«Η Χρυσή Αυγή είναι μια απειλή για την ελληνική Δημοκρατία. Είναι ένα ναζιστικό κόμμα το οποίο θέτει σε κίνδυνο την εικόνα της Ελλάδας και σκεφτόμαστε να ζητήσουμε να τεθεί εκτός νόμου». Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς μιλώντας σε…..
δεκάδες Έλληνες και άλλους Ευρωπαίους δημοσιογράφους για τα αυξανόμενα κρούσματα ρατσιστικής βίας που καταγράφονται στην Ελλάδα από μέλη της Χρυσής Αυγής και από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. Ο Επίτροπος Μουίζνιεκς τόνισε πως η ελληνική Δημοκρατία απειλείται τόσο από τη ναζιστική ρητορική της Χρυσής Αυγής, ένα κόμμα το οποίο το Συμβούλιο της Ευρώπης θα σκεφτεί να προτείνει να του απαγορευτεί η εκπροσώπησή του στις επόμενες εκλογές καθώς και από τις σχέσεις ανδρών και γυναικών της ελληνικής αστυνομίας με ένα κόμμα που αποτελεί «ντροπή για μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία».
Μιλώντας στο protothema.gr o Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα για μια σειρά συναντήσεων με κορυφαίους παράγοντες της χώρας, υπογράμμισε πως η αύξηση της δημοτικότητας των ναζιστικών κομμάτων δεν οφείλεται απλώς στην οικονομική κρίση αλλά στην γενικότερη απαξίωση της πολιτικής που ευνοεί τα άκρα.
Επίτροπε Μουίζνιεκς στις τελευταίες εκλογές περισσότεροι από 400.000 Έλληνες ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή. Πιστεύετε πως το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου θα είναι μια λύση στο πρόβλημα του ρατσισμού στην Ελλάδα;
Το πρόβλημα του ρατσισμού είναι παλαιότερο και έχει βαθύτερες ρίζες. Ο ρατσισμός και ο ναζισμός υπήρχαν πριν τη Χρυσή Αυγή και θα υπάρχουν και μετά. Για τον ρατσισμό στην Ελλάδα δεν ευθύνεται μόνο η οικονομική κρίση αλλά κυρίως η αποδυνάμωση των κυρίαρχων κομμάτων. Μια αποδυνάμωση που ευνοεί τη ρητορική απαξίωσης του πολιτικού κόσμου την οποία προωθούν οι ακραίες πολιτικές παρατάξεις. Ρατσιστικά και ναζιστικά κόμματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες αλλά δεν ασπάζονται τη βίαιη ρητορική της Χρυσής Αυγής.
Μιλήσατε ευθέως για ενδεχόμενη εισήγηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ώστε να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Οι περισσότερες ενστάσεις σε αυτήν την προοπτική έρχονται από το ΚΚΕ και από τα αριστερά κόμματα που φοβούνται πως η απαγόρευση ενός κόμματος θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την απαγόρευση των ίδιων των κομμάτων της Αριστεράς Ποια είναι η άποψή σας;
Αν οι βουλευτές του ΚΚΕ και των αριστερών κομμάτων δεν επιδίδονται σε παράνομες ενέργειες, δεν εγκληματούν, δεν χρησιμοποιούν ρατσιστική βία και δεν αμφισβητούν την ελληνική Δημοκρατία δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν.
Το τελευταίο διάστημα η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να δημιουργήσει δίκτυα με αντίστοιχες παρατάξεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως την Ιταλία και τη Γερμανία. Τι προτίθεται να κάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης για αυτό το θέμα;
Τα ναζιστικά και ρατσιστικά κόμματα είχαν πάντοτε την τάση να συνεργάζονται. Και πλέον το διαδίκτυο είναι ο καλύτερος σύμμαχός τους. Είναι ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι τόσο λόγω της υποστήριξης αυτών των κομμάτων σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, όσο κυρίως για τον λόγο ότι τα ναζιστικά κόμματα αλληλοβοηθούνται οικονομικά. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σταματήσουμε.
Θεωρείτε πως η ανέγερση του φράκτη στα έλληνο – τουρκικά σύνορα ήταν μια σωστή απόφαση;
Οι φράκτες και τα τείχη δεν αποδίδουν μακροπρόθεσμα. Από το Βερολίνο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ τα τείχη έχουν αποτύχει. Άλλαξαν απλώς τις διόδους εισροής μεταναστών. Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί και να δεσμευτεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει επίσης να εξεταστεί τι ζήτημα παροχής ασύλου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης μόνη της.