Πολλές είναι οι θρεπτικές ουσίες που ο οργανισμός μας έχει μεγάλη ανάγκη, όμως εμείς δεν γνωρίζουμε ούτε…
Τι είναι το φυλλικό οξύ;
Το φυλλικό οξύ είναι ένα είδος βιταμίνης Β και παράλληλα το κλειδί για την ανάπτυξη των κυττάρων και του μεταβολισμό. Πρόκειται για τη συνθετική μορφή που συναντούμε στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα προϊόντα.
Σε τι μας ωφελεί το φυλλικό οξύ;
Συμπληρώματα φυλλικού οξέος πρέπει να λαμβάνονται πάντα από τις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες. Το φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της προεκλαμψίας, ενώ μειώνει επίσης τον κίνδυνο για καταστροφικές γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του μωρού – δισχιδής ράχη και ανεγκεφαλία – κατά 50% έως 70%. Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει είτε να πάρει μια πολυβιταμίνη είτε ένα συμπληρώματα φυλλικού οξέος. Το φολικό οξύ μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες απέναντι στις γενετικές ανωμαλίες που μπορεί να συμβούν πριν ακόμη μάθει μια γυναίκα ότι είναι έγκυος.
Το φυλλικό οξύ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ελλείψεων, που μπορεί να προκαλέσουν ορισμένους τύπους αναιμίας και άλλα προβλημάτα. Το φυλλικό οξύ λαμβάνεται πιο συχνά από άτομα που έχουν πεπτικά προβλήματα, νεφρική ή ηπατική νόσο ή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Όταν λαμβάνεται για τη θεραπεία ελλείψεων, το φολικό οξύ πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με τη βιταμίνη Β12. Εκτός από την αντιμετώπιση της αναιμίας, εργάζονται από κοινού για την βελτίωση της νευρολογικής υγείας. Το φυλλικό οξύ χρησιμοποιείται, επίσης, για τη μείωση της τοξικότητας του φαρμάκου μεθοτρεξάτης στην ψωρίαση και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Επιπλέον, τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος έχουν μελετηθεί ως θεραπεία και για πολλές άλλες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται: οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος (όπως ο καρκίνος του τραχήλου), το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η νόσος του Alzheimer και η κατάθλιψη, αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχουν εξαχθεί τα απαραίτητα συμπεράσματα.
Ποιες τροφές περιέχουν φυλλικό οξύ;
Καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι: τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι, τα φασόλια, ο αρακάς και οι φακές,τα φρούτα όπως τα λεμόνια, οι μπανάνες και τα πεπόνια, καθώς επίσης και ενισχυμένα ή εμπλουτισμένα προϊόντα όπως κάποια είδη χυμών και δημητριακών.
Use Facebook to Comment on this Post