xOrisOria News

Μύθοι για τη διατροφή το καλοκαίρι

Κόβει την όρεξη η υπερβολική ζέστη; Ξεδιψάει το παγωμένο νερό; Παχαίνουν τα φρούτα το…

καλοκαίρι; Διατροφικά ερωτήματα που τίθενται μονίμως, γεννώντας διαχρονική… σύγχυση, ίσως γιατί κάποιοι από τους μύθους που τα περιβάλλουν συνδέονται με ισχυρές γευστικές απολαύσεις.

Διαβάστε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για γνωστούς διατροφικούς μύθους…

Φαγητό και καύσωνας

Η ζέστη δεν μειώνει την όρεξη, απλώς την «προσαρμόζει» στις κλιματικές συνθήκες της εποχής. Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι αντιμετωπίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αποβολής του νερού.

Εάν οι καύσεις που γίνονται στο εσωτερικό του οργανισμού παράγουν επιπλέον θερμότητα, η απαιτούμενη προσαρμογή γίνεται ακόμη πιο δύσκολα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα τροφής, ιδίως κατά τις μεσημεριανές ώρες ασχέτως με το αίσθημα της όρεξης.

Δροσερό «ναι», παγωμένο «όχι»

Τα παγωμένα ποτά δεν απορροφώνται με μεγάλη ταχύτητα από τον πεπτικό σωλήνα, ως εκ τούτου δεν ενυδατώνουν στο μέγιστο βαθμό τον οργανισμό, δεν ξεδιψούν δηλαδή περισσότερο.

Είναι πιθανόν, μάλιστα, να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε ποτό μπορεί να σας ξεδιψάσει, αρκεί να είναι δροσερό, σε θερμοκρασία τέτοια που να ικανοποιεί αποτελεσματικά το αίσθημα της δίψας.

Τα αλκοολούχα δεν βοηθούν στην ενυδάτωση

Η μπύρα, όπως άλλωστε και τα περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά, δεν αποτελεί καλό μέσο ενυδάτωσης. Την περίοδο του καλοκαιριού, ο οργανισμός αποβάλλει νερό μέσω του ιδρώτα, στην προσπάθεια να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του. Διαδικασία που πρέπει να μας κάνει προσεκτικούς στο ζήτημα της διατροφής, αφού περίπου το 80% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε νερό προέρχεται από τη λήψη νερού και άλλων υγρών και το υπόλοιπο 20% από τα τρόφιμα.

Μολονότι το νερό αποτελεί εύλογα την πρώτη επιλογή, εν τούτοις μία σειρά άλλων υγρών μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψη νερού, μεταξύ άλλων οι χυμοί, το γάλα, η σόδα, το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, τα υγρά με καφεΐνη μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό, με τον ίδιο τρόπο που συμβάλλουν και τα μη καφεϊνούχα. Μόνον τα οινοπνευματώδη οδηγούν σε αφυδάτωση, και μάλιστα ενώ νομίζουμε ότι μας ξεδιψούν.

Δεν είναι αθώα τα κοκτέιλ

Τα κοκτέιλ έχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από ένα απλό ποτό, όσο δυνατό και αν είναι. Μία pina kolada για παράδειγμα εμπεριέχει συνολικά 68 γραμμάρια αλκοόλ, υπερβαίνοντας τον πήχη των 40 γραμμαρίων που συστήνονται ως όριο κατανάλωσης ημερησίως. Συν τοις άλλοις, κινείται γύρω στις 400 θερμίδες!

Υπολογίστε: 100 ml ρούμι έχουν 280 θερμίδες, 50 ml λικέρ καρύδας έχουν 56 θερμίδες, και 150 ml χυμός ανανά έχει 74 θερμίδες. Αν το κοκτέιλ σας περιέχει γάλα ή χυμούς, η θερμιδική απόδοσή του ανεβαίνει επικινδύνως. Το απλό ουίσκι έχει περίπου 140 θερμίδες.

Αν σας αρέσουν και τα λαχταράτε τις νύχτες των διακοπών, ζητήστε να σας τα φτιάξουν με λιγότερο αλκοόλ: και πιο δροσιστικά θα είναι, και λιγότερο παχυντικά, καθώς κάθε γραμμάριο οινοπνεύματος αποδίδει 7 θερμίδες.

Νόστιμο φρούτο δεν σημαίνει και παχυντικό

Ισχύει κυρίως για τα φρούτα, που τους μήνες του θέρους είναι νοστιμότερα, δίνοντας τη γεύση του ώριμου και πιο γλυκού.

Όλα τα φρούτα περιλαμβάνουν 15 γραμμάρια σακχάρων ανά 80 γραμμάρια καρπού, ως εκ τούτου η θερμιδική απόδοση κάθε φρούτου εξαρτάται καθαρά από την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Θερμίδες δεν δίνουν τα φρούτα, δίνουν οι μεγάλες ποσότητες από αυτά.

Πηγή: fe-mail.gr

Use Facebook to Comment on this Post