Αγώνας δρόμου για να πέσουν οι υπογραφές Την απόφαση του Eurogroup περίμεναν στη Λευκωσία, η διοίκηση της Τράπεζας
Πειραιώς και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για να επανεκκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την απορρόφηση των εν Ελλάδι καταστημάτων της Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής τράπεζας από τον όμιλο του Μιχάλη Σάλλα.
Οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν αγώνα δρόμου ούτως ώστε να μπουν οι τελικές υπογραφές και να μπορέσουν να ανοίξουν αύριο Τρίτη τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα.
Θυμίζουμε ότι υπήρξε εμπλοκή στις συνομιλίες που είχε να κάνει με αξιώσεις της κυπριακής πλευράς, την ώρα που η Πειραιώς επιχειρούσε να κάνει πράξη το συντομότερο δυνατόν τη συμφωνία Σαμαρά – Αναστασιάδη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Στο πρόβλημα αυτό ήρθε να προστεθεί η απόφαση του Κύπριου προέδρου να παγώσει τις συνομιλίες στις 18:00 της Κυριακής, αναμένοντας τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεών του με τους Ευρωπαίους για την εύρεση συνολικής λύσης για την κυπριακή οικονομία, ενώ, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Σταύρος Λεκκάκος, παραδέχτηκε την ύπαρξη νομικών θεμάτων, κάνοντας λόγο ταυτόχρονα και για πολιτική απόφαση.
Οι εξελίξεις αυτές κατέδειξαν τη σοβαρότητα του προβλήματος που ανέδειξε το news.gr και το οποίο αφορούσε προφανώς σε πολιτικούς χειρισμούς και δεν είχε να κάνει σε καμιά περίπτωση με οποιαδήποτε υπόνοια για την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ελλάδα, η οποία είναι δεδομένη και έχει εγγυηθεί επανειλλημένως το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Τι θα γίνει με τις καταθέσεις και τα δάνεια
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις στα ελληνικά υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών, αυτές θα μεταφερθούν κανονικά χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ίδιο θα συμβεί και με τα δάνεια, τόσο αυτά που εξυπηρετούνται κανονικά, όσο και τα λεγόμενα «κόκκινα».
Θα αλλάξουν τα επιτόκια;
Σε πρώτη φάση, όχι. Σε δεύτερη όμως φάση, είναι λογικό η Τράπεζα Πειραιώς να προσαρμόσει τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων στη δική της πολιτική, η οποία είναι -όπως και όλων των ελληνικών τραπεζών- σαφώς πιο «σφικτή» από το κυπριακό.
newsbeast.gr