Ενας μεγάλος πονοκέφαλος προστίθεται για την κυβέρνηση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών τουλάχιστον μέχρι το…
τέλος του 2013.
Την ίδια στιγμή που τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει το 25%, δηλαδή ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανείων της, η τρόικα επαναφέρει ένα παλαιότερο αίτημά της. Μάλιστα, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η αγορά ακινήτων έχει διαλυθεί εντελώς, το 54% των ιδιοκτητών λέει ότι δε μπορεί να πληρώσει τους φόρους του 2013 ενώ πάνω από 270.000 ακίνητα βρίσκονται στα… αζήτητα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», οι δανειστές, στο πλαίσιο της εξέτασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων νοικοκυριών που έχουν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση από την κρίση, φέρεται να έχει εγείρει εκ νέου ζήτημα για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Σε επικοινωνία που είχαν οι δύο πλευρές οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν στο άνοιγμα των πλειστηριασμών κατοικιών για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, προκειμένου να «αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά. Θα πέσουν οι τιμές, αλλά θα βρεθούν αγοραστές και αυτές τότε θα ανέβουν ξανά», φέρονται να υποστηρίζουν οι δανειστές της χώρας μας.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιτείνει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τους πλειστηριασμούς επικαλούμενη την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που δίνει παράταση στην απαγόρευση για φέτος. Επιπλέον εκφράζει την ανησυχία κοινωνικής έκρηξης.
Οι ίδιες πληροφορίες της «Ημερησίας», αναφέρουν ότι η τρόικα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών καθιερώνοντας μία ανεξάρτητη αρχή από επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι θα έχουν ως ευθύνη τον υπολογισμό των πραγματικών αξιών των ακινήτων.
Εξάλλου, οι δανειστές φέρονται να εκφράζουν θετική γνώμη για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης ως προς τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετούν τα τραπεζικά δάνεια. Ωστόσο καλούν το υπουργείο Ανάπτυξης να συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να μετρήσει τις επιπτώσεις στις τράπεζες από τα δάνεια. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο ρύθμισης που έχει παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση θέλει σε 15 μέρες να έχει τελειώσει η όλη διαδικασία με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων και να πάει τις διατάξεις για ψήφιση στη βουλή.
imerisia.gr