Ο Οδυσσέας Λεκατσάς, γόνος της ομώνυμης ιστορικής οικογένειας, ο οποίος πέθανε πριν λίγες μέρες υπήρξε ένας από τα ιδρυτικά στελέχη της Ελλάς Μελβούρνης (1959)…
και στη συνέχεια την υπηρέτησε για πολλά χρόνια από τη θέση του μάνατζερ, όπου κέρδισε και τέσσερα αθλητικά πρωταθλήματα 1962, 1964, 1965 και 1966 μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη, κάποια απ αυτά.
Ήταν Αύγουστος του 1959 όταν οι παράγοντες των δύο ελληνικών ομάδων «Χελένικ» και «Γιάρα Παρκ» (Αίαντας) αποφάσισαν να ενωθούν και να δημιουργήσουν μια δυνατή ελληνική ομάδα άξια των εθνικών μας χρωμάτων και της συνεχώς αυξανόμενης παροικίας μας.
Η πρώτη κοινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 16 Αυγούστου 1959, στην αίθουσα της Κοινότητας, που τότε βρισκόταν στο Bourke Street, στο Κλαμπ του «Ορφέα».
Η απόφαση της συνεδρίασης ήταν υπέρ της συγχώνευσης, αλλά μια εβδομάδα αργότερα ξεφύτρωσαν τα… ζιζάνια και χρειάστηκε να γίνει και τρίτη συνεδρίαση την Κυριακή, 30 Αυγούστου.
Η ιστορική απόφαση πάρθηκε να γίνει η Ένωση κι απέμεινε μόνο το όνομα της ομάδας. Προτάσεις ονομάτων υπήρξαν πολλές, καθένας και το δικό του, αλλά στο τέλος επεκράτησε η «HELLAS» των αδελφών Γιώργου και Οδυσσέα Λεκατσά, με τον πρώτο να αναφέρεται στα πρακτικά ως νονός της νέας ομάδας.
Ο ερχομός του μάγου της μπάλας, Κώστα Νεστορίδη, στην Ελλάς το 1966, ήταν, αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη μεταγραφική επιτυχία του Οδυσσέα Λεκατσά. Αυτός είχε πάει στην Ελλάδα και για ένα μήνα τριγύριζε τον Νέστορα, προσπαθώντας να τον πείσει να πάει στην Αυστραλία, όπως κι έγινε.
O Οδυσσέας Λεκατσάς προερχόταν από την οικογένεια του Αντώνη Λεκατσά ήταν ο πρώτος επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Αυστραλία.
Ο Λεκατσάς μαζί με μια μικρή ομάδα (κυρίως) Ιθακησίων ίδρυσαν την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας στις 22 Αυγούστου 1897 και τη Φιλανθρωπική Ένωση Ιθακήσιων Μελβούρνης, τον Οκτώβριο του 1916.
Ο Αντώνιος Ιωάννης Γεράσιμος Λεκατσάς (1862-1946), υπήρξε από τους πρωτοπόρους ομογενείς επιχειρηματίες, ευεργέτης της ελληνικής παροικίας αλλά και της γενικότερης αυστραλιανής κοινωνίας, ένας από τους πρώτους Ιθακήσιους που μετανάστευσαν στη Μελβούρνη, μετά το 1853. Μαζί με τον αδελφό του, Μαρίνο, εξελίχθηκαν σε ιδιαίτερα επιτυχημένους επιχειρηματίες.
Ο Αντώνιος Λεκατσάς ήταν επιτυχημένος στους πολλαπλούς ρόλους του- του ευεργέτη, του σημαντικού παράγοντα και της ηγετικής φυσιογνωμίας της ελληνικής παροικίας, ιδιοκτήτης καφετέριας και εστιάτορας, γνωστός για τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες και την κατασκευή πολλών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων της Μελβούρνης.
Ήταν, επίσης, ένας από τους δύο πρώτους Έλληνες μετανάστες, μαζί με τον Γιώργο Μορφέση, επίσης από την Ιθάκη, που άνοιξαν το πρώτο ελληνικό εστιατόριο στη Μελβούρνη, το 1869.
Αναφερόταν ως ο πλουσιότερος Έλληνας στην Αυστραλία και ως «μοναδική εμπορική ευφυΐα».
Ο Αντώνιος Λεκατσάς χρημάτισε πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας επί 14 χρόνια (1906-1916, 1918-1921 και 1922-1923). Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Φιλανθρωπικής Ένωσης Ιθακήσιων (1916-1923). Επίσης, διορίστηκε επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ (1923-1926), ενώ το 1931, διορίστηκε επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, και διατήρησε την τιμητική αυτή θέση μέχρι το θάνατό του, στις 10 Αυγούστου 1946.
Εμπνευσμένος από τη συνεχόμενη εμπορική και αρχιτεκτονική επιτυχία του Αμερικανού αρχιτέκτονα, ο Λεκατσάς συνήψε μια ακόμα πιο εντυπωσιακή συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Griffin, στην κατασκευή του κτιρίου Capitol House και του Capitol Cinema στο Swanston Street στο κέντρο της πόλης. Στεγασμένο μέσα σε ένα δεκαόροφο κτίριο – το Capitol House, άνοιξε ως θέατρο στις 7 Νοεμβρίου 1924. Το Capitol Cinema καθώς και το Capitol House έχουν καταχωρηθεί στο Ίδρυμα Προστασίας της Εθνικής Κληρονομιάς της Αυστραλίας. Ακόμα και σήμερα είναι ο εντυπωσιακότερος κινηματογράφος της Αυστραλίας και έχει αγοραστεί από το πανεπιστήμιο RMIT.
Υπό την καθοδήγηση του Αντωνίου Λεκατσά, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης έγινε η πιο ισχυρή ελληνική οργάνωση στην Αυστραλία. Ως πρόεδρος της Φιλανθρωπικής Ένωσης Ιθακήσιων Μελβούρνης «Οδυσσέας», κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Λεκατσάς οργάνωσε ένα σύστημα με το οποίο οι Έλληνες της Μελβούρνης δώρισαν τις αποδοχές τους μίας ημέρας για την ελληνική πολεμική προσπάθεια.
Ο Αντώνιος Λεκατσάς επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1921, το 1930, το 1933 και το 1937, και ίδρυσε ένα νοσοκομείο για τους φτωχούς στην Ιθάκη. Το 1939, μετά από την αναγνώριση των υπηρεσιών του στην Ελλάδα και την Αυστραλία, ήταν ο πρώτος Ελληνοαυστραλός που τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό των Ταξιαρχών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Use Facebook to Comment on this Post