xOrisOria News

Αυτές είναι οι δέκα φορολογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα

Τους τρεις βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ανέλυσε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας προτείνοντας την ίδρυση περιουσιολογίου, την οργάνωση ενός…

κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος και την αναδιάρθρωση των εισπρακτικών μηχανισμών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ομιλία του, στην ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υποστήριξε ότι «η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να οδηγεί σε κάθετη ρήξη με ένα σύστημα που αναπαράγει και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και σε τελική ανάλυση αποδιαρθρώνει την κοινωνική συνοχή».

Τόνισε ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι εστιασμένο στην ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και να λειτουργήσει ως εργαλείο για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έφτασε η χώρα σε αυτή την κατάσταση επιχειρηματολόγησε κατά της αναφοράς στο «δημοσιονομικό πρόβλημα» ως βασική αιτία της κρίσης χαρακτηρίζοντάς το ως «ισχυρισμό του σκληρού πυρήνα της χρεοκοπημένης νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας» και ότι «οδηγεί στη δικαιολόγηση των σκληρών οικονομικών μέτρων που επιβάλλονται από το Μνημόνιο»

Παραθέτοντας στοιχεία και πίνακες επισήμανε ότι το επιχείρημα του αναποτελεσματικού αντιπαραγωγικού και διεφθαρμένου δημόσιου τομέα είναι «ψευδές και αντιεπιστημονικό» .

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δαπάνες κατά τη διάρκεια 2001 – 2008 είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ευρωζώνη , αλλά άσχημα κατανεμημένες και « επιβαρυμένες από σκάνδαλα όπως αυτά της Siemens, των εξοπλιστικών δαπανών, των Ολυμπιακών Αγώνων, και δεκάδες άλλα, οργανωμένα συστηματικά γύρω από την λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος από τους μεγάλους προμηθευτές και ανάδοχους του δημοσίου».

«Το πρόβλημά μας δεν ήταν ένα ακριβό δημόσιο, αλλά ένα δημόσιο άσχημα οργανωμένο, ανοχύρωτο απέναντι στην διαπλοκή και αναντίστοιχο με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες» ήταν τα λόγια του κ. Τσίπρα.

Από την άλλη πλευρά, υποστήριξε ότι τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου ήταν πάντα χαμηλότετα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε ότι η σύγκλιση των εσόδων που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια «οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην φορολογική επιδρομή του Μνημονίου επί μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και στα χαράτσια».

«Είναι προφανές ότι η υστέρηση εσόδων εμφανίζεται κυρίως στους άμεσους φόρους, καθώς και στους φόρους εισοδήματος και περιουσίας» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «Ο μεγάλος ωφελημένος είναι ένα οργανωμένο σύστημα φοροδιαφυγής του πλούτου. Οι μέθοδοι του συστήματος αυτού είναι πολύπλευρες».

Διαπιστώνει, ακόμη, ότι η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα έσοδα στην Ευρώπη από φορολόγηση επιχειρήσεων, ενώ, μέσω ενός συστήματος φοροαπαλλαγών off shore εταιρειών, ενδοομιλικών συναλλαγών και άλλων δυνατοτήτων το φορολογικό σύστημα στερείται εσόδων σε επίπεδο πραγματικής φορολογίας του κεφαλαίου.

«Η εφαρμογή ενός κοινωνικά δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, είναι για την χώρα μας μια μεγάλη εκκρεμότητα δεκαετιών. Σήμερα, με δεδομένη την κοινωνική καταστροφή που συντελείται από την κρίση και το Μνημόνιο, η απαίτηση αυτή είναι περισσότερο επιτακτική από κάθε άλλη φορά». Καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Οι βασικοί πυλώνες της μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι οι εξής:

Η δημιουργία Περιουσιολογίου
Η οργάνωση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος
Η επανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης, των φοροεισπρακτικών μηχανισμών
Με το περιουσιολόγιο θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογούμενων σε εσωτερικό και εξωτερικό θεσπίζοντας στη συνέχεια έναν ενιαίο βασικό φόρο επί του οποίου θα θεσπίζονται εκπτώσεις ή πρόσθετες επιβαρύνσεις, με πρόνοια για αποτροπή, σε κάθε περίπτωση, της διπλής φορολογίας.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, στο πρόγραμμά μας, οργανώνεται πάνω στους εξής άξονες:

Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα (με εξαίρεση τόκους από καταθέσεις). Με περισσότερα κλιμάκια, και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στόχος είναι η πραγματική φορολόγηση του κεφαλαίου και του πλούτου να ανέλθει στο μέσο όρο της ευρωζώνης, αντί στα πολύ χαμηλά επίπεδα; Που είναι σήμερα.
Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων. Εδώ περιλαμβάνονται μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από το ανώτατο 23%, η ειδική φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης, η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.
Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που έχουν αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.
Τέλος, κεντρικός στόχος προς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα πρέπει να είναι η αναδιάρθωση των ελεγκτικών μηχανισμών και η στελέχωσή τους με περισσότερα άτομα που θα διεξάγουν αυτούς τους ελέγχους.

«Απαιτείται λοιπόν μία μεγάλη μεταρρύθμιση της οργάνωσης, από την είσπραξη, μέχρι τον έλεγχο και την επιβολή ή διευθέτηση προστίμων» υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας και συνεχίζει «Να σημειωθεί εδώ ότι στην Ελλάδα, στο σύνολο των 9.700 εφοριακών υπαλλήλων οι ελεγκτές είναι περίπου 2.000 άτομα. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης οι υπάλληλοι των φορολογικών υπηρεσιών ασχολούνται κυρίως με τον έλεγχο και όχι με γραφειοκρατικές εργασίες».

Θεωρεί, ακόμη, αναγκαία την ύπαρξη ενός καθολικού ηλεκτρονικού ελέγχου που να εξάγει, με βάση καθορισμένα κριτήρια, ένα δείγμα περιπτώσεων ύποπτο για φοροδιαφυγή. Το δείγμα αυτό, μαζί με δείγμα που θα επιλέγεται τυχαία, συγκροτεί το πλήθος περιπτώσεων που θα εξετάζονται κάθε χρόνο, προφανώς μέσα στις δυνατότητες που έχει το ανθρώπινο δυναμικό των ελεγκτικών μηχανισμών» και προσθέτει «Μηχανισμοί όπως ο ΣΔΟΕ πρέπει να μετεξελιχθούν σε εξειδικευμένους θεσμούς που θα στοχεύουν σε δύσκολα θέματα: ενδοομιλικές σχέσεις, λαθρεμπόριο καυσίμων κ.α. ».

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι περιορίζεται στην οργάνωση μιας συστηματικής φοροεπιδρομής που στοχεύει κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν και πρόσθεσε ότι «Απειλεί με φυλακή το μισό ενεργό πληθυσμό, και οργανώνει μια οικονομική μεταρρύθμιση που καθηλώνει τις επόμενες γενιές στα 300 ευρώ, χωρίς κοινωνικό κράτος, χωρίς θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς δημόσιο πλούτο».

Use Facebook to Comment on this Post