xOrisOria News

Κάθε γειτονιά … κι ένα ενεχυροδανειστήριο! – Με ρυθμούς χελώνας και εκ των υστέρων οι έλεγχοι

Εξελίσσονται και επεκτείνονται τα ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μπορεί να βρει κανείς ένα τέτοιο κατάστημα … σε κάθε γειτονιά! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από τα… 136 “κλειστά ” επαγγέλματα που “άνοιξαν” φέτος, οι αιτήσεις για έναρξη εργασιών για ενεχυροδανειστήρια είναι περισσότερες από κάθε άλλο επάγγελμα. Τα ενεχυροδανειστήρια και τα ανταλλακτήρια χρυσού, ως φαινόμενο της κρίσης, είναι επίσης εύκολο να ιδρυθούν, με μοναδικά “απαραίτητα”, μία αίτηση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και την προσκόμιση λευκού ποινικού μητρώου ή υπεύθυνη δήλωση για αυτό.

Στο πλαίσιο έρευνας του Λευτέρη Αυγενάκη για τα ενεχυροδανειστήρια που “ξεφυτρώνουν” σαν … μανιτάρια, διαπίστωσε ότι αφενός υπάρχουν καταγεγραμμένες πολυάριθμες παραβάσεις φοροδιαφυγής και τοκογλυφίας, κι αφετέρου πως το αντικείμενο … έχει εξελιχθεί, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχουν τριών ειδών καταστήματα!

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κι η υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης μετά από έρευνα έχει διαπιστώσει σειρά παραβάσεων φοροδιαφυγής, τοκογλυφίας. Τα εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια χρυσού και αυτοκινήτων που έχουν ξεφυτρώσει στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων σε ολόκληρη την Ελλάδα αποτελούν χώρο «μαύρου χρήματος» που εκτός από τα κέρδη που χάνει το κράτος λόγω της φοροδιαφυγής αποτελούν και κίνδυνο εξαπάτησης των πολιτών. Από τις επιχειρήσεις αυτές, έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής 100 επιτηδευματίες, στο πλαίσιο ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου δράσης του ΣΔΟΕ, στους οποίους η παραβατικότητα έχει αγγίξει το 50%, αφού υπάρχει ένα ποσοστό που, όπως επισημαίνουν οι Αρχές, έχει βεβαιωθεί ότι λειτουργεί παράνομα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τριών ειδών καταστήματα:

Ανταλλακτήρια χρυσού που αγοράζουν και πωλούν χρυσά και ασημένια αντικείμενα, ανταλλακτήρια που μόνο αγοράζουν και δεν πωλούν χρυσό και ενεχυροδανειστήρια που κρατούν ως ενέχυρο αντικείμενα και δανείζουν το ποσό εκτίμησης με επιτόκιο και ποσοστό επί της φύλαξής του.

Πιο συγκεκριμένα στα ενεχυροδανειστήρια χρυσού συνήθως εντοπίζεται μη σωστή εκτίμηση της αξίας του χρυσού από ζυγαριά αμφιβόλου αξιοπιστίας με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να εξαπατάται. Από την άλλη στα ενεχυροδανειστήρια οχημάτων διαφημίζεται η χορήγηση δανείων αντί μηνιαίου επιτοκίου 0,75% με μοναδική εγγύηση το όχημα του ενδιαφερόμενου.

Ο ενεχυροδανειστής παρέχει δάνειο στο μισό της αξίας του οχήματος και ο ενδιαφερόμενος καλείται να καλύψει τα χρήματα που του δόθηκαν ως δάνειο, τον τόκο των χρημάτων, το κόστος για μικτή ασφάλιση, την 24ωρη στάθμευση και φύλαξη του οχήματος του και τα έξοδα φακέλου. Η παροχή δανείου γίνεται για έναν έως τρεις μήνες συνήθως και εάν δεν μπορεί να το αποπληρώσει ο ιδιοκτήτης του οχήματος, παρέχεται και άλλη προθεσμία ενός τριμήνου. Η επιβάρυνση για την παροχή δανείου μπορεί να φθάσει από το 45% έως και 150% ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής του δανείου.

