Tο 50% των Ελληνίδων γυναικών που προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας για έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, είναι θετικές στον ιό HPV, ενώ ο ιός εντοπίζεται στο 75% των παθολογικών τραχηλικών δειγμάτων των γυναικών που υποβάλλονται σε εξέταση κατά Παπανικολάου.
Όσον αφορά στους κυριότερους τύπους του ιού, φαίνεται ότι στην Ελλάδα οι πιο συχνοί καρκινικοί τύποι του ιού HPV είναι οι 16, 18, και οι πιο συχνοί καλοήθεις, είναι οι 6 και 11. Oι τύποι αυτοί προκαλούν το 74% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων αντίστοιχα, στην Ευρώπη.
Στις 25 έως και 27 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε το 3ο Σεμινάριο Γυναικολογικής Ογκολογίας, στην Αθήνα, στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Αθηνών, υπό την αιγίδα της ‘Α Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με Πρόεδρο τον καθηγητή και πρόεδρο της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας κο Άρι Αντσακλή. Το συνέδριο ήταν επίσης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO).
Το αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν οι τεχνικές και οι μέθοδοι διατήρησης της γονιμότητας της γυναίκας με γυναικολογικό καρκίνο. Επιπρόσθετα αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν την παρουσίαση της σύγχρονης διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης του γυναικολογικού καρκίνου. Οι ομιλητές που ανέπτυξαν τα θέματα αυτά ήταν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.
Ειδική συνεδρία αφιερώθηκε στις δυνατότητες που έχουμε σήμερα για την πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων. Παρουσιάσθηκαν τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με σκοπό την πρόληψη ανάπτυξης καρκίνου τραχήλου μήτρας, καρκίνου ωοθηκών, καρκίνο ενδομητρίου και μαστού και τονίσθηκαν οι πολύ μεγάλοι περιορισμοί που υπάρχουν στο κεφάλαιο αυτό. Εξαίρεση αποτελεί η πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας και των περισσοτέρων μορφών του καρκίνου αιδοίου και κόλπου, οι οποίοι προκαλούνται από τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) και προλαμβάνονται από το εμβόλιο έναντι του HPV, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Ο εμβολιασμός έναντι του HPV, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η σύγχρονη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου αλλά και των προκαρκινικών μορφών του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου.
Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών. Το εμβόλιο αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επικείμενη ή όχι έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η ηλικία αυτή, με αιχμή την ηλικία των 12 ετών, είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, καθώς η ανταπόκριση στους εμβολιασμούς είναι η βέλτιστη και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές συστάσεις υψηλή. Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν έως την ηλικία των 26 ετών λόγω των πολλαπλών οφελών που προσφέρει ο εμβολιασμός και στις έφηβες και νεαρές γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί στην ηλικία των 12-15 ετών.
Οι κοπέλες που είναι μεγαλύτερες των 15 ετών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό, καθώς η αιχμή της λοίμωξης από τον ιό HPV, είναι η ηλικία 16 έως 26 ετών.
Το εμβόλιο έναντι του HPV παρέχει πρόληψη έναντι των νοσημάτων που προκαλούνται από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων και συνεπώς εμποδίζει την μελλοντική ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, απαλλάσσοντας τη γυναίκα από την ανάγκη εκτέλεσης χειρουργικών επεμβάσεων και από τις πιθανές επιπλοκές τους (σεξουαλική δυσλειτουργία, ψυχολογική επιβάρυνση, υπογονιμότητα). H εξέταση κατά Παπανικολάου βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών βλαβών πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο.
Στις σεξουαλικά ενεργές κοπέλες, ο συνδυασμός εμβολιασμού έναντι του HPV και εξέτασης κατά Παπανικολάου παρέχει τη καλύτερη προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.