Ηνωμένα Έθνη
Με νέες κυρώσεις για την πυρηνική δοκιμή του Φεβρουαρίου απάντησε το Συμβούλιο Ασφαλείας, την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ απειλεί τις…
Την Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, με αφορμή την τελευταία πυρηνική δοκιμή.
Είναι σημαντικό ότι υπέρ της απόφασης ψήφισε και η Κίνα: είναι ο στενότερος σύμμαχος της Βορείου Κορέας, αν και το τελευταίο διάστημα το Πεκίνο έχει αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από τις πολιτικές της Πιονγκγιάνγκ.
Η απόφαση 2094 του Συμβουλίου βασίστηκε σε πρόταση που είχαν καταθέσει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Γαλλία. Η ομόφωνη έγκρισή της από τα 15 μέλη του Συμβουλίου ήταν καρπός των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες οι ΗΠΑ με την Κίνα.
Οι 15 χώρες του Συμβουλίου εξέφρασαν ακόμη «τη μεγάλη ανησυχία τους» για την πυρηνική δοκιμή της 12ης Φεβρουαρίου (την τρίτη από το 2006) και τονίζουν ότι είναι έτοιμες να πάρουν «σημαντικά περαιτέρω μέτρα»—τα οποία δεν διευκρινίζονται—εάν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει μια νέα πυραυλική ή ατομική δοκιμή.
Οι νέες κυρώσεις είναι κυρίως οικονομικού χαρακτήρα και έχουν στόχο να στερήσουν τη Β.Κορέα από τις πηγές χρηματοδότησης που χρησιμοποιούσε για τις στρατιωτικές και πυρηνικές φιλοδοξίες της.
Μεταξύ άλλων τίθενται υπό επιτήρηση οι Βορειοκορεάτες διπλωμάτες και διευρύνεται η λίστα των ατόμων και των επιχειρήσεων των οποίων παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία ή τους απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Καθορίζονται επίσης με μεγαλύτερη σαφήνεια διάφορα είδη πολυτελείας τα οποία δεν θα μπορούν να αποκτούν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας και καθίστανται υποχρεωτικοί οι έλεγχοι των ύποπτων φορτίων που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα ή προορίζονται για αυτήν.
Νωρίτερα, η Βόρειος Κορέα είχε απειλήσει ότι διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε προληπτικό πυρηνικό χτύπημα κατά των εχθρών της.
Όσο οι ΗΠΑ, ανέφερε η Πιονγκγιάνγκ, «είναι πρόθυμες να ξεκινήσουν πυρηνικό πόλεμο, οι δυνάμεις μας θα ασκήσουν το δικαίωμα για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα».
Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την απειλή εκ μέρους της Βορείου Κορέας να ακυρώσει την ανακωχή που ισχύει εδώ και 60 χρόνια μετά το τέλος των εχθροπραξιών του κορεατικού πολέμου. Η Βόρειος με τη Νότιο Κορέα παραμένουν τυπικά από το 1953 σε πόλεμο γιατί δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης.
Η Βόρειος Κορέα δεν έχει βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές ικανό για να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ. Ωστόσο στόχος θα μπορούσαν να γίνουν ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία.
Αναφερόμενη ακριβώς στην απειλή που διατύπωσε η Βόρειος Κορέα, η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις είπε ότι «με τους συνεχείς εκφοβισμούς και τις προκλήσεις» η Πιονγκγιάνγκ «δεν θα επιτύχει τίποτα».