«Άρωμα Ελλάδας» έχει η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, καθώς το ελληνικό πρόβημα έχει…
31 μέρες ακόμη για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και το «ελληνικό πρόβλημα» φαίνεται να αναδεικνύεται σε πρόβλημα και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Από την πλευρά του το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ διαβλέπει τις ευκαιρίες ανάκαμψης στις σφυγμομετρήσεις και επενδύει στην παραδοχή Σόιμπλε για την αναγκαιότητα ενός νέου πακέτου που θα σήμαινε γι αυτήν επιπρόσθετο κόστος για τους Γερμανούς.
Ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος τάχθηκε ενάντια στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας. «Τα υπερβολικά δεν μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίσει με νέα χρέη» δήλωσε στην εφημερίδα Nordwest Zeitung που εκδίδεται στο ΄Ολντενμπουργκ. Ο κομματικός φίλος της Μέρκελ επικρίνει την πολιτική της στρατηγική έναντι της Ελλάδας σημειώνοντας ότι με τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας ουσιαστικά «αγοράζουμε περισσότερο χρόνο χωρίς να επιλύουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους». Ο Μπόσμπαχ επιμένει ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. «Η χώρα δεν διαθέτει οικονομική δύναμη και δεν είναι διεθνώς ανταγωνιστική για να μπορέσει με τις δικές της δυνάμεις να βγει στις αγορές». Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής ανήκει σε αυτούς που θεωρούν εντελώς λανθασμένη την πολιτική διάσωσης του ευρώ και στο παρελθόν έχει ψηφίσει κατά των πακέτων διάσωσης της Ελλάδας.
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Φρανκ Σέφλερ από τους Φιλελευθέρους. Στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή όλα τα επόμενα πακέτα διάσωσης. «Το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ήταν από την αρχή ένα απατηλό δημιούργημα. Οι σωτήρες έκαναν συνεχώς λογιστικές κατασκευές, τα φορολογικά έσοδα και η οικονομική ανάπτυξη δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και επιπλέον τα ποσά που υπολογίζονταν από τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν παράλογα» ανέφερε ο Σέφλερ.
Άτρωτη Μέρκελ;
Το βέβαιο είναι ότι ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία, που ήταν μέχρι στιγμής από ανύπαρκτος για τους περισσότερους ψηφοφόρους μέχρι βαρετός, αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω σε μεγάλη απόσταση από το Χριστιανοδημοκρατικό διείδε την ευκαιρία που προσφέρεται για ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης στην προεκλογική αρένα. Το δρόμο άνοιξε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Σε προεκλογική εμφάνιση στην πόλη Ντέτμολντ στο πλευρό του «άχρωμου» υποψήφιου Πεερ Στάινμπρουκ ο Σρέντερ κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι δεν είπε την αλήθεια για το πραγματικό κόστος της κρίσης, ότι ετοιμάζεται για ένα ακόμη μεγάλο ψέμα και απαίτησε σαφήνεια για το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο γερμανός φορολογούμενος. «Με συγκάλυψη και απόκρυψη δεν κερδίζει κανείς την εμπιστοσύνη του λαού, παρά μόνο με σαφήνεια», τόνισε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στόχος του έμπειρου σε θέματα προεκλογικής τακτικής Σρέντερ είναι να αποδείξει ότι τελικά η «άτρωτη» καγκελάριος έχει «αχίλλειο πτέρνα», την στρατηγική επίλυσης της κρίσης που είναι λανθασμένη και τελικά επιζήμια για τους Γερμανούς. Με αυτήν την στρατηγική επιδιώκει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και να καλύψει τη μεγάλη διαφορά που δίνουν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα γύρω στο 25%. Σε αυτήν την προσπάθεια ο πρώην καγκελάριος ξεχνά ότι το SPD έχει στηρίξει την κυβέρνηση σε όλα τα πακέτα βοήθειας σε ψηφοφορίες στην Βουλή. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατικών Φόλκερ Κάουντερ θύμισε και κάτι άλλο στον Σρέντερ, ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης επί δικής του καγκελαρίας παρά το ότι δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια ένταξης.
Κίνδυνος για την Μέρκελ υπάρχει και εστιάζεται στη δική της δεξαμενή ψηφοφόρων, σε όλους εκείνους τους ευρωσκεπτικιστές που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ευρωπαϊκή πολιτική της. Σε αυτούς απευθύνεται το ευρωφοβικό νεοϊδρυθέν κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που ξαφνικά βγαίνει από την αφάνεια μετά από μια πρώτη καλή εμφάνιση. Οι επιθέσεις του Σρέντερ μετά την παραδοχή Σόιμπλε για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου φέρνουν το θέμα της διάσωσης των καταχρεωμένων χωρών και πάλι στο προεκλογικό σκηνικό. Και ίσως κερδισμένη να βγει αυτή η ομάδα πολιτικών και καθηγητών, νοσταλγών του μάρκου, που με λαϊκιστικά συνθήματα προσπαθεί να αποσπάσει ψήφους κυρίως από το κόμμα της Μέρκελ.
Πηγή: Deutsche Welle
Use Facebook to Comment on this Post