Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για την Εθνική Πινακοθήκη καθώς την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου κλείνει τις πόρτες της, έτσι ώστε τους πρώτους μήνες του 2016 να είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξανά…
Μέσα στον Μάρτιο μπαίνουν οι τελευταίες υπογραφές με τον ανάδοχο που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου και το εργοτάξιο θα είναι έτοιμο έως τα μέσα Απριλίου, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες που θα προσθέσουν στο υφιστάμενο κτίριο των 9.720 τ.μ. επιπλέον 11.040 τ.μ., όπως εξήγησαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας και η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε ειδική παρουσίαση.
Μετά τις εργασίες στερέωσης του υπάρχοντος κτιρίου και της επέκτασής του η Εθνική Πινακοθήκη των 17.000 έργων τέχνης θα αποκτήσει εκτός των άλλων 2.230 τ.μ. πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους, αμφιθέατρο 450 θέσεων, αλλά και ένα εστιατόριο στην οροφή του με θέα προς την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τον Υμηττό.
Οι δύο μεγαλύτερες παρεμβάσεις είναι η δημιουργία μιας μεγάλης υπόγειας αίθουσας – στον χώρο που βρίσκεται ο κήπος της Πινακοθήκης – όπου θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, συνολικού εμβαδού 2.600 τ.μ..
Και η δημιουργία ενός εντυπωσιακού γυάλινου πετάσματος στην πρόσοψη, πίσω από το οποίο θα κρύβεται ένα ελικοειδές κλιμακοστάσιο που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να κινούνται σε όλα τα επίπεδα του μουσείου απολαμβάνοντας ταυτοχρόνως τη θέα προς την πόλη και τον Λυκαβηττό στο βάθος.
Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 εκατ. εξασφαλίστηκαν από το ΕΣΠΑ και τα 13 εκατ. αποτελούν χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος. Σ. Νιάρχος. Τη μελέτη υπογράφουν τα γραφεία «Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόπουλος –Πανουσάκης» και «Δ. Βασιλόπουλος και συνεργάτες Ε.Ε.» που κέρδισαν στον σχετικό διαγωνισμό που διεξήχθη το 2008.
Όσο όμως το διατηρητέο κτίριο της Βασιλέως Κωνσταντίνου που σχεδιάστηκε από τους καθηγητές Ν. Μουτσόπουλο, Π. Μυλωνά και Δ. Φατούρο και εγκαινιάστηκε το 1976 θα επεκτείνεται και θα ανανεώνεται, η Εθνική Πινακοθήκη δεν θα μείνει ανενεργή καθώς ήδη έχει αποκτήσει φανατικό κοινό, που ανέρχεται σε έξι εκατομμύρια – κυρίως Έλληνες – τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Από τον Μάιο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στους χώρους της Γλυπτοθήκης στο Γουδή έκθεση με τα 120 καλύτερα έργα των μόνιμων συλλογών, ενώ θα εναλλάσσονται εκθέσεις που θα αφορούν τους καλλιτέχνες έως τη Γενιά του ’30, αλλά και τη μεταπολεμική τέχνη, συνοδευόμενες από ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Παράλληλα, η Εθνική Πινακοθήκη προγραμματίζει να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει θεματικές εκθέσεις με πίνακες των συλλογών της, ενώ ερευνά το ενδεχόμενο να εξάγει την άγνωστη στο διεθνές κοινό ελληνική τέχνη από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.