xOrisOria News

Η Μαδρίτη ζητεί εξηγήσεις από τις ΗΠΑ

Η Ισπανία ζήτησε χθες εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τις φερόμενες τηλεφωνικές υποκλοπές ενώ η θύελλα που έχει προκληθεί από τις…

παρακολουθήσεις της NSA δεν λέει να εξασθενήσει, παρόλο που η Ουάσινγκτον αρνείται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε ότι παρακολουθούνταν το τηλέφωνο της Άγγελας Μέρκελ.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα “Ελ Μούντο”, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατασκόπευσε πρόσφατα περισσότερες από 60 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν μέσα σ’ ένα μήνα στην Ισπανία, η οποία προστίθεται έτσι στο μακρύ κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που κατασκοπεύονταν, όπως η Γαλλία.
“Οι πρακτικές αυτές, αν αποδειχθούν, είναι ανάρμοστες και απαράδεκτες ανάμεσα σε σύμμαχες και φίλες χώρες”, ήταν η αντίδραση του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου εκλήθη χθες ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μαδρίτη Τζέιμς Κόστος.
Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο ισπανός υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ινιγκο Μέντες ντε Βίγκο “κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να παράσχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις φερόμενες υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία”.
Στο μεταξύ, μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμενόταν να επισκεφθεί τις ΗΠΑ για συζητήσεις σχετικά με “τον αντίκτυπο των προγραμμάτων παρακολούθησης στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, ιδιαίτερα στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή”.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο που εμφανίζεται να προέρχεται από τον πρώην αναλυτή της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν και το οποίο δημοσιεύθηκε χθες από την “Ελ Μούντο”, η υπηρεσία αυτή “κατασκόπευσε 60.506.610 τηλεφωνικές κλήσεις” στην Ισπανία από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου 2013.
Ήδη την Παρασκευή, η εφημερίδα “Ελ Παΐς” υποστήριζε πως η NSA είχε κατασκοπεύσει μέλη του προσωπικού και της κυβέρνησης της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.
Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σύμμαχος των ΗΠΑ, είχε τότε υπογραμμίσει απλώς ότι η χώρα του δεν εξετάζει “προς το παρόν” το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία με στόχο να ζητηθούν “εξηγήσεις” από την Ουάσινγκτον σχετικά με το έργο των μυστικών υπηρεσιών της.
Η θύελλα που έχει προκληθεί από τις υποκλοπές της NSA στην Ευρώπη συνεχίζει να τροφοδοτεί την πολεμική στις ενδιαφερόμενες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου οι αποκαλύψεις για τη φερόμενη κατασκοπεία ενός κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου έχουν προκαλέσει σοκ. Οι γερμανοί βουλευτές θα αφιερώσουν στις 28 Νοεμβρίου μια έκτακτη σύνοδο της βουλής στην υπόθεση αυτή.
Το περιοδικό “Ντερ Σπίγκελ”, το οποίο είχε αποκαλύψει τις υποψίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα αυτό, έκανε το Σαββατοκύριακο νέες αποκαλύψεις γράφοντας πως η Μέρκελ παρακολουθούνταν στην πραγματικότητα από το 2002, δηλαδή πριν καν γίνει καγκελάριος (2005) και όταν στο Λευκό Οίκο βρισκόταν ο Τζορτζ Μπους.
Το “Ντερ Σπίγκελ” διαβεβαίωσε εξάλλου πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα ήταν εν γνώσει από το 2010 αυτού του προγράμματος υποκλοπών των συνομιλιών αυτής που το αμερικανικό περιοδικό “Φορμπς” αναδεικνύει σχεδόν κάθε χρόνο, εδώ και οκτώ χρόνια, στην “ισχυρότερη γυναίκα” του πλανήτη.
Με μια ανακοίνωση που εστάλη την Κυριακή το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο στην Ουάσινγκτον, η NSA διαψεύδει αυτές τις τελευταίες κατηγορίες. “Ο στρατηγός (Κιθ) Αλεξάντερ (που διευθύνει την NSA) δεν συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το 2010 μια υποτιθέμενη επιχείρηση πληροφοριών η οποία ενέπλεκε την καγκελάριο Μέρκελ και ουδέποτε συζήτησε για οποιαδήποτε επιχείρηση που να την εμπλέκει. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που ισχυρίζονται το αντίθετο δεν είναι βάσιμες”, δήλωσε η Βάνι Βάιν, μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών.
Χθες η “Ουόλ Στριτ Τζέρναλ” υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ έβαλαν τέλος στις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών της καγκελαρίου και άλλων ξένων ηγετών αφού ο Μπαράκ Ομπάμα πληροφορήθηκε την ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος κατασκοπείας.
Χωρίς να σχολιάζει αυτές τις τελευταίες πληροφορίες, ο γερμανικός Τύπος συνέχισε να τηρεί μια μαχητική στάση έναντι των ΗΠΑ. Σε ένα κύριο άρθρο με τίτλο “Ο φίλος ακούει”, το οποίο αποτελεί αναφορά στις αφίσες προπαγάνδας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που καλούσαν τους πολίτες να είναι σε επιφυλακή διότι “ο εχθρός ακούει”, η εφημερίδα “Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ” (FAZ) παρομοιάζει τις ΗΠΑ με “μια δύναμη ψηφιακής κατοχής”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post