Την εμφάνισή τους έχουν κάνει και ενεχυροδανειστήρια ακινήτων τα οποία αναλαμβάνουν να αγοράσουν την ψιλή κυριότητα, τα εξ αδιαιρέτου χιλιοστά από κατοικίες και οικόπεδα, από τον ιδιοκτήτη. Ακόμα αγοράζουν κληρονομικά δικαιώματα προσημειωμένα ακίνητα ή ακίνητα προ πλειστηριασμού. Αυτό είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο, διότι οι επιχειρήσεις αυτές χορηγούν δάνεια που είναι κατά πολύ μικρότερα της αξίας του ακινήτου, ειδικά δε στις περιπτώσεις που υπάρχει και δάνειο για το εν λόγω ακίνητο. Και σε αυτή την περίπτωση πληρώνει ποσά ως ασφάλειες, έξοδα φακέλου και τόκους. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί ο ιδιοκτήτης να ανταποκριθεί στο νέο δάνειο αλλά και το παλιό και η κυριότητα του ακινήτου να περνά στην επιχείρηση.

Επιπροσθέτως, το Κράτος θα πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες να αποφεύγουν αυτές τις επιχειρήσεις καθώς διαθέτει την δυνατότητα μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να παρέχει δάνεια σε ενέχυρα έ(ος 5.00Θ ευρώ με επιτόκιο έως 10%. Πρόκειται για μια υπηρεσία ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπορεί να χορηγήσει στους πολίτες μικροδάνεια με ευνοϊκούς όρους, ώστε να διευκολυνθούν να τα αποπληρώσουν και να επανακτήσουν αργότερα τα αντικείμενα αυτά. Σε περίπτωση εκποίησης του αντικειμένου, το τυχόν πλεόνασμα, μετά την αποπληρωμή του δανείου, αποδίδεται στον πελάτη.

Καθώς η οικονομική κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη για πολλούς συμπολίτες μας, είναι χρέος από πλευράς της Πολιτείας να αποτρέψει την εκμετάλλευση της οικονομικής αδυναμίας των συμπολιτών μας από επιτήδειους σε μια χώρα γεμίζει από επιχειρήσεις που τρέφονται από τα οικονομικά και συναισθηματικά αδιέξοδα των συνανθρώπων τους.

Στη Βουλή … τα ενεχυροδανειστήρια

Το θέμα έφτασε στη Βουλή, με το βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη να ρωτά τους αρμόδιους βουλευτές Γ.Στουρνάρα και Κ.Χατζηδάκη, αν σκοπεύουν σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή να δρομολογήσουν τακτικούς ελέγχους στις εν λόγω επιχειρήσεις προκειμένου να εντοπιστούν τα κακώς κείμενα στη λειτουργία τους, αν υπάρχει σχεδιασμός από πλευράς των Υπουργείων για να δημιουργηθούν πιο ελκυστικές προϋποθέσεις για να στραφούν οι πολίτες προς τον ενεχυροδανεισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και αν υπάρχει σχεδιασμός ώστε να γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις αδειοδότησης των εν λόγω καταστημάτων;

Σε απάντηση στην ερώτηση αυτή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης παραπέμπει σε προληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται σε όλους τους κλάδους των επαγγελματιών, χωρίς να αναφέρει οποιαδήποτε ιδιαίτερη μέριμνα για τα ενεχυροδανειστήρια, στα οποία άλλωστε το τελευταίο διάστημα, οι καταγεγραμμένες παραβάσεις πολλαπλασιάζονται. Μάλιστα, όπως ο υφυπουργός αναφέρει, με δεδομένο το ότι τα ενεχυροδανειστήρια ανοίγουν μαζικά εδώ και περίπου δύο χρόνια και το ότι οι έλεγχοι γίνονται εκ των υστέρων για τον κύκλο εργασιών που έχει προηγηθεί, οι έλεγχοι … θα γίνουν!

Μάλιστα, κάνει αναφορά στο ΣΔΟΕ του οποίου αρμοδιότητα είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ υπογραμμίζει ότι το ΣΔΟΕ έχει, ως σήμερα, διενεργήσει 292 ελέγχους σε ενεχυροδανειστήρια, από όπου έχουν προκύψει 1885 παραβάσεις, με το ποσοστό παραβατικότητας να υπερβαίνει το 60%.

Ο βουλευτής Ηρακλείου, ωστόσο, μετά την ερώητηση της 10ης Δεκεμβρίου, επανέρχεται, και με σημερινή ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ζητά στοιχεία για τον αριθμό των νομίμως λειτουργούντων ενεχυροδανειστηρίων στην Επικράτεια και σε τί ποσοστό των καταστημάτων που λειτουργούν αντιστοιχούν οι έλεγχοι που έχουν διενεργηθεί ως σήμερα.

cretalive.gr

Use Facebook to Comment on this Post