Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατηγόρησε χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ότι συνωμότησαν για να ρίξουν τις τιμές του αργού και δήλωσε πως η πρόσφατη μείωση των τιμών του πετρελαίου δεν βασίζεται μόνο σε
οικονομικούς παράγοντες.
Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν μειωθεί πάνω από 40% από τον Ιούνιο, η κυβέρνηση του Ροχανί προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές εσόδων.
Ο ιρανικός προϋπολογισμός για το 2014 βασίζεται σε μια τιμή 100 δολαρίων το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ βρίσκεται σήμερα κάτω από τα 66 δολάρια το βαρέλι.
“Η πτώση των πετρελαϊκών τιμών δεν είναι απλώς κάτι συνηθισμένο και ένα οικονομικό ζήτημα, δεν οφείλεται μόνο στην παγκόσμια ύφεση”, δήλωσε σήμερα ο Ροχανί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
“Οφείλεται κυρίως σε μια πολιτική συνωμοσία ορισμένων χωρών εναντίον των συμφερόντων της περιοχής και του ισλαμικού κόσμου και είναι προς το συμφέρον μόνο μερικών άλλων χωρών”. Ο Ροχανί δήλωσε επίσης, χωρίς να επεκταθεί, πως εξέδωσε εντολές για να λάβει η κυβέρνησή του μέτρα ώστε να αντισταθμίσει τις συνέπειες από την πτώση των πετρελαϊκών τιμών.
Ενώ μερικές χώρες, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, ζητούν μείωση της παραγωγής για να υποστηριχθούν οι τιμές, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αποφάσισε σε συνεδρίασή του τον περασμένο μήνα να μην μειώσει την παραγωγή.
Ορισμένοι σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες σε ιδιωτικές συνομιλίες πως το βασίλειο είναι έτοιμο να αντέξει μειωμένες τιμές του πετρελαίου, ακόμη και στα 70 δολάρια το βαρέλι, για μια παρατεταμένη περίοδο.
Τέτοια μηνύματα έχουν προκαλέσει τη διατύπωση θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες κυμαίνονται από το ότι οι Σαουδάραβες επιδιώκουν να περιορίσουν την αμερικανική πετρελαϊκή ανάπτυξη, η οποία χρειάζεται υψηλές τιμές για να παραμείνει κερδοφόρα, μέχρι το ότι το Ριάντ επιδιώκει να υπονομεύσει το Ιράν και τη Ρωσία επειδή υποστηρίζουν τον εχθρό της Σαουδικής Αραβίας σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
H αλήθεια πάντως είναι ότι ούτε στην Ουάσιγκτον είναι ευχαριστημένοι με αυτές τις τιμές. Δεν μπορούν να εξάγουν το πανάκριβο σχιστολιθικό πετρέλαιο, και αν προχωρήσουν σε απολύσεις οι πετρελαϊκές εταιρέιες η παραγωγή θα μειωθεί αισθητά.
Οι μόνοι κερδισμένοι μέχρι τώρα είναι το Ριάντ αλλά και το Βερολίνο που κάνει μόνο εισαγωγές για την βιομηχανία του.