xOrisOria News

Είμαστε πιο αδύναμες από τις γιαγιάδες μας

Η είδηση δεν είναι διόλου ενθαρρυντική: οι σύγχρονοι …
άνθρωποι γίνονται ολοένα πιο μαλθακοί και αδύνατοι, και οι περισσότεροι σύγχρονοι νέοι ούτε κατά διάνοιαν έχουν την ίδια δύναμη με τους γονείς ή, χειρότερα ακόμα, τους παππούδες τους.

Και οι γυναίκες είναι αυτές που κρατούν τα πρωτεία της αδυναμίας.

«Στις χώρες της Δύσης η μυϊκή δύναμη έφτασε στο ανώτατο όριό της και η μυϊκή αντοχή (η ικανότητα της επαναλαμβανόμενης άσκησης δύναμης, όπως στα βαθιά καθίσματα) μειώθηκε κατά 8-10% από την δεκαετία του ’80 έως σήμερα», λέει στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Γκραντ Τόμκινσον, λέκτορας Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και ερευνητής των τάσεων στην φυσική κατάσταση.

Ως φαίνεται, η μέση μυϊκή δύναμη έφτασε στην κορύφωσή της το 1985 και έκτοτε μειώνεται διαρκώς, όταν την ίδια στιγμή ο όγκος μας αυξάνεται ασταμάτητα – μαζί με τα κιλά μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αποκτούν την μέγιστη σωματική δύναμή τους στα 20 και στα 30 τους. Από κει και πέρα, χάνουν βαθμιαία μυϊκή δύναμη, εκτός κι αν είναι δραστήριοι ή/και γυμνάζονται συστηματικά. Σε μια εποχή, όμως, που περισσότεροι από ένας στους δύο νέους δεν γυμνάζονται καθόλου, αλλά αντιθέτως περνούν τη ζωή τους καθισμένοι μπροστά στις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων, η σωματική δύναμη μοιάζει εκ των προτέρων να είναι καταδικασμένη.

«Μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται μία επιδημία αδυναμίας, που πλήττει κυρίως τις γυναίκες», λέει η φυσιοθεραπεύτρια Σάμι Μάργκο, από το Λονδίνο. «Άλλες είναι αδύνατες αλλά δεν διαθέτουν μυς για να στηρίξουν το σώμα τους και άλλες είναι υπέρβαρες και μοιάζουν δυνατές, αλλά δεν διαθέτουν ίχνος μυών κάτω από το λίπος».

Η μειωμένη μυϊκή δύναμη, όμως, ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από τον πόνο στη μέση και την αρθρίτιδα έως την οστεοπόρωση και τα κατάγματα – χώρια οι μελέτες που δείχνουν πως η σωματική δύναμη αποτελεί δείκτη μακροζωίας και πως όσο πιο δυνατός είναι κάποιος στα νιάτα του αλλά και στην μέση ηλικία, τόσο μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου διατρέχει.

Η αρχή στο σχολείο

Γιατί, όμως, είναι τόσο αδύναμες οι σύγχρονες γυναίκες; «Οι περισσότερες νέες κοπέλες θέλουν να είναι και να φαίνονται αδύνατες, και έτσι δεν τρώνε πολύ ούτε γυμνάζονται, για να μην αυξηθεί ο όγκος τους», απαντά ο δρ Κεν Φοξ, καθηγητής Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Με αυτό τον τρόπο, όμως, αποκτούν αδύναμο μυοσκελετικό σύστημα και αυτό πραγματικά δεν ωφελεί την υγεία τους».

Το όλο πρόβλημα φαίνεται ότι αρχίζει νωρίς στη ζωή – απ’ τα πρώτα σχολικά χρόνια – και οφείλεται κυρίως στον καθιστικό τρόπο ζωής που μαστίζει την πλειονότητα των παιδιών. Ο δρ Γκάβιν Σάντερκοκ, λέκτορας Επιστήμης της Άθλησης στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, συνέκρινε το 2008 την μυϊκή δύναμη 315 δεκάχρονων παιδιών με εκείνη μιας άλλης ομάδας παιδιών, από την ίδια περιοχή, που είχαν υποβληθεί στα ίδια τεστ μία δεκαετία νωρίτερα.

