Πίσω από τις λέξεις κρύβεται η διάλυση του Ευρώ…

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ…, αλλά τον Μάιο του 2010 είχα γράψει σε σχετικό άρθρο μου πως η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ για την Ελλάδα είναι η δραχμή, η οποία είναι απείρως προτιμότερη από τα μνημόνια και τις συνταγές των «σπιράλ του τρόμου», που επέβαλε το ΔΝΤ, όπου πάταγε το ποδάρι του…
Μάλιστα σημείωνα πως δεν υπάρχουν πλέον Ελληνικά ευρώ… Τα έφαγαν… Τα έβγαλαν έξω από την χώρα… Τα περισσότερα τα πήραν οι τράπεζες , που τα «επένδυσαν» στα Βαλκάνια και σε εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους… Πολλά απ’ αυτά τα πήραν οι επιτήδειοι, που τα έστειλαν σε ξένες τράπεζες… Ότι απέμεινε τα πήραν οι αλλοδαποί και τα έστειλαν στις χώρες τους… Επί της ουσίας τα «ελληνικά ευρώ» μας τελείωσαν…. Αυτά που έμειναν για εμάς, είναι αυτά που δανειζόμαστε με τοκογλυφικά επιτόκια, από τις αγορές ή από τους μηχανισμούς στήριξης…
Και σημείωνα, επαναλαμβάνω τον Μάιο του 2010 πως αν τυπώσουμε δραχμές, μπορεί να αυξηθεί ο πληθωρισμός, ωστόσο και τώρα που υπάρχει αποπληθωρισμός, τα αγαθά έχουν γίνει ακόμα πιο ακριβά…
Σε άλλο άρθρο μου το 2012 ανέλυα την κατά καιρούς ισοτιμία δραχμής-δολαρίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως το Ευρώ ΜΑΛΛΟΝ δεν βοήθησε την Ελληνική οικονομία…
Έγραφα λοιπόν πως το 1981 με περίπου 50 δραχμές αγόραζε κανείς ένα δολάριο και με περίπου 25 δραχμές ένα μάρκο. Μέχρι το 1990 χρειαζόταν 200 δραχμές για να αγοραστεί ένα δολάριο και περίπου 100 για ένα μάρκο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2000, ένα δολάριο κόστιζε περίπου 400 δραχμές και ένα μάρκο περισσότερο από 150.
Την 1η Ιανουαρίου 2002 η δραχμή αντικαταστάθηκε από το ευρώ με ισοτιμία 1e = 340,75 δραχμές. Αν και η σύνδεση των δύο νομισμάτων είχε γίνει ήδη από το 2000 η κατάργηση της δραχμής έλαβε χώρα την 01/01/02 και από τότε και στο εξής το ευρώ είναι το ελληνικό νόμισμα και οι ισοτιμίες των υπόλοιπων νομισμάτων του κόσμου διαμορφώνονται ως προς το ευρώ μέσα στο ‘ελεύθερα’ κυμαινόμενο διεθνές σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, επηρεάζοντας αποφασιστικά την ελληνική οικονομία.
Λίγο περισσότερο από 8 χρόνια αργότερα, το Μάρτιο του 2011, το ευρώ έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου κατά 57,02%. Καθώς η δραχμή διατήρησε ουσιαστικά την ισοτιμία 340,75/1 με το ευρώ και το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 57,02% έναντι του δολαρίου, αυτό σημαίνει πως και η δραχμή ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου στο ίδιο ποσοστό. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ξανά στη σύγχρονη νομισματική ιστορία καθώς η δραχμή στον πολυετή ορίζοντα πάντα κατέγραφε πτώση έναντι του δολαρίου, μια που η οικονομία της Ελλάδας είναι πιο αδύναμη από αυτήν των ΗΠΑ.
Έτσι, ενώ η ελληνική οικονομία έμαθε να επιβιώνει σε όλη τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα έχοντας ενός φθηνό, έναντι των ανταγωνιστικών του, νόμισμα, στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα έπρεπε να μάθει να επιβιώνει έχοντας το ακριβότερο νόμισμα στον κόσμο και μάλιστα ένα νόμισμα που γινόταν ολοένα και πιο ακριβό. Γεγονός που διέλυσε την – έτσι κι αλλιώς – εύθραυστη ελληνική οικονομία…
Φεύγω από την ταπεινή δραχμή και πάω στο πλούσιο ευρώ… Λίγες μέρες πριν γίνουν οι εκλογές, έγραφα πως εντός του 2016 το ευρώ «τελειώνει»…
Μόλις χτες πέντε «Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας κινούνται σχεδόν στην ίδια γραμμή και εισηγήθηκαν μηχανισμό χρεοκοπίας για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προκειμένου στο μέλλον να αποφευχθούν κρίσεις.
Την ίδια στιγμή, ανάλυση του ΔΝΤ τεκμηριώνει μέσα από γραφήματα (δημοσιεύτηκαν στην Telegraph) πώς η Ευρωζώνη δεν έχει καμία απολύτως τύχη αν συνεχίσει να λειτουργεί με τη Γερμανία να καταγράφει μεγάλα πλεονάσματα και της χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα να βυθίζονται στην ύφεση, στην ανεργία και στην φτώχια.
Είναι να αναρωτιέται κανείς λοιπόν μετά από αυτές τις δύο ειδήσεις πώς ο ευρωπαϊκός νότος μπορεί να επιβιώσει μέσα σε αυτή την Ευρωζώνη.
Και καταλήγω με το παρακάτω συμπέρασμα… Πίσω από τις λέξεις δεν κρύβεται ΟΥΤΕ ο Αλέξης, ΟΥΤΕ το Grexit… Κρύβεται η διάλυση του Ευρώ… Στην καλύτερη περίπτωση, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα…

akropolipress.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *