Στουρνάρας στη Φρανκφούρτη: «Ηρθα για να σπάσω τα στερεότυπα, που έχετε για την Ελλάδα»

Tην εικόνα μιας Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση επεχείρησε να παρουσιάσει σήμερα Πέμπτη ο Γιάννης Στουρνάρας στον πρόεδρο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν, στον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutche Bank Γιούργκεν Φίτσεν και σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου με τους οποίους συναντήθηκε στη…..
Φρανκφούρτη.

Μάλιστα, ο ίδιος προανήγγειλε ότι η ύφεση το 2013 θα αποδειχθεί τελικά χαμηλότερη από την τελευταία πρόβλεψη για 4% , ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα ανέφερε ότι «θα ξεπεράσει κατά πολύ» την πρόβλεψη για 812 εκατ. ευρώ το 2013.

Στους επιχειρηματίες, στους οποίους απευθύνθηκε σε ομιλία του στη Λέσχη Επιχειρηματικότητας της Φρανκφούρτης, είπε ότι «ήρθα για να σπάσω τα στερεότυπα, που έχετε για την Ελλάδα».

Παρόλα αυτά, υπήρξε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδα Bild για το αν οι Ελληνες είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αυτό είναι μια ανοησία «εκτός αν εννοείτε την πολιτιστική κληρονομιά».

Ο έλληνας υπουργός δέχθηκε βροχή ερωτήσεων. Από το ποιοι θα είναι οι κλάδοι του μέλλοντος στην Ελλάδα, μέχρι αν θα είναι βιώσιμο και θα εχει διάρκεια το πρωτογενές πλεόνασμα και από το αν θα κερδίσει ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός τις εκλογές μεχρι το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο ίδιος κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και αναφέρθηκε ειδικά στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου οι Γερμανοί διαθέτουν εξειδίκευση, καθώς και στη διαχείριση απορριμμάτων με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίας, όπου επίσης η Γερμανία διαθέτει μεγάλη πείρα.

Ο ίδιος επικαλέσθηκε την επιτυχημένη , όπως την ειπε, συνεργασία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom και είπε μάλιστα ότι εκεί αναμένονται περαιτέρω επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στους τομείς που η κυβέρνηση πιστεύει ότι εχουν μέλλον και θέλει να προωθήσει μίλησε για τους εξής:

– Τουρισμός, όπου η σεζόν μπορεί να επεκταθεί κατά αρκετούς μήνες.

– Ενέργεια, όπου η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος.

– Τρόφιμα και γεωργία, όπου η Ελλάδα είναι κορυφαία παραγωγός σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, αλλά και τα λαβράκια.

– Διαμετακομιστικά κέντρα (logistics), όπου επίσης μπορεί να καταστεί κόμβος.

– Παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων, την έρευνα και τεχνολογία σε νέες θεραπείες και κλινικές δοκιμές.

– Ιχθυοκαλλιέργειες, τεχνολογία πληροφορικής, τηλεπικοινωνίες, ανάπτυξη ακινήτων και μεταφορές.

www.tane

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *