Ομάδα επιστημόνων από το Λονδίνο ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες ότι εντόπισε περισσότερες από 40 νέες περιοχές στο ανθρώπινο γενετικό υλικό (DNA) οι οποίες φαίνεται πως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσει ένα άτομο ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Οι επιστήμονες έγραψαν στο διεθνές επιστημονικό έντυπο «Nature» ότι η γενετική μελέτη που πραγματοποίησαν είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Συνολικά συμμετείχαν στην έρευνα περισσότεροι από 30.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και υγιή άτομα. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα ευρήματα που προέκυψαν από την μελέτη μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καινούριων φαρμάκων για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Βρέθηκαν 42 «ελαττωματικές» περιοχές
Κατά την διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί σύγκριναν το DNA ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα με αυτό υγιών ατόμων-εθελοντών. Έτσι κατάφεραν να εντοπίσουν 42 «ελαττωματικές» περιοχές που από ότι φαίνεται συνδέονται με τη νόσο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρόμπερτ Πλεντζ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που ηγήθηκε της έρευνας, μια από τις περιοχές του γενετικού υλικού που βρέθηκε ότι εμφάνιζε «ελάττωμα» φαίνεται πως μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιο ήδη υπάρχον φάρμακο παρόλο που δεν έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη επιδιόρθωση του συγκεκριμένου γονιδιακού προβλήματος.
Αυτή η ανακάλυψη, λέει ο καθηγητής, δείχνει τη δυναμική που έχουν αυτές οι γενετικές ανακαλύψεις όσον αφορά τις θεραπείες για την ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και άλλες «δύστροπες» νόσους.
«Η μελέτη μας προσφέρει μία ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον τη γενετική προκειμένου να σχεδιάσουμε καινούργια φάρμακα για πολύπλοκες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Τα φάρμακα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα αλλά και την ίδια την ασθένεια».
Φάρμακα κατά του καρκίνου και της αρθρίτιδα;
Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα που προέκυψε από την μελέτη είναι πως ορισμένα SNPs που συνδέονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα κάνουν την εμφάνιση τους και σε άλλες ασθένειες, όπως για παράδειγμα ορισμένες μορφές καρκίνου του αίματος.
Η καθηγήτρια Τζέιν Γουόρθινγκτον, διευθύντρια του Κέντρου Γενετικής στο Μάντσεστερ, λέει ότι αυτό είναι μια ένδειξη του ότι φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για τον καρκίνο ίσως να είναι αποτελεσματικά και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Use Facebook to Comment on this Post