Αν δεν έχετε κουμκουάτ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι .
Υλικά
Για τους λουκουμάδες
210 γρ. αλεύρι σκληρό
50 γρ. σκόνη κακάο
130ml γάλα φρέσκο πλήρες
130ml νερό
13 γρ. μαγιά νωπή
4 γρ. αλάτι
18 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
200ml νερό
300 γρ. ζάχαρη
40 γρ. γλυκόζη
20 γρ. μέλι
60ml λικέρ κουμ κουάτ
Για το τηγάνισμα
500ml ηλιέλαιο
Για τη διακόσμηση
10 κουμ κουάτ σε φέτες
100ml νερό
50 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
Διαδικασία
Φτιάξτε τους λουκουμάδες. Βάλτε όλα τα υλικά για τους λουκουμάδες στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε με το φτερό (εξάρτημα του μίξερ) σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη μαλακή ζύμη. Αφαιρέστε τον κάδο από το μίξερ και σκεπάστε τον με μια πετσέτα, αφήνοντας τη ζύμη να ξεκουραστεί για σχεδόν μία ώρα.
Βάλτε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μέτρια κατσαρόλα και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε με αυγοδάρτη, αφήστε να πάρουν μια γερή βράση για 6΄-8΄ και αποσύρετε από τη φωτιά.
Βάλτε σε τηγάνι το ηλιέλαιο να ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αν έχετε θερμόμετρο, η θερμοκρασία του πρέπει να φτάσει τους 170 °C. Με ένα κουτάλι βουτηγμένο σε νερό κόψτε κομματάκια ζύμης. Να βουτάτε το κουτάλι στο νερό κάθε φορά πριν κόψετε τη ζύμη, ώστε να μην κολλάει σε αυτό.
Ρίξτε λίγους λίγους τους λουκουμάδες στο ζεστό λάδι χρησιμοποιώντας τον αντίχειρά σας για να ξεκολλήσουν από το κουτάλι, και τηγανίστε τους για περίπου 2΄. Μόλις τηγανίζετε κάθε παρτίδα, να τους αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και να τους βουτάτε για 2΄-3΄ στο σιρόπι, που το έχετε μόλις ζεστάνει.
Φτιάξτε τα καραμελωμένα κουμ κουάτ. Βάλτε το νερό και τη ζάχαρη σε μεσαία κατσαρόλα και αφήστε τα σε μέτρια φωτιά. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση, ρίξτε μέσα τις φέτες κουμ κουάτ και το ξύλο κανέλας. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήστε μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά και τα κουμ κουάτ να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
Βάλτε τους λουκουμάδες σε πιατέλα, διακοσμήστε με τα καραμελωμένα κουμ κουάτ και σερβίρετε.
www.mirsini.gr
Use Facebook to Comment on this Post