Σημαντική είναι η αύξηση των πολιτικών γάμων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας…
Το κόστος της θρησκευτικής τελετής αποτρέπει όλο και περισσότερα ζευγάρια από το να ανταλλάξουν όρκους αγάπης στην εκκλησία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι γάμοι που τελούνται στο δημαρχείο και να…. ξεπερνιούνται ήθη και παραδόσεις ακόμη και στην επαρχία! Η εικόνα των νεονύμφων ενώπιον ιερέα έχει αλλάξει κυρίως τα τελευταία τρία έτη. Βασική αιτία για αυτή τη στροφή είναι η οικονομική δυσπραγία πολλών ζευγαριών, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα καθόλου αμελητέα έξοδα μιας τελετής σε εκκλησία, με πλήθος καλεσμένων. Οι διαδικασίες για να παντρευτεί κάποιος στο δημαρχείο είναι συνοπτικές και οι απαιτήσεις για στολισμό ελάχιστες ή ακόμη και ανύπαρκτες, γεγονός το οποίο εξοικονομεί χρόνο και χρήματα. Αρκετοί γάμοι τελούνται πλέον με ελάχιστο κόσμο ή γίνονται μόνο με την παρουσία των δύο μαρτύρων, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν αρκετούς καλεσμένους.
Σε «ελεύθερη πτώση» οι γάμοι μετά το 2009
Κάθετη είναι η πτώση στον αριθμό των νέων γάμων στη χώρα μας από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι γάμοι της τελευταίας δεκαετίας τελέστηκαν το 2003, το 2005 και το 2007, ενώ από το 2009 και μετά σημειώθηκε «ελεύθερη πτώση». Το 2009 έγιναν μόλις 59.212 γάμοι, το 2010 έπεσαν στους 56.338 και το 2011 τελέστηκαν μόλις 55.099 γάμοι. Μάλιστα, το 2011 παρατηρήθηκε ιστορικό χαμηλό των θρησκευτικών γάμων, που φτάνουν μόλις τα 28.472 μυστήρια, καθώς οι μελλόνυμφοι είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω επιλογής προτίμησαν τις σεμνές τελετές. Από την άλλη, φαίνεται πως η οικονομική κρίση σώζει τους ήδη υπάρχοντες γάμους, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται κάθετη πτώση στις αιτήσεις των διαζυγίων, μιας και αυτά με τη σειρά τους… στοιχίζουν!
Μετά το στεφάνι, ο εφιάλτης του κόστους
«Σχεδιάζαμε από καιρό τον “ονειρεμένο” γάμο μας», δηλώνουν η Άρτεμις και ο Κωνσταντίνος. «Όταν πήραμε το μπλοκάκι όμως και αρχίσαμε να λογαριάζουμε το κόστος, συνειδητοποιήσαμε πως από την επομένη του γάμου θα ζούσαμε έναν εφιάλτη για αρκετά χρόνια, έως ότου καταφέρναμε να ξεπληρώσουμε τις κορδέλες και τα πανηγύρια! Μόνο ο στολισμός της εκκλησίας θα μας στοίχιζε περίπου 500 ευρώ, οι μπομπονιέρες άλλα τόσα και η ταρίφα του παπά για να μας ευλογήσει 150 ευρώ. Το λογαριασμό τον χάσαμε όταν υπολογίσαμε και το κόστος της δεξίωσης. Θέλαμε όμως ο γάμος μας να έχει την ευλογία της εκκλησίας και του Θεού. Οι καλεσμένοι μας από 300 έγιναν 25. Κουμπάροι, γονείς, αδέρφια και τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα, χωρίς στολισμούς και δεξιώσεις».
Τα μνημόνια δεν μας αφήνουν να νοικοκυρευτούμε
Μόνο το γάμο και τη δημιουργία οικογένειας δεν μπορούν να σκεφτούν οι νέοι στη χώρα μας, οι οποίοι μετά βίας καταφέρνουν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους. Η Κατερίνα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και μας λέει χαρακτηριστικά: «Έχουν γίνει κάποιες περικοπές στον τομέα μου, με αποτέλεσμα να καθιστούν πολύ δύσκολη την απόφαση να παντρευτώ και να κάνω οικογένεια. Τα έξοδα και η ζωή μας γενικά κάνουν σχεδόν αδύνατη την απόκτηση τέκνων».
Από 200 ευρώ το μυστήριο!
Η Κατερίνα και ο Γιάννης παντρεύτηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο με πολιτικό γάμο και όχι με θρησκευτικό, όπως σχεδίαζαν. «Πέρα από το νυφικό και το γαμπριάτικο κουστούμι δεν είχαμε υπολογίσει τίποτα άλλο: τη δεξίωση, τα παρανυφάκια, τα προσκλητήρια, τις μπομπονιέρες, τους στολισμούς, τα προσκλητήρια κ.λπ. Όταν κοντοζύγωνε η ώρα, τα βάλαμε κάτω και είδαμε πως όλα αυτά θα μας στοίχιζαν όσο και η επίπλωση του σπιτιού μας, το οποίο κιόλας δεν είχαμε ολοκληρώσει! Το κερασάκι στη τούρτα ήταν τα 200 ευρώ που μας ζήτησε ο ιερέας στην εκκλησία για το μυστήριο! Παρά την αντίδραση των οικογενειών μας, καταλήξαμε στον πολιτικό γάμο, ο οποίος και μας στοίχισε μόλις 36 ευρώ για την άδεια γάμου και μόλις 30 ευρώ για το τέλος γάμου στο δήμο».
Γάμος και κρίση δεν πάνε «μαζί»
Η Δήμητρα είναι ανύπαντρη και δεν ξέρει αν θα καταφέρει κάποια στιγμή να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια: «Η αδερφή μου είναι ήδη αρραβωνιασμένη, αλλά δεν μπορεί να παντρευτεί. Πού να βρει λεφτά για να ζήσει μια οικογένεια; Εδώ δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τον παπά! Εγώ αναγκάζομαι και δουλεύω παρτ τάιμ σε μια καφετέρια για να βγάζω τα έξοδά μου. Πώς να ανοίξεις σπίτι όταν το μέλλον σου είναι αβέβαιο;».
Use Facebook to Comment on this Post