Το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύει τον Μichael Herzfeld, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Harvard, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος τη… Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19.30, στο αμφιθέατρο Δ3-7Α, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, στο Ρέθυμνο.
Η αναγόρευση του τιμωμένου θα γίνει από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή Ευριπίδης Γ. Στεφάνου
Στα πλαίσια της τελετής ο τιμώμενος θα δώσει διάλεξη στα Ελληνικά με τίτλο: «Oι παραλλαγές της γνώσης: Η Κρήτη, ο τοπικισμός και η παγκοσμιοποίηση». Ο ομιλητής, ο οποίος έχει διενεργήσει ανθρωπολογικές επιτόπιες έρευνες στην Κρήτη κατά διαστήματα από το 1974, θα θίξει το θέμα της Κρητικής ταυτότητας στα συμφραζόμενα της διαρκώς επιταχυνόμενης σήμερα παγκοσμιοποίησης.
Με βάση τις δικές του έρευνες καθώς και εκείνες άλλων ερευνητών, θα υποστηρίξει ότι η σωστή αντιμετώπιση της δύσκολης σχέσης Κράτους και επαρχίας, ιδιαίτερα στην ορεινή δυτικοκεντρική Κρήτη, απαιτεί ευλυγισία και ευαισθησία από τη μεριά των αρχών, κάτι που προϋποθέτει μια επαρκή εκπαίδευση των φορέων αλλά και ριζικές αλλαγές στο σύστημα γενικής παιδείας, ένα σύστημα που έως τώρα επιτρέπει και ακόμη ενισχύει αισθήματα συγκατάβασης και περιφρόνησης στην αντιμετώπιση της τοπικής ετερότητας. Επικαλούμενος τις δικές του εμπειρίες, απ’ τις οποίες ο ίδιος έχει αντλήσει ένα σημαντικό ποσοστό των θεωρητικών του γνώσεων, ο ομιλητής θα προτείνει μια προσέγγιση η οποία, ενώ απαιτεί τον αμοιβαίο σεβασμό των δυο πλευρών, αναγνωρίζει τις ηθικές αξιώσεις των ορεσίβιων κατοίκων της Κρητικής υπαίθρου και της Κρήτης γενικά και τις επιστρατεύει σε μια επίκαιρη προσπάθεια να καταλάβουμε την έννοια της παγκοσμιοποίησης και τις επιπτώσεις της επάνω στις τοπικές πολιτισμικές αξίες και σχέσεις.
Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Κοινωνικός Ανθρωπολόγος Μάϊκλ Χέρτσφελντ κατέχει την έδρα Έρνεστ Ε. Μόνραντ Κοινωνικών Επιστημών στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις Η.Π.Α, όπου διδάσκει από το 1991. Συγγραφέας δέκα βιβλίων – μεταξύ των οποίων τρία που αφορούν επιτόπιες έρευνές του στην Κρήτη – έχει δημοσιεύσει επίσης πολλά άρθρα και δημιούργησε και δύο εθνογραφικές ταινίες για τη Ρώμη. Διάφορα βιβλία του έχουν εκδοθεί, η θα εκδοθούν, από τις Εκδόσεις «Αλεξάνδρεια» στα ελληνικά, ένω υπάρχουν άλλες εκδόσεις στα κινέζικα, στα γαλλικά, στα ιταλικά, στα πολωνικά και άλλες γλώσσες.
Οι επιτόπιες έρευνές του έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα (κυρίως στην Κρήτη), στην Ιταλία και στην Ταϋλάνδη, και οι πιο πρόσφατες ενέργειές του έχουν αφοσιωθεί στις επιπτώσεις της αναπαλαίωσης παλαιών αστικών οικισμών για τους κατοίκους. Στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με την επιστράτευση της Λαογραφίας για την ενίσχυση της εθνικής συνείδησης στην Ελλάδα, τη στάση των ορεισίβιων Κρητικών απέναντι στο νόμο και στη θρησκεία, τη μαθητεία στις παραδοσιακές τέχνες κ.ά.
Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία στις Η.Π.Α. και στη Μεγ. Βρετανία, και έχει κηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών το 2005 και του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη το 2011.
Πρώην συντάκτης του περιοδικού American Ethnologist (1995-98) και νυν ειδικός συντάκτης με ευθύνη για μια συγκεκριμμένη σειρά άρθρων στο περιοδικό Anthropological Quarterly, παίζει ενεργό ρόλο σε διάφορα άλλα περιοδικά και συνδιευθύνει τη σειρά βιβλίων New Anthropologies of Europe της Indiana University Press. Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (Η.Π.Α.) και της Εταιρείας για την Ανθρωπολογία της Ευρώπης (Η.Π.Α.). Διατελεί επίτιμο μέλος των διδακτορικών προγραμμάτων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στα Πανεπιστήμια Λα Σαπιέντζα της Ρώμης και Θαμμασάτ της Μπάγκοκ.
Use Facebook to Comment on this Post