Αντιμέτωπη με τις πιέσεις της τρόικας για απολύσεις, πάταξη της φοροδιαφυγής ή αλλιώς το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων και περικοπών θα βρεθεί εκ νέου η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από σήμερα το πρωί και τη συνάντηση των επικεφαλής ελεγκτών των δανειστών μας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Μετά τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις με το τεχνικό κλιμάκιο, τις προηγούμενες ημέρες, τώρα ήρθε η ώρα των…
κυρίων Μαζούχ, Μορς και Φλάναγκαν – ο οποίος μέχρι την Τρίτη αντικαθιστά τον κύριο Τόμσεν – να ξεκινήσουν σειρά συναντήσεων, αρχικά με τον υπουργό Οικονομικών. Στο τραπέζι θα τεθεί, από την πλευρά των Τροϊκανών, μετ΄επιτάσεως μάλιστα, το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.
Οι ελεγκτές αναμένεται να πιέσουν την κυβέρνηση για απολύσεις και δεν φαίνεται να πείθονται μέχρι τώρα, από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πως ο φυσιολογικός ρυθμός των αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, υπερκαλύπτει το στόχο της μείωσης του προσωπικού.
Η τρόικα έχει ζητήσει τη μείωση των υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με τις αποχωρήσεις, ο αριθμός θα μειωθεί κατά 180.000 υπαλλήλους στην ίδια περίοδο, οπότε δεν υπάρχει λόγος απολύσεων.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι με βάση τις δεσμεύσεις του Μνημονίου εντός του 2013 θα πρέπει να αποχωρήσουν 25.000 υπάλληλοι εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Ιούνιο! Κομισιόν και ΔΝΤ επιμένουν σε αυτό.
Εκτός των απολύσεων στην ατζέντα θα βρεθεί η υλοποίηση του προϋπολογισμού, που παρουσιάζει τρύπα στα έσοδα και ελλοχεύει ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων μέτρων, τα σκληρά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που υποδεικνύει η έκθεση του ΔΝΤ, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και πλήθος άλλων εκκρεμοτήτων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει θέμα μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, όπως και μείωση στους φόρους στα καύσιμα, αλλά και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με το επιχείρημα πως όχι μόνο έχουν «παγώσει» την αγορά, άρα και τη ροή εσόδων στα Δημόσια Ταμεία, αλλά επιπρόσθετα είναι μακράν οι μεγαλύτεροι στην ΕΕ.
Το «πόκερ» αναμένεται σκληρό, ενώ και η αντιπολίτευση έχει υψώσει τους τόνους. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά τονίζει για τα κυβερνητικά στελέχη πως ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να διαπραγματευθούν, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τραγικό αστείo τα περί επαναδιαπραγμάτευσης και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν την κυβέρνηση για ενδοτισμό στις απαιτήσεις των δανειστών.
Πηγή: protothema.gr