Θορυβημένοι Σαμαράς και Βενιζέλος, από την πολιτική και κοινωνική φθορά, που προκαλούν οι συνεχείς αστοχίες στον ΕΝΦΙΑ – ανάστατες οι ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αντικαθίσταται ο Νίκος Σηφουνάκης, δεν ψηφίζει ο Χρήστος Αηδόνης, εξαιρετικά προβληματισμένοι φέρονται οι Λευτέρης Αυγενάκης και Άννα Καραμανλη.
Εάν η αρχή ειναι το ήμισυ του παντός, τότε η δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας μπήκε με το…αριστερό στο κρισιμότατο Φθινόπωρο, που σε μεγάλο βαθμο θα καθορίσει τον πολιτικό ορίζοντα των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στο πηδάλιο της χώρας.
Το πρώτο συναπάντημα της κυβέρνησης με την τρόικα απεκάλυψε τις άγριες διαθέσεις του κλιμακίου των ελεγκτών μας, που έθεσαν μία σειρά “απαγορευμένων” για την κυβέρνηση ζητημάτων, όπως το Ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις και υποχρεώσαν την Αθήνα σε ρόλο…τερματοφύλακα, να αποκρούει δηλαδή αξιώσεις των εταίρων μας, που είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τις εύθραυστες πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες.
Την ίδια ώρα, οι χρονίζουσες πλέον παλινωδίες στον ΕΝΦΙΑ, υπό το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, δοκιμάζουν τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καθώς ήδη από χθες εκδηλώθηκαν στη Βουλή οι πρώτες σοβαρές αντιδράσεις εν όψει της σημερινής ψήφισης της επίμαχης τροπολογίας.
Στις ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός, καθώς οι τελευταίες βελτιώσεις, που επήλθαν στον ΕΝΦΙΑ, μάλλον εξαγρίωσαν παρά κατεύνασαν τους συμπολιτευόμενους βουλευτές, που εξομολογούνται πλέον στους διαδρόμους της Βουλής πως υφίστανται τεράστια πίεση από τους ψηφοφορούς τους, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των τελευταίων έχει πλέον εξαντληθεί. Η πρώτη βόμβα “έσκασε” από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Σηφουνάκη, που από το βήμα της Βουλής εξέφρασε την αδυναμία του να υπερψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ, καθώς, όπως είπε, δε μπορεί να συνηγορήσει στη συνέχιση μίας εξόφθαλμης αδικίας.
Είχε προηγηθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επικοινωνία του με τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, από τον οποίο ζήτησε να αντικατασταθεί από άλλον συνάδελφο του, εφ όσον τεθεί ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος Ρήγας επεσήμανε στον κύριο Σηφουνάκη, πως σε περίπτωση, που δεν υπερψηφιστεί ο ΕΝΦΙΑ, ο προηγούμενος νόμος είναι σαφώς χειρότερος, με τον κύριο Σηφουνάκη να παραπέμπει στην επιστολή, που απέστειλε στον Ευάγγελο Βενιζέλο στις 25 Αυγούστου, όπου έκανε λόγο για νέες αδικίες και χαρακτήριζε τις επικείμενες βελτιώσεις…πασαλείματα.
Η δεύτερη βόμβα ήλθε απο τον ανεξάρτητο βουλευτή και γραμματέα της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Χρήστο Αηδόνη, που γνωστοποίησε και αυτό από το βήμα του Γ Θερινού Τμήματος της Βουλής, ότι θα καταψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ, παρεκκλίνοντας εκ νέου από τη γραμμή του Ανδρέα Λοβέρδου. Ανάστατη είναι και η ΚΟ της ΝΔ, μετά τα προχθέσινα “γαλλικά” της βουλευτού, Άννας Καραμανλή, σε στενό συνεργάτη του Υπουργού Οικονομικών για να τα ακούσει ο…Γκίκας Χαρδούβελης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Καραμανλή φέρεται εξαιρετικά προβληματισμένη αναφορικά με το τι θα πράξει στη σημερινή ψηφοφορία, ως εκ τούτου τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα αντικατάστασης της. Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της τροπολογίας εξέφρασε και ο γαλάζιος βουλευτής, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος στον προσωπικό του ιστότοπο, έκανε λόγο για “δεύτερο αυτογκόλ” της κυβέρνησης, εντείνοντας τις πληροφορίες, που τον θέλουν να διαφοροποιείται επίσης.
Συνεπώς, οι επιτελείς των ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε αναζήτηση προθύμων να υπερψηφίσουν τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο “ιός της δυσαρέσκειας” έχει προσβάλλει αρκετούς βουλευτές των δύο κομμάτων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν προτιμήσει να παραμείνουν…σιωπηλοί έως αυτήν την ώρα. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως ακόμη και αυτές οι βελτιώσεις επήλθαν αγνοώντας τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις της τρόικας, ενώ υπενθυμίζουν πως δε μπορεί να θιγεί ο δημοσιονομικός στόχος των 3,2 δις ευρώ, καθώς έτσι θα άνοιγαν ακόμη πιο δυσάρεστα για την ελληνική κοινωνία ζητήματα. Τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται εν τέλει καθησυχαστικοί αναφορικά με τη σημερινή ψηφοφορία, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξουν άλλοι “απείθαρχοι” βουλευτές, εκφράζουν, πάντως, βαθύ προβληματισμό για τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές παρενέργειες από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ.