Την επανάληψη εκλογών όπου υπάρχουν υποψήφιοι μετανάστες, την ακύρωση του δικαιώματος συμμετοχής σε εκλογές έστω και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει μεταξύ άλλων, η κατάργηση του νόμου Ραγκούση…
Ενταφιάστηκε αμετάκλητα από χτες Τρίτη και την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η δικαιωματική πολιτική για τους μετανάστες: ακόμα και οι διατάξεις του νόμου Ραγκούση κρίθηκαν αμετάκλητα αντισυνταγματικές. ‘Ετσι, κανένα παιδί δεν αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, ακόμα και αν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχει φοιτήσει επί 6ετία στο ελληνικό σχολείο.
Σύμφωνα και με αναλυτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εφημερίδα των Συντακτών”, κανένας μετανάστης – ούτε οι 13.000 που συγκέντρωναν έως τώρα τις βασικές προϋποθέσεις – δεν θα μπορεί πια να συμμετέχει στην πολιτική ζωή του τόπου, ούτε καν σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.
Το σκεπτικό της πλειοψηφία είναι ότι η πολιτογράφηση θα γινόταν “με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για την συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.
Στο σκεπτικό της απόφασης χαρακτηριστικά αναφέρεται “ελάχιστος όρος και όριο των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας είναι η ύπαρξη γνήσιου δεσμού του αλλοδαπού προς το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία.
Το ουσιώδες για τους δικαστές της πλειοψηφίας λοιπόν είναι η προστασία της καθαρότητας του ελληνικού λαού. αφού αν δεν λαμβανόταν υπόψη ο ουσιαστικός δεσμός, τότε θα είχαμε την προσθήκη απροσδιόριστου αριθμού προσώπων ποικίλης προελεύσεως, με χαλαρή ή ανύπαρκτη ενσωμάτωση, με ό, τι τούτο θα συνεπάγονταν για την συνταγματική τάξη και τη λειτουργία του πολιτεύματος.
Ποιες οι συνέπειες της ακύρωσης του νόμου Ραγκούση:
* Περίπου 3.500 θα απολέσουν την ιθαγένεια, ενώ οι αιτήσεις περίπου 10.000 άλλων θα απορριφθούν.
* Άλλα 200.000 παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, με την ενηλικίωσή τους θα αντιμετωπιστούν ως μετανάστες: αν εκτός ενός έτους δεν βρουν δουλειά, δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην χώρα.
* Όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, θα ακυρωθούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών το 2010 στα εκλογικά τμήματα όλων των δήμων όπου συμμετείχαν μετανάστες, ως υποψήφιοι και οι εκλογές θα επαναληφθούν.
Use Facebook to Comment on this Post