Με «τραγικές ελλείψεις» σε επίπεδο συντήρησης οδικών υποδομών, αποκομιδής απορριμμάτων και αστυνόμευσης, ξεκινά την…
Τα παραπάνω καταγγέλλει ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Τάσιος ισχυρίζεται ότι, ενώ μια σειρά από απαραίτητα έργα έχουν εγκριθεί και οι απαιτούμενες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί από την περιφέρεια και τους δήμους, ωστόσο οι χρηματοδοτήσεις από την κεντρική κυβέρνηση ακόμη αναμένονται, παρότι η σεζόν ξεκινά σε λίγες ημέρες.
Τουρίστες οδηγούν στα «τυφλά»
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των διαγραμμίσεων στο οδικό δίκτυο του νομού. Αν και το κόστος του ειδικού χρώματος που απαιτείται δεν υπερβαίνει, σύμφωνα με τον κ.Τάσιο, τα 80.000 ευρώ, οι τουρίστες -Ελληνες και ξένοι- που κινούνται οδικώς στο οδικό δίκτυο, είναι αναγκασμένοι να οδηγούν “στα τυφλά”. Παράλληλα, σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, τα χόρτα εκατέρωθεν του δρόμου έχουν πλέον “ξαπλώσει” στην άσφαλτο…
Λύση από το τέλος Ιουνίου στο θέμα των διαγραμμίσεων
Πάντως, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,επισημαίνει ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου τα αρμόδια συνεργεία αναμένεται να «πιάσουν δουλειά» σε ό,τι αφορά τα έργα διαγραμμίσεων, καθαριότητας και (ακόμη νωρίτερα) συλλογής νεκρών ζώων από το οδόστρωμα.
«Τα έργα διαγράμμισης, συντήρησης και καθαριότητας τα έχουμε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σήμερα είναι 27 Μαΐου και το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη εγκριθεί για καμιά περιφέρεια […] Επειδή όμως, είδαμε ότι το πρόγραμμα θα πάει μάλλον προς το καλοκαίρι, τα έργα αυτά -διαγράμμισης, καθαριότητας, συλλογής νεκρών ζώων- αποφασίσαμε να τα υλοποιήσουμε από πρόγραμμα ιδίων πόρων και ανταποδοτικών τελών […] Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν ξεκινήσει τα έργα στο οδικό δίκτυο του νομού, που ανήκει στην αρμοδιότητα της περιφέρειας», διευκρινίζει ο κ. Γιώργος.
Φόβοι για υποδοχή τουριστών με σκουπίδια
Πάντως, η ελλιπής διαγράμμιση δεν συνιστά το μόνο πρόβλημα για τον νομό, σύμφωνα με τον κ.Τάσιο. “Βραχνά” για τις αυτοδιοικητικές αρχές και τους τουριστικούς φορείς αποτελεί και το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Παρότι στους δήμους έχει γίνει η προεργασία για την πρόσληψη του απαιτούμενου εποχικού προσωπικού καθαριότητας, «μέχρι στιγμής ουδέν εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών». Δεδομένου ότι η σεζόν ξεκινάει σε λίγες ημέρες, είναι ορατός ο κίνδυνος της συσσώρευσης σκουπιδιών, σε περιοχές με αυξημένο τουρισμό.
«Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου Κασσάνδρας, ο οποίος έχει εξοικονομήσει χρήματα για την καθαριότητα, αλλά ακόμη κι έτσι δεν μπορεί να προσλάβει κόσμο», υποστηρίζει ο κ.Τάσιος.
«Το νωρίτερο τον Ιούλιο»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Παπαγιάννης, επιβεβαιώνει το πρόβλημα και απευθύνει έκκληση προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε η Ελλάδα να μη δυσφημιστεί διεθνώς.
“Οι ανάγκες του δήμου μας σε εργαζόμενους καθαριότητας διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού κι έτσι δουλεύουμε με εποχικό προσωπικό. Τον χειμώνα δεν χρειαζόμαστε πάνω από 50 άτομα, αλλά το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός φτάνει τα 250. Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχει εγκριθεί ούτε καν ο αριθμός”, επισημαίνει ο κ. Παπαγιάννης.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ο νομός αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα πέραν των ήδη αναφερθέντων. ‘Ενα από τα βασικά είναι αυτό της ανεπαρκούς αστυνόμευσης. Όπως αναφέρει: «Η αστυνόμευση στις περιοχές της κεντρικής και Νότιας Χαλκιδικής είναι πλέον ελλιπέστατη. Λόγω των γεγονότων στις Σκουριές (σ.σ. με τις αντιδράσεις ενάντια στην επένδυση χρυσού), όλη η αστυνομία έχει μεταφερθεί στη Βόρεια Χαλκιδική. Στον υπόλοιπο νομό δεν έχει μείνει ούτε τροχαία».
Use Facebook to Comment on this Post