Εκθετη η Τράπεζα της Ελλάδος: Αγόραζε χρυσό όταν όλοι πουλούσαν

Ερωτηματικά για την επενδυτική στρατηγική της Τράπεζας της Ελλάδας και τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί εγείρει δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επικαλείται στοιχεία του World Gold Council, βάσει των οποίων η ΚτΕ ήταν από τους αγοραστές
χρυσού το 2012, όταν η τιμή σκαρφάλωνε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα οι τράπεζες που αγόραζαν κατά το 2012 σήμερα γράφουν σημαντικές απώλειες, ενώ η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει εισέλθει πλέον σε bear market και είναι αδύνατο να αναπληρωθούν ακόμα και μεσοπρόθεσμα οι ζημιές αυτές.

Αν τώρα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος πουλούσε χρυσό κατά τα προηγούμενα χρόνια και τον αγόρασε στα υψηλότερα επίπεδα τότε προκύπτουν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της επενδυτικής επιτροπής καθώς και για τη σκοπιμότητα των κινήσεων. Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ειδικό βάρος καθώς όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Κεντρική Τράπεζα υποχρέωσε σε τεράστιες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς τοποθέτησε τα κεφάλαια τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία εν συνεχεία κουρεύτηκαν.

Η ίδια η Κεντρική Τράπεζα τοποθετεί τώρα αποθεματικά και άλλα κεφάλαια που βρίσκονται υπό τη διαχείρισή της σε χρυσό, αγοράζοντας στα υψηλά και γράφοντας απώλειες της τάξης του 20% στο πρώτο τρίμηνο, υποσκάπτοντας την προοπτική αποδοτικής διαχείρισης και υπεραξιών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και στη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του World Gold Council οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περί τα 534,6 εκατ. τόνους, επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο από το 1964. Αναλυτές αιτιολογούν τις κινήσεις αυτές στη βάση της στρατηγικής διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου και μακροχρόνιων επενδύσεων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του WGC οι Κεντρικές Τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι καθώς λογιστικά χάνουν 560 δισ. από τα υψηλά του χρυσού τον Σεπτέμβριο του 2011.

Όλα αυτά αποτελούν το δίχτυ προστασίας πίσω από το οποίο ασκείται η κριτική σε εύρωστες κεντρικές τράπεζες που έχουν την πολυτέλεια να διαχειρίζονται συσσωρευμένο πλούτο και αποθεματικά. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα καθώς ελέγχει αποθεματικά κουρεμένων Ταμείων και ενός ρακένδυτου Δημοσίου τομέα.

Από τις αρχές του έτους η τιμή ου χρυσού έχει υποχωρήσει κατά 14% στα 1444,12 ανά ουγκιά, ενώ από τις 12 Απριλίου έχει εισέλθει σε bear market. Η πτώση που ακολούθησε ήταν 14% σε μια ημέρα, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Η Goldman Sachs προβλέπει περεταίρω κάμψη στα $1390 ανά ουγκιά εντός του επομένου 12μήνου.

Τα στοιχεία του World Gold Council δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες διέθεταν 31,671 τόνους στο τέλος του 2012, ήτοι το 19% του συνόλου του εξορυγμένου μεταλλεύματος παγκοσμίως.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *