Πώς θα διασώσετε από την τράπεζα μισθό, σύνταξη ή επιδόματα

Οι δανειολήπτες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καλό είναι να ενημερώνουν τις τράπεζες για την προέλευση των καταθέσεών τους, προκειμένου να διασώσουν μισθό, συντάξεις…

ή επιδόματα (ακόμη και για ποσά κάτω των προστατευόμενων από τον νόμο 1.000 ευρώ) από τις τραπεζικές κατασχέσεις ποσών έναντι οφειλών για δάνεια…

Τη συγκεκριμένη συμβουλή έδωσαν χθες οι εκπρόσωποι της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, στην οποία έχουν προσφύγει πάνω από 8.000 δανειολήπτες, αναζητώντας διέξοδο από τη δανειακή υπερχρέωση με την υπαγωγή τους στις διατάξεις των νόμων 3869/10 (ρύθμιση και διαγραφή οφειλών) και 4161/13 (για ενήμερους δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων).

«Το ακατάσχετο δεν ισχύει για το εφάπαξ ποσό που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι» σημείωσαν οι νομικοί εκπρόσωποι της ΕΕΚΑ (Ελ. Χαραλαμπίδου, Παν. Καλόφωνος) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, στη ΓΣΕΕ. «Ένας στους 3 που ζητούν τη συμβολή της Ένωσης, πληρούν τις προϋποθέσεις και τίθενται υπό την προστασία του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης κ. Γ. Καραντινάκη. Σε ό,τι αφορά τον νέο νόμο μόνο για τους ενήμερους δανειολήπτες, το ποσοστό εκείνων που προσέφυγαν στις τράπεζες δεν υπερβαίνει το 1%.

«Ο νέος νόμος δημιουργεί μια στενωπό για να περάσουν όσοι λιγότεροι μπορούν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου 3869/10, γνωστού και ως νόμου Κατσέλη» είπαν οι νομικοί, επισημαίνοντας τα 10 επικίνδυνα σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες προκειμένου να κάνουν σωστή χρήση των ρυθμίσεων. Επισήμαναν ότι οι ρυθμίσεις αφορούν και τα εμπορικά δάνεια αλλά υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, εάν ένας μικροέμπορος εξυπηρετούσε τα δάνειά του μέχρι την ημέρα που έκλεισε την επιχείρηση, μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση. Είναι διαφορετικό εάν δεν έχει εξυπηρετήσει τα δάνειά του και σήμερα είναι είτε άνεργος είτε συνταξιούχος. Επίσης, διχογνωμία υπάρχει και μεταξύ των νομικών για το εάν πρέπει όλοι όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση Κατσέλη να καταβάλουν το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης έως και την εξέταση της υπόθεση στο δικαστήριο.

«Όσο αναξιοπαθής κι αν είναι ο δανειολήπτης οφείλει να καταβάλει το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης» δήλωσαν οι νομικοί της Ένωσης. «Ο ειρηνοδίκης θα κρίνει εάν πρέπει να καταβάλλεται μικρότερο ποσό από το αναλογούν στο 10%. Ωστόσο, η μη καταβολή του 10% θα έχει συνέπειες εάν δεν έχουν καταβληθεί 3 μηνιαίες δόσεις (του 10%). Σε διαφορετική περίπτωση, οι τράπεζες δύνανται να κάνουν αίτηση έκπτωσης από τον νόμο ανεξάρτητα από το εάν έχει οριστεί τακτική δικάσιμος».

Επίσης, οι δανειολήπτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν «κουρευτεί» το δάνειο και οριστεί νέο, χαμηλότερο ποσό δόσης από το δικαστήριο, η διάρκεια καταβολή των δόσεων (ενδεικτικά για μια 20ετία) θα αρχίσει να μετράει όχι από την έκδοση της απόφασης, αλλά από την κατάθεση της αίτησης.

«Αν ο δανειολήπτης στεγαστικού διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο (όπως συμβαίνει με τα περισσότερα δάνεια από το 2008 και μετά και με ορίζοντα αποπληρωμής τα 25-30 χρόνια) και παραδώσει το κλειδί του στην τράπεζα, δεν θα γίνει αποδεκτό. Τουλάχιστον 1 στους 4 δανειολήπτες το επιχείρησε, αλλά ήταν ανώφελο. Αλλά ακόμη κι αν δεχθεί η τράπεζα, θα απαιτήσει την αξία επί της αρχικής τιμής και όχι επί της τρέχουσας. Στις ΗΠΑ, το θέμα λύθηκε διαφορετικά. Οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες επέστρεψαν τις κατοικίες και δεν πλήρωσαν τίποτε παραπάνω. Στην Ελλάδα δεν δίδεται ούτε καν η δυνατότητα να επιστραφεί το οίκημα για το οποίο ο οφειλέτης πρέπει να συνεχίσει την καταβολή φόρου και ειδικής εισφοράς ακόμη κι αν επί της ουσίας είναι άστεγος» επισήμανε η κ. Καραντινάκη.

dagkonei.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *