Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο,
Στο πλαίσιο της παρουσίας του επικεφαλής του Φαναρίου στην Αθήνα, για την…
επίσημη έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την Κουμουνδούρου επένδυσαν στην παραπάνω συνάντηση, ως “απάντηση” στην κριτική που ασκήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την απουσία του από τις χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ στη συζήτηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ανέδειξε θέμα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ακολουθεί το κείμενο και οι φωτογραφίες για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, από το εκκλησιαστικό site romfea.gr:
“Κατά τη συνάντηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκπληρώσουμε την οικουμενική μας αποστολή» και σημείωσε πως συνεχίζει τον διάλογο με τους προκαθήμενους των άλλων εκκλησιών (μάλιστα ανέφερε ότι τον Μάιο θα έχει συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο) αλλά και άλλων μονοθεϊστικών θρησκειών (Ισλάμ, Ιουδαϊσμός).
«Είναι σημαντικό το έργο σας στις κρίσιμες αυτές ώρες για την Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για τα ζητήματα που θα προτάξει ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ειδικότερα για την οικονομική κρίση και την ανάγκη άμεσου τερματισμού της λιτότητας, καθώς και για τη ριζική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης.
Τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνόδευε στη συνάντηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα:
Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Παναγιώτατο για την καμπάνια της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία της Κομισιόν μετά από την επιλογή των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο πρόσωπό μου.
Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για την ιδιαίτερη έμφαση που θα δώσουμε σε τρία θέματα. Το ένα αφορά την οικονομική κρίση και την ανάγκη να υπάρξει άμεσος τερματισμός της λιτότητας διότι, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου και βεβαίως στην Ελλάδα που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση, πράγμα που δεν συνάδει με τις αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Ο δεύτερος άξονας είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Ο τρίτος είναι η επαναδιαπραγμάτευση της μεταναστευτικής πολιτικής.
Ζήτησα από τον Παναγιώτατο και τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα ζητήσω και των άλλων Εκκλησιών στο ουμανιστικό πανανθρώπινο αίτημα να υπάρξει αλλαγή στάσης και αλλαγή της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής που έχει δυστυχώς μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο ψυχών και τις χώρες υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.
Είναι ένα πρόβλημα που έχει διαστάσεις οικουμενικές, όμως για τις χώρες υποδοχής είναι ένα υπαρξιακό πρόβλημα.
Η Ευρώπη, αν δεν δείξει αλληλεγγύη, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει. Δεν θα μπορέσει να είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν πριν πολλά χρόνια οι ιδρυτές της και που οραματίστηκαν και οι λαοί της στο διάβα των χρόνων.
Πιστεύουμε ότι ίσως εξίσου σημαντικό με το θέμα του συσσωρευμένου χρέους που έχει οδηγήσει στην οικονομική κρίση τις χώρες του Νότου, είναι και το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής.
Εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν προορισμό τις χώρες του Βορρά κυρίως, στερούνται δυνατότητας να ταξιδέψουν εκεί και μένουν εγκλωβισμένοι στις χώρες του Νότου που πλέον δεν μπορούν να αντέξουν και την οικονομική κρίση αλλά και τις επιπτώσεις μιας στρεβλής και άδικης μεταναστευτικής πολιτικής.
Η ουμανιστική διάσταση του προβλήματος όμως δίνει σε εμάς την ευκαιρία να ζητήσουμε την συμπαράταξη στο αίτημά μας και των Εκκλησιών. Των χριστιανικών, αλλά και όλων των Εκκλησιών.
Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο αλλά και η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής είναι δύο σημεία στα οποία συμπλέουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας”.
ysterografa.gr