Επόμενη προς διάσωση η Σλοβενία, δείχνουν οι αγορές

Μπορεί η Κύπρος να αποτελεί «ειδική περίπτωση» στα μάτια των ευρωπαίων αξιωματούχων, όμως η διαχείριση της διάσωσής της έχει…

επιπτώσεις σε μία άλλη χώρα της Ευρωζώνης με «παραφορτωμένο» τραπεζικό τομέα: τη Σλοβενία.

Εχθές οι αποδόσεις των διετών ομολόγων της Σλοβενίας εκτινάχθηκαν σχεδόν στο 7%, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες μεγαλύτερης διάρκειας τίτλων, ένδειξη ότι οι επενδυτές αποτιμούν υψηλό ρίσκο χρεοκοπίας.

Η χώρα εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο μετά από 19 μήνες τον Οκτώβριο και ο τέως πρωθυπουργός της, Γιάνεζ Γιάνσα έχει πει, ότι για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της πρέπει να πουλήσει άλλο ένα έως τις 6 Ιουνίου, οπότε ωριμάζουν 18μηνα γραμμάτια του Δημοσίου αξίας 907 εκατ. ευρώ.

Η κρίση στην Κύπρο έχει καταστήσει τώρα αυτό το εγχείρημα πιο δύσκολο και την προοπτική η Σλοβενία να χρειαστεί διάσωση πιο πιθανή.

Αναλυτές θεωρούν τώρα πολύ πιθανό η Σλοβενία να χρειαστεί να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και την τρόικα συνολικά για μία διάσωση.

Η κυβέρνηση της χώρας μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να αποκαλύψει οτιδήποτε σχετικά με τα σχέδια δανεισμού της, αλλά αναμένεται να απευθυνθεί στις αγορές τους επόμενους μήνες, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει χρέος που λήγει στα μέσα του έτους. Όμως παράγοντες των αγορών αμφιβάλλουν εάν θα μπορέσει να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται, δεδομένων της χαμηλής ρευστότητας στην αφορά χρέους της και της επιδείνωσης των συνθηκών με την κυπριακή κρίση.

Στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων της Σλοβενίας και τις τιμές των CDS της σε υψηλά πολλών μηνών, η αγορά αποτιμά τον αυξημένο κίνδυνο η χώρα να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Μέσα σε μία εβδομάδα το κόστος ασφάλισης ομολόγων Σλοβενίας έναντι αθέτησης εκτινάχθηκε κατά 123 μονάδες βάσης στις 405 μ.β. Αυτό σημαίνει ότι κοστίζει 405.000 δολάρια η αγορά προστασίας 10 εκατ. δολαρίων έναντι αθέτησης χρησιμοποιώντας πενταετές συμβόλαιο CDS, δηλαδή περισσότερο από την αγορά αντίστοιχου για χρεοκοπία της Ιταλίας (314 μ.β) ή την Ισπανία (309 μ.β).

Σε δημοσκόπηση του Reuters αυτή την εβδομάδα οι ερωτηθέντες αναλυτές βλέπουν την Ισπανία και τη Σλοβενία ως τις πιθανότερες υποψήφιες χώρες της Ευρωζώνης για μία μελλοντική διάσωση.

Η «κατάρα» του 7%

Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα τα πράγματα δεν έδειχναν τόσο «σκούρα». Παρότι η Σλοβενία πέρασε πρόσφατα μία πολιτική κρίση και αλλαγή κυβέρνησης, το δανειακό της φορτίο και ο τραπεζικός τομέας της είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα άλλων χωρών, κάτι που οδηγούσε τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματά της είναι πολύ ευκολότερα διαχειρίσιμα.

Η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά ότι το χρέος της διαμορφώθηκε στο 53,8% του ΑΕΠ το 2012, πολύ χαμηλότερα από το ισπανικό 84% και γύρω στο 80% της Κύπρου πριν τη διάσωσή της.

Τα προβλήματα των σλοβενικών τραπεζών έχουν περισσότερο να κάνουν με την ποιότητα του ενεργητικού τους μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων και όχι τόσο με το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος. Το ενεργητικό στους ισολογισμούς των σλοβενικών τραπεζών αντιστοιχεί στο 135% του ΑΕΠ, έναντι περίπου 800% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τις κυπριακές τράπεζες.

Όμως, οι -κρατικές κυρίως- σλοβενικές τράπεζες έχουν προβληματικά δάνεια της τάξεως των 7 δισ. ευρώ, ή 20% του ΑΕΠ!

Η νέα κυβέρνηση της Σλοβενίας αναμένεται να υλοποιήσει το σχέδιο της προηγούμενης για δημιουργία μίας «bad bank», που θα αναλάβει τα «κόκκινα» δάνεια των κρατικών τραπεζών, καθιστώντας δυνατή την ιδιωτικοποίησή τους.

Αλλά με την οικονομία σε ύφεση, οι προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης τους τραπεζικού συστήματος πιθανότατα θα αναγκάσουν τη Σλοβενία να απευθυνθεί για ρευστότητα στις αγορές.

Και η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον της.

Αφότου οι αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ξεπέρασαν το 7%, το κόστος έκδοσης νέου χρέους εκτινάχθηκε και όλες αυτές οι χώρες αναγκάστηκαν να ζητήσουν διεθνή βοήθεια.

Επίσης, και στις τρεις χώρες οι αποδόσεις των διετών ομολόγων ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των μεγαλύτερης διάρκειας τίτλων πριν αναγκαστούν να ζητήσουν διάσωση.

Φαίνεται ότι για τη Σλοβενία πολλά θα κριθούν από την ικανότητα της νέας κυβέρνησής της να προχωρήσει γρήγορα στη δημιουργία της bad bank και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

«Εάν συνεχιστεί η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων της και η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει ένα ταχύ, αξιόπιστο σχέδιο, πολύ εύκολα η χώρα θα βρεθεί σε θέση που δεν θα μπορεί να αποφύγει τη διάσωσή της» λένε αναλυτές.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *