Αρ.Πρωτ.: ΕΠ 142). Από τότε έχουν παρέλθει 3 και πλέον χρόνια, η εξέλιξη του μεγαλύτερου πολιτικοοικονομικού σκανδάλου της μεταπολεμικής Ελλάδος καρκινοβατεί και το μάρτυρα που όλοι οι μετέχοντες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής χαρακτήρισαν απόλυτα αξιόπιστο και σοβαρό, όταν και κατέθεσε (δυο φορές) ο κ. Σέκερης σ΄ αυτή, και η κυρία Ανακρίτρια «αρνείται» πεισματικά να τον καλέσει. Μήπως, ασκούνται προς αυτήν την κατεύθυνση «πιέσεις» από τη στιγμή που ο Ευάγγελος Σέκερης τυγχάνει μπατζανάκης του σημερινού Πρωθυπουργού (έχουν παντρευτεί τις αδελφές Κρητικού) και ίσως γνωρίζει πολλά για αρκετά πολιτικά πρόσωπα της εποχής; Να τονιστεί πως επανειλημμένα από την «Ελεύθερη Ώρα» έχει επισημανθεί η αναγκαιότητα κατάθεσης του Ευάγγελου Σέκερη.
http://indobserver.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7628.html
Χαρτί αξιοπιστίας για την Δικαιοσύνη
Ωστόσο, έχει όμως, μεγάλη σημασία να αξιολογηθεί σωστά το τελευταίο διαπραγματευτικό ατού της πατρίδος μας έναντι της γερμανικής κυβέρνησης που ακούει στο όνομα ΟΤΕ-Deutsche Telecom. Και για να γίνουμε πιο σαφείς. Από τη στιγμή που συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο Τάσος Μαντέλης, ο Ηλίας Γεωργίου (προϊστάμενος του Ε.Σέκερη εκείνη την εποχή), αλλά και αρκετά πρώην μεγαλοστελέχη του ΟΤΕ, πιθανώς να έχουν την τύχη του Άκη Τσοχατζόπουλου, προκύπτει σαφέστατα πως οι προγραμματικές συμφωνίες του 1998 και για τις οποίες υπήρξε δωροδοκία, θα πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μην «αρχειοθετηθούν», αλλά αντιθέτως να αποτελέσουν διαπραγματευτικά όπλα για το συμφέρον της πατρίδος μας. Και προφανώς, από την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδος, μιας και η παρούσα της συγκυβέρνησης ΝΔ (Σαμαρά) – ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος) δεν μπορεί να αναγκάσει τη Siemens έστω, να τηρήσει ακόμη και αυτόν τον ζημιογόνο για την πατρίδα μας, εξωδικαστικό συμβιβασμό Siemens – Ελληνικού Δημοσίου κατά παράβαση εκτέλεσης της μοναδικής ομόφωνης απόφασης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και η οποία είχε επιδικάσει στη Siemens πρόστιμο-αποζημίωση 2 δις ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Γιατί ως γνωστόν η γερμανική πολυεθνική εταιρεία, όχι μόνο δεν τηρεί κανένα από τα συμφωνηθέντα σημεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού Siemens – Ελληνικού Δημοσίου, αλλά οσονούπω τα καταπατεί, καθιερώνοντας σε εβδομαδιαία βάση τις απολύσεις εργαζομένων της και για τις οποίες πολλάκις η «Ελεύθερη Ώρα» έχει αναφερθεί, δημοσιεύοντας ανακοινώσεις του Σωματείου εργαζομένων της Siemens κατά αυτής της πολιτικής της.
Κλείνοντας, απευθύνουμε έκκληση στην αξιότιμη Ανακρίτρια κ.Νικολακέα, να εμποδίσει με κάθε τρόπο το «κουκούλωμα» του σκανδάλου Siemens-Intracom- OΤΕ για να αποδείξει πως δεν έχουμε Δικαιοσύνη δυο ταχυτήτων! Κατ΄ αυτό τον τρόπο θα ανακτήσει η Ελληνική Δικαιοσύνη το τρωθέν κύρος της στα μάτια του Ελληνικού λαού, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως η Δικαιοσύνη δεν είναι το σκαλοπάτι αναρριχήσεως δικαστών σε Υπουργικούς θώκους.