xOrisOria News

Βλέπουν φως και για την ευρωπαϊκή οικονομία

Παρά τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα του τέλος του 2012 η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Ολι Ρεν ο οποίος, αφού τόνισε ότι λίγο-πολύ όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσουν περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές, άφησε σε χώρες όπως…

η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κάποια περιθώρια παροχής περισσότερου χρόνου για να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους τους.
Αναλυτικά, στις χθεσινές προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία η Επιτροπή τονίζει ότι ενώ η κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ΕΕ έχει βελτιωθεί σημαντικά από το καλοκαίρι, η οικονομική δραστηριότητα ήταν απογοητευτική το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Επιτροπή, «οι κυριότεροι δείκτες δείχνουν ότι το ΑΕΠ στην ΕΕ δεν πρόκειται να υποχωρήσει περισσότερο και ότι μπορεί να αναμένεται βαθμιαία επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας».
Ως προς τα επίπεδα απασχόλησης η Επιτροπή τονίζει ότι η αδυναμία της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να οδηγήσει εφέτος σε επιδείνωση της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας αναμένεται να φθάσει σε 11,1% στην ΕΕ και σε 12,2% στην ευρωζώνη. Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα τιμών η Επιτροπή αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στην ΕΕ προβλέπεται να υποχωρήσει βαθμιαία κατά τη διάρκεια του 2013 και να σταθεροποιηθεί περίπου στο 1,7% στην ΕΕ και 1,5% στην ευρωζώνη κατά το επόμενο έτος.
Τέλος, ως προς την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης η Επιτροπή αναφέρει ότι «τα μεγάλης εμβέλειας δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα μείωση των συνολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε 3,4% στην ΕΕ και 2,8% στην ευρωζώνη το 2013.

Πηγή: tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post