Σε τροχιά τέθηκε το «τραινάκι του τρόμου» αφετηρία αυτού η 1η Ιανουαρίου 2014 με τερματικό σταθμό τα ταμεία του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενδιάμεσοι σταθμοί, οι τσέπες των…
ασφαλισμένων, οι επικουρικές και, αν το πρόγραμμα συγκέντρωσης νέου χρήματος τεθεί εκτός τροχιάς και οι κύριες συντάξεις.
Της Έλενας Ερμείδου
Το κράτος μέσα από την επιβολή κλιμακωτών εισφορών 5% έως 15% σε συντάξεις άνω περίπου των 1000 ευρώ, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την πάταξη των παράνομων πληρωμών αρκετών συντάξεων, την αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών ποντάρει στο να κλείσει τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, περίπου της τάξεως του 1 δις στο ΙΚΑ και 480 εκατ. στο ΟΑΕΕ. Είναι δεδομένο, βάσει αυτών ότι θα επέλθουν περικοπές σε επικουρικές συντάξεις ενώ, καταβάλλεται προσπάθεια να μην γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις ή παρεμβάσεις στις συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων.
Την ανασφάλεια που συνεπάγεται των δομικών αλλαγών που συντελούνται στην Ελληνική οικονομία καλείται να την μετριάσει ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος «αλλάζει σελίδα»,σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ παρουσία του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων & Επαγγελματικών Συντάξεων, EIOPA Gabriel Bernardino. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, αφενός οι ασφαλιστικές πρέπει να επανακτήσουν την χαμένη εμπιστοσύνη τους και αυτό εν πολλοίς θα επιτευχθεί μέσα από την προσαρμογή τους στους νέους κανόνες φερεγγυότητας και, αφετέρου να θεσμοθετηθεί ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης που είναι τα επαγγελματικά ταμεία.
Άλλωστε, από τις αιτίες που κρατούν σε χαμηλά επίπεδα την παραγωγή ασφαλίστρων και κυρίως των ασφαλίστρων ζωής στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση αλλά, και η απουσία θεσμοθέτησης επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων, Πυλώνας ΙΙ στην Ελλάδα. Θα πρέπει, ωστόσο να σημειωθεί ότι η πτώση παραγωγής ασφαλίστρων δεν αποτελεί φαινόμενο ελληνικό καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Insurance Europe τα οποία δημοσίευσε χτες το Sofokleousin.gr η πτώση αφορά όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ενώ, σήμερα έχουν αρχίσει να διακρίνεται μία υποχώρησης της πτώσης με σημάδια ανάκαμψης.
«Κάποτε σύνταξη σήμαινε κράτος» όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, σήμερα οι ασφαλιστικές καλούνται να λάβουν συμπληρωματικό ρόλο της κοινωνικής δημόσιας ασφάλισης λόγω των οικονομικών εξελίξεων και δη της καθυστέρησης που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα. Σε αυτό ποντάρουν οι ασφαλιστικές, η ανάπτυξη των οποίων επιφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Θα πρέπει να γίνει δε, αντιληπτό πως το ασφαλιστικό προϊόν είναι βασικό εργαλείο διαχείρισης οικονομικού κινδύνου
Το θεσμικό πλαίσιο το Solvency II, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση κινδύνου στην ουσία ποσοτικοποιεί όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν τη φερεγγυότητα της ασφαλιστικής επιχείρησης και τους συνδέει με τις ανάγκες της σε κεφάλαια ενώ, παράλληλα επιβάλλει διαδικασίες που διασφαλίζουν την ορθή διακυβέρνηση των πόρων. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει στόχο τη διασφάλιση της προστασίας του καταναλωτή.
Οι προϋποθέσεις, ωστόσο για να επιτευχθεί η ανάπτυξη είναι το σταθερό επιχειρηματικό & φορολογικό πλαίσιο ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός για τον τομέα της ασφάλισης σε συνεργασία με την Πολιτεία, η αναγνώριση συμπληρωματικού ρόλου στις συντάξεις, πλάνο συνεργασίας με την Πολιτεία καθώς και η καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης και κουλτούρας, ξεκινώντας από την παιδεία.
sofokleousin.gr
Use Facebook to Comment on this Post