Από το σύνδρομο του τάπερ «έπασχε» κάποτε μόνο η Ελληνίδα μάνα. Μεσούσης της κρίσης, εκατοντάδες γονείς επιλέγουν να τροφοδοτήσουν τα παιδιά τους με μαγειρεμένα φαγητά για το δεκαπενθήμερο, ακόμα και για ολόκληρο το μήνα…
Ο Παναγιώτης, δευτεροετής φοιτητής στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, παραλαμβάνει κάθε 15 μέρες «τις ενισχύσεις από τις Μεγάλες Δυνάμεις», όπως ονομάζει το σακβουαγιάζ με τα τάπερ και τα πυρέξ της μαμάς του, που έρχεται από τη Φλώρινα με το ΚΤΕΛ.
Με 25 ευρώ το δέμα με τα εδέσματα της μαμάς πάει από Αθήνα σε Θεσσαλονίκη και με 23 στις πόλεις της Κρήτης Η μεταφορά κοστίζει στους γονείς του περίπου 10 ευρώ και περιλαμβάνει τα γεύματα των επόμενων δύο εβδομάδων. Το τελευταίο δέμα περιείχε παστίτσιο, φασολάκια, κοκκινιστό μοσχάρι, κοτόπουλο με πατάτες, ένα ταψί σπανακόπιτα, σμυρνέικα σουτζουκάκια, λαχανικά και ζυμωτό ψωμί. Επί δύο 24ωρα μαγειρεύει η μητέρα του, η κυρία Δέσποινα, κάθε δεύτερη Παρασκευή του μήνα. Εχει προμηθευτεί ειδικά τάπερ που σφραγίζουν και κουτιά από φελιζόλ, για να διασφαλίσει την ακεραιότητα των τροφίμων, έπειτα από την ατυχία του περσινού Οκτωβρίου. «Μου έστειλε έναν τενεκέ φέτα και άνοιξε κατά τη μεταφορά. Εγινε κόλαση», λέει ο Παναγιώτης, ο οποίος κρατάει έξω «αυτό που μου αρέσει περισσότερο και βάζω στην κατάψυξη τα υπόλοιπα. Δεν δικαιούμαι κάρτα σίτισης. Για ένα πιάτο φαγητό και μία σαλάτα που θα φας έξω χρειάζεσαι τουλάχιστον 8 ευρώ», λέει ο ίδιος.
Η κυρία Ζωή, γιατρός σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας, κοροϊδεύει, όπως λέει, τις Ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ, οι οποίες απαγορεύουν τις μεταφορές αναλώσιμων μαγειρεμένων προϊόντων, δηλώνοντας ότι τα πακέτα που στέλνει μία φορά το μήνα στην κόρη της και την ανιψιά της στην Κομοτηνή περιέχουν βιβλία. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επιμελώς συσκευασμένες πίτες, «συνήθως μία σπανακόπιτα και μία τυρόπιτα και 15-20 μπιφτέκια. Αν τα βρούνε και τα κατάσχουν, καλή τους όρεξη!» λέει η ίδια.
Δεν γνωρίζει πως υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στις μεταφορές φαγητών σε φοιτητές. Οι εταιρείες αυτές μεταφέρουν με ασφάλεια τα φαγητά από χέρι σε χέρι. «Αντί να τρέχει ο φοιτητής ή ο γονέας στα ΚΤΕΛ, που βρίσκονται συνήθως εκτός του κέντρου της πόλης, αναλαμβάνουμε να τα παραδώσουμε στην πόρτα του», λέει ο Δημήτρης Μπαλωμένος, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Vanakias». Με σύνθημα «και η μανούλα ήσυχη και ο φοιτητής χορτάτος», αναλαμβάνει, όπως λέει, «φαγητομεταφορές και όχι μόνο» με φορτηγά-ψυγεία. Στέλνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι και κατεψυγμένα ψάρια. «Ανοίξαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η πελατεία μας αυξάνεται συνεχώς. Οι περισσότεροι γονείς στέλνουν από ένα μεγάλο σακβουαγιάζ με τρόφιμα μία φορά το μήνα», λέει ο κ. Μπαλωμένος. Το κόστος είναι 25 ευρώ για ένα δέμα από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και 23 για πόλεις της Κρήτης.
Με το σύνθημα «μεταφέρουμε τα πάντα για τους φοιτητές εκτός από τη μαμά τους», ο Γιώργος Ζωγόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Student Transport Services», αναλαμβάνει ο ίδιος τη μεταφορά δεμάτων για φοιτητές από το 2008. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πλειονότητα τους τα δέματα περιέχουν φαγητά και μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν ΑΕΙ και ΤΕΙ (Γιάννενα, Αγρίνιο, Πάτρα, Λαμία, Βόλος, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη). «Τελευταία, η πελατεία μας έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, λόγω της κρίσης. Παρέχουμε έναν ασφαλή και γρήγορο τρόπο μεταφοράς φαγητού. Η κρίση φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά κι εμείς έχουμε προσωπική σχέση με τους φοιτητές, στους οποίους μεταφέρουμε την αγάπη των γονιών τους». Εκτός από φαγητά, οι γονείς στέλνουν και φρεσκοσιδερωμένα ρούχα, ενώ κατά την παραλαβή πολλές φορές επιστρέφουν στους γονείς τους τα άπλυτα!
Το ερώτημα είναι πού τελειώνει η μητρική φροντίδα και πού ξεκινάει η μητρική υπερβολή. Η κ. Χρυσούλα ανήκει στη δεύτερη περίπτωση. Εστειλε στο γιο της στο Λονδίνο, με ιδιωτική εταιρεία κούριερ, ένα δέμα 10 κιλών. «Δεν το ξανακάνω. Μου κόστισε 120 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ», λέει η ίδια. Το δέμα περιείχε κρέας, πίτες, 100 ντολμαδάκια και 1,5 κιλό κεφτεδάκια…
περισσότερες πληροφορίες www.vanakias.gr
Use Facebook to Comment on this Post