Αποτέλεσμα: τα παιδιά του 2008 κατόρθωσαν να κάνουν κατά 33% λιγότερα βαθιά καθίσματα απ’ ό,τι τα παιδιά του 1998, ενώ τα πρώτα είχαν δύναμη βραχίονα μειωμένη κατά 26% και δύναμη χειραψίας μειωμένη κατά 7%.

Πιο πρόσφατα, σε μελέτη από το Ίδρυμα Άθλησης & Φυσικής Κατάστασης Γυναικών (WSAFF) με 1.500 παιδιά και εφήβους, τα μισά 14χρονα κορίτσια είπαν πως δεν ταιριάζει στις κοπέλες να ιδρώνουν στα γυμναστήρια, ενώ το ένα στα τρία αγόρια είπαν πως οι αθλητικές κοπέλες δεν έχουν και πολλή θηλυκότητα.

Τι να κάνετε

Υπάρχουν μερικές απλές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα, δίχως να πάτε στο γυμναστήριο:

1. Αποκτήστε τη συνήθεια να σηκώνεστε από την καρέκλα δίχως να στηρίζετε κάπου τα χέρια σας. Με αυτό τον τρόπο θα δυναμώσετε τους τετρακέφαλους μυς των ποδιών σας, κατά την κυρία Μάργκο.

2. Να κάθεστε όρθιοι στο ένα πόδι όσο περισσότερο μπορείτε – και σταδιακά δίχως να στηρίζεστε κάπου. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα δυναμώσετε τους μυς των ποδιών σας, αφετέρου θα βελτιώσετε την ισορροπία σας, και θα μειώσετε τις πιθανότητες πτώσεως.

3. Για πιο δυνατούς κοιλιακούς, η κυρία Μάργκο συνιστά να κάνετε το εξής κάθε πρωί: πάρτε ένα φαρδύ λάστιχο, «ρουφήξτε» όσο περισσότερο μπορείτε την κοιλιά σας, απελευθερώστε την ανάσα σας κατά 50% και δέστε το λάστιχο γύρω από τη μέση σας. Κρατήστε το όλη την ημέρα, έχοντας στο νου σας να «σφίγγετε» τους κοιλιακούς σας όταν κάθεστε, σηκώνεστε ή περπατάτε. Μέσα σε μία εβδομάδα θα παρατηρήσετε ότι έχετε ήδη αρχίσει να «σφίγγετε» αυτόματα τους κοιλιακούς σας – και αυτό τους γυμνάζει και τους κάνει πιο δυνατούς.

4. Βάλτε στη ζωή σας το περπάτημα και τις χειρωνακτικές εργασίες. Μην περιμένετε από τους άλλους να μεταφέρουν τα ψώνια, μην παίρνετε το ασανσέρ και μάθετε να αλλάζετε μόνες σας χώμα στις γλάστρες – γενικώς, κάνετε όσο πιο πολλά και κουραστικά μπορείτε.

5. Φροντίστε να τρώτε αρκετές πρωτεΐνες. Η δρ Κάθριν Κόλινς, επικεφαλής του Διαιτολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο StGeorge του Λονδίνου λέει ότι για να είναι υγιείς οι μυς, πρέπει να τρώμε 60 γραμμάρια πρωτεϊνών την ημέρα (αντιστοιχούν λ.χ. σε 200 γραμμάρια ψημένο στήθος κοτόπουλο ή σε μία μπριζόλα των 250 γραμμαρίων ή σε τρεις κεσέδες στραγγιστό, σκέτο γιαούρτι).

Use Facebook to Comment on this Post