Υπάρχουν μερικά πολύ σημαντικά και σοβαρά μέτρα που χρειάζεται να λαμβάνουν οι γονείς όταν τα παιδιά…
Όπως λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε, τις τελευταίες δεκαετίες μειώθηκε σημαντικά η στιβάδα του όζοντος στη στρατόσφαιρα, η οποία απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία των ηλιακών ακτίνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η υπεριώδης ακτινοβολία και οι συνέπειες της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο να είναι πολλές και βλαβερές. Πρέπει, επίσης, να γνωρίζετε ότι η μεγαλύτερη βλάβη που προξενείται από την ήλιο γίνεται σε νεαρή ηλικία και πιο συγκεκριμένα κάτω των 20 ετών. Έτσι, η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, οι κοκκινίλες και τα εγκαύματα στην παιδική ηλικία είναι δυνατόν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος και μελανώματος αργότερα. Επιπλέον, προστατεύοντας το παιδάκι σας, όχι μόνο δεν του επιτρέπετε να εκτίθεται στον κίνδυνο αλλά ταυτόχρονα το εκπαιδεύετε από μικρό να αποκτήσει τη σωστή συμπεριφορά στον ήλιο, κάτι που θα εφαρμόσει πιο εύκολα και στην ενήλικη ζωή του.
Βασικές γενικές συμβουλές
-Αποφεύγετε… δια ροπάλου τις ώρες μεταξύ 11:00-14:00 ακόμη κι αν είστε κάτω από σκιά. Αυτό, γιατί οι ακτίνες UV ανακλώνται στις επιφάνειες όπως το νερό, τα βοτσαλάκια ή η άμμος, κι έτσι το παιδί είναι ευάλωτο ακόμη και όταν είναι σε σκιερό μέρος.
-Φροντίστε, ώστε τα παιδιά να φορούν πάντοτε καπέλο (καλό είναι να έχετε κι ένα δεύτερο μαζί σας γιατί μπορεί να το χάσει ή να βραχεί), το οποίο πρέπει να είναι ελαφρύ, βαμβακερό και με πλατύ γείσο.
-Επίσης, καλό είναι να του φοράτε ένα T-shirt, όσο παίζει στην παραλία, για μεγαλύτερη προστασία, το οποία πρέπει να έχει πυκνή ύφανση. Θυμηθείτε ότι αν βραχεί, τότε χάνει μέχρι και το ήμισυ της προστασίας που προσφέρει.
Τι γνωρίζετε για τις ακτίνες long UVA;
Αν και μέχρι πρότινος οι επιστήμονες γνώριζαν καλύτερα τις short UVA και UVB ακτίνες που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς με ορατές τις συνέπειες για το δέρμα, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι οι long UVA συμπεριφέρονται πιο ύπουλα, αφού αφενός ευθύνονται για το 75% της συνολικής υπεριώδους ακτινοβολίας που φθάνει στη Γη, αφετέρου έχουν μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις (δεν τις διαπιστώνουμε άμεσα).
Οι πιο εκτεθειμένες σε κίνδυνο επιδερμίδες είναι ο ευαίσθητες και οι ανοιχτόχρωμες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευπαθές ενάντια στις long UVA που προκαλούν μη αναστρέψιμη ζημιά, γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προστασία από τον ήλιο. Αυτά που προκαλούν μακροπρόθεσμα είναι ότι μπορούν να μεταλλάξουν την έκφραση των γονιδίων και των κυττάρων, μελάνωμα και κάθε είδους μακροπρόθεσμες βλάβες της επιδερμίδας, ενώ επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.
Ποτέ χωρίς αυτό!
Το αντιηλιακό είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε για την προστασία της επιδερμίδας. Αρκεί να το επιλέγετε σωστά και να το χρησιμοποιείτε σωστά!
-Φροντίστε να προμηθευτείτε ένα από τα ειδικά για παιδιά αντιηλιακά. Διαβάστε πολύ καλά την ετικέτα, ώστε το αντιηλιακό να προσφέρει προστασία ευρέως φάσματος, δηλαδή να προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες UVB αλλά και από τις UVA.
-Καλό είναι να επιλέγετε έναν δείκτη προστασίας (SPF) υψηλό, γιατί προσφέρει μεγαλύτερης διάρκειας προστασία από τον ήλιο, ενώ φιλτράρει και μεγαλύτερο ποσοστό ακτίνων UVB.
-Να θυμάστε ότι ακόμη και τα αδιάβροχα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από 80 λεπτά στο νερό ή συχνά ακόμη και νωρίτερα, οπότε σε αυτό το διάστημα πρέπει να το ανανεώνετε στο παιδί σας, όπως και κάθε φορά που ιδρώνει, που το σκουπίζετε και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον ανά δύο ώρες.
-Προσέξτε να καλύψετε πολύ καλά όλο το σώμα του παιδιού με ιδιαίτερη προσοχή στο πρόσωπο, ιδιαίτερα στα αυτιά, στη μύτη και στις άκρες των χειλιών.
-Όταν βάλετε αντηλιακό στο παιδί σας, περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν του επιτρέψετε να βγει στον ήλιο, γιατί τόσος είναι ο αναγκαίος χρόνος απορρόφησης από το δέρμα.
-Και κάτι ακόμη! Καλό είναι να μην χρησιμοποιήσετε αντηλιακό που έχει περισσέψει από το προηγούμενο καλοκαίρι, γιατί έχει χάσει μέρος της δραστικότητάς του.
Πηγή: Real news