Πεπτικό έλκος
Τι είναι το πεπτικό έλκος ;
Το πεπτικό έλκος είναι μια πληγή στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου ή του ανώτερου λεπτού…
Το πεπτικό έλκος δεν είναι πλέον μια κατάσταση που οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να ζουν με αυτό σε όλη τους τη ζωή. Υπάρχουν θεραπείες για τα περισσότερα έλκη και τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα.
Το πεπτικά έλκη που διαμορφώνονται στο στομάχι ονομάζονται γαστρικό έλκος . Εκείνα που σχηματίζονται στο ανώτερο λεπτό έντερο ονομάζονται δωδεκαδακτυλικό έλκος.
Τι προκαλεί πεπτικό έλκος ;
Οι δύο πιο κοινές αιτίες των πεπτικών ελκών είναι :
Λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ( H. pylori ) .
Χρήση μη στεροειδών αντι- φλεγμονώδων φαρμάκων ( ΜΣΑΦ).
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και τα ΜΣΑΦ διαλύουν το στομάχι και το προστατευτικό στρώμα βλέννας του εντέρου. Το στρώμα βλέννης εμποδίζει τα πεπτικά υγρά να καταστρέψουν το στομάχι και το έντερο.
Ποια είναι τα συμπτώματα ;
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν :
Κάψιμο και πόνος μεταξύ από του αφαλού και του στέρνου. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης νιώθουν πόνο στην πλάτη . Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες και μπορεί να έρθει και να φεύγει για εβδομάδες.
Πόνος, που βέβαια συνήθως σταματάει για λίγο μετά την πρόσληψη αντιόξινων ή φαρμάκων που μειώνουν την οξύτητα.
Απώλεια της όρεξης και απώλεια βάρους.
Φούσκωμα ή ναυτία μετά το φαγητό .
Έμετος .
Έμετος με αίμα ή πιο σκούρο χρώμα.
Σκούρα κόπρανα που μοιάζουν με πίσσα , ή κόπρανα που περιέχουν σκούρο κόκκινο αίμα .
Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά συμπτώματα , και μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα .
Πως διαγιγνώσκεται το πεπτικό έλκος;
Ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και τη γενική υγεία σας , και στη συνέχεια θα κάνει σας κάνει μια φυσική εξέταση .
Αν τα συμπτώματά σας δεν είναι σοβαρά και είστε κάτω των 55, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μερικές απλές δοκιμές (με εξέταση αίματος ή κοπράνων, και ακροαστικών) για να ψάξουν για σημάδια της λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori).
Ο μόνος τρόπος για εσάς και το γιατρό σας να γνωρίζετε με βεβαιότητα αν έχετε έλκος είναι να κάνετε ένα πιο πολύπλοκο τεστ , που ονομάζεται ενδοσκόπηση , και να ψάξετε για λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. Pylori). Η ενδοσκόπηση επιτρέπει στο γιατρό να κοιτάξει μέσα οισοφάγο , το στομάχι σας , και το λεπτό έντερο . Η ενδοσκόπηση γίνεται συνήθως από έναν γαστρεντερολόγο , γιατρός που ειδικεύεται σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος .
Πώς αντιμετωπίζεται το πεπτικό έλκος;
Για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους , οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν την ποσότητα της οξύτητας στο στομάχι . Εάν έχετε λοίμωξη από H. pylori , θα πρέπει να λάβετε αντιβιοτικά . Εάν ο γιατρός σας σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης σας, θα πρέπει να τα πάρετε σύμφωνα με τις οδηγίες . Μην σταματήσετε τη λήψη τους μόνο και μόνο επειδή αισθάνεστε καλύτερα. Θα πρέπει να πάρετε την πλήρη πορεία των αντιβιοτικών. Είναι πιο πιθανό η μόλυνση να θεραπευτεί, εάν λάβετε όλα τα αντιβιοτικά .
Μπορείτε να βοηθήσετε στην επιτάχυνση της επούλωσης του έλκους σας και να το αποτρέψει από το να επιστρέψει αν κόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ όριο. Η συνεχής χρήση των φαρμάκων όπως η ασπιρίνη , η ιβουπροφαίνη , ναπροξένη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα τηε επανεμφάνισης του έλκους.
Το να αγνοήσετε τα συμπτώματα του έλκους δεν είναι καλή ιδέα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί . Ακόμη κι αν τα συμπτώματα σταματήσουν να υπάρχουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να πάσχετε ακόμα από έλκος . Εάν μείνετε χωρίς θεραπεία, το έλκος μπορεί να προκαλέσει απειλητικά για τη ζωή προβλήματα . Ακόμη και με τη θεραπεία, μερικά έλκη μπορεί να επανεμφανιστούν και μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη θεραπεία .
Use Facebook to Comment on this Post