Το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου και οι διεργασίες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και…
Ο κ. Δημητριάδης εξερχόμενος του Προεδρικού περιορίστηκε να δηλώσει ότι η σύσκεψη ήταν θετική και ότι θα γίνουν ανακοινώσεις, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Σοφοκλή Μιχαηλίδη.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη υπήρξε συναίνεση στο θέμα του νέου αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου μεταξύ κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας και στις επόμενες μέρες αναμένεται ο διορισμός του. Επίσης, φαίνεται να προέκυψαν συγκλίσεις για το προφίλ του νέου επικεφαλής της Τράπεζας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τη λειτουργία των επιτροπών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίες, όπως είπε, έχουν ως στόχο την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων και του κόστους λειτουργίας της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων καθορίστηκαν και χρονοδιαγράμματα. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση, ως ένδειξη εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, αποφάσισε να ενισχύσει και να διευρύνει τη διεκπεραίωση των τραπεζικών συναλλαγών του κράτους μέσω των κυπριακών τραπεζών.
Ακόμη ο εκπρόσωπος είπε ότι τα μέλη του μεταβατικού ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου διαβεβαίωσαν ότι θα εργαστούν με βέλτιστο τρόπο, για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την πρόθεση του ΔΣ για τη λήψη μέτρων με στόχο την ταχύτατη έξοδο της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης.
Στο μεταξύ, ριζικές αλλαγές στη μετοχική δομή της Τράπεζας Κύπρου, φέρνει το διάταγμα για μετατροπή του 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές.
Το 70% των καταθέσεων που επηρεάστηκε αφορούσε κατοίκους εξωτερικού και ως εκ τούτου η μεγάλη πλειοψηφία των νέων μετοχών που θα εκδώσει η Τράπεζα, θα ανήκει σε αυτούς. Σύμφωνα, πάντως, με τις πρώτες ενδείξεις, κανένας από τους ανασφάλιστους καταθέτες δεν συγκεντρώνει πέραν του 2% του μετοχικού κεφαλαίου, καθιστώντας δύσκολη τη διαδικασία κατάρτισης Διοικητικού Συμβουλίου, που θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των νέων μετόχων.
Ο μεγαλύτερος μέτοχος, είναι το Ταμείο Προνοίας της Τράπεζας Κύπρου με ποσοστό 2% και ακολουθεί το Ταμείο Προνοίας της Λαϊκής Τράπεζας με ποσοστό 1,5%.
Use Facebook to Comment on this Post