xOrisOria News

Πρωτοποριακή τεχνολογία παράγει πέλλετ από αστικά λύματα

Μια πρωτοποριακή τεχνολογία που διαχωρίζει και ανακυκλώνει τις χρήσιμες ίνες από τα ακατέργαστα αστικά και βιομηχανικά λύματα ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία Applied CleanTech.

Το πρώτο εμπορικό σύστημα που ανέπτυξε η εταιρεία προσαρτήθηκε σε ένα…
κοντέινερ χωρητικότητας 17 τόνων και εγκαταστάθηκε κάτω από την πόλη Safed, στο βόρειο Ισραήλ, για την «εξόρυξη» των πολύτιμων στοιχείων από τα λύματα πριν αυτά διοχετευτούν στο κεντρικό σύστημα επεξεργασίας λυμάτων.

Η βασική λειτουργία της συσκευής συνίσταται στον διαχωρισμό και την ανάκτηση των σφαιριδίων (πέλλετ) που αποτελούνται από ίνες κυτταρίνης και εντοπίζονται σε διάφορα απόβλητα, από τις πάνες των μωρών μέχρι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα πολύτιμα σφαιρίδια που ανακτώνται χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικό καύσιμο, ενώ αποτελούν τη βάση για την παραγωγή χαρτιού, κατασκευαστικών υλικών κλπ.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα λύματα διοχετεύονται στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων.

Υπολογίζεται ότι η τεχνολογία ανάκτησης πολύτιμων υλικών από τα λύματα μειώνει ως και 30% τα λειτουργικά κόστη της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, η οποία καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και χρησιμοποιεί μικρότερη ποσότητα χημικών για να επεξεργαστεί τα λύματα σε δεύτερη φάση.

Άλλο ένα πλεονέκτημα του πρωτοποριακού συστήματος είναι η μείωση της παραγωγής ιλύος, η οποία χρησιμοποιείται ορισμένες φορές ως λίπασμα ωστόσο είναι επικίνδυνη και το κόστος για την επεξεργασία της είναι υψηλό.

econews

Use Facebook to Comment on this Post