Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για την κατάσταση της οικονομίας διατυπώνουν η τρόικα και ο υπουργός Οικονομικών, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι…
Άνθρωποι που γνωρίζουν τις ισορροπίες τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και με τους εταίρους εκτιμούν ότι η δήλωση Στουρνάρα στο Reuters αν και στερείται στοιχειώδους ασφάλειας στόχο έχει την επιβεβαιώση της αλληλεγγύης με τη Γερμανία και κινείται στο σενάριο της αποφυγή του κουρέματος.
Με αυτή την τοποθέτηση, επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΔΝΤ, η Ελλάδα διαλέγει πλευρά και τοποθετείται στον γερμανικό άξονα, μερικές μόνο μέρες πριν τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα και ενώ τα σενάρια για διάσπαση της τρόικας ισχυροποιούνται και δεν διαψεύδονται.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της χώρας δεν είναι οικονομικός, αλλά πολιτικός και πως συνδέεται με την κόπωση στη λιτότητα.
«Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. είναι πολιτικός ο κίνδυνος και σχετίζεται με την κόπωση των βουλευτών» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν το μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα στο δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν τότε μπορεί να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν πιστέψουν, τότε δεν θα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος»
Εν αντιθέσει με τις πρόσφατες προβλέψεις της ΕΕ που αναφέρουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει κίνδυνο για δημοσιονομικό κενό 2% του ΑΕΠ ή περίπου 4 δις. ευρώ την περίοδο 2015 – 16, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι οι προβλέψεις της Αθήνας, που θα αναθεωρηθούν το φθινόπωρο, ενδέχεται να δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει τέτοιο κενό.
«Είμαστε μπροστά από τις προβλέψεις μεσοπρόθεσμα, οπότε ας δούμε πρώτα εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, επειδή γνωρίζετε ότι αυτά τα πράγματα είναι πολύ ευαίσθητα για το ρυθμό ανάπτυξης» δήλωσε και συμπλήρωσε: «εάν υπάρχει κενό, τότε σίγουρα δεν θα μπορούμε να το καλύψουμε με περικοπές στι συντάξεις ή τους μισθούς ή με αύξηση της φορολογίας. Οποιοδήποτε κενό θα πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις».
Use Facebook to Comment on this Post