«Όποιος δίνει τροφή σε ένα πεινασμένο ζώο, δίνει ταυτόχρονα τροφή στη ψυχή του»
Γράφει η Γιώτα Περήφανου
Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σήμερα 4 Οκτωβρίου. Χρόνια Πολλά γεμάτα αγάπη και στοργή στους τετράποδους γούνινους φίλους που μας κοιτάνε με τα μελαγχολικά ματάκια τους – καθημερινά – αποζητώντας ένα στοργικό χέρι… Χρόνια Πολλά στο όμορφο ζωικό βασίλειο!
Η αδιαφορία συνανθρώπων μας για τα ζώα είναι τραγική! Τα περιστατικά κακοποίησης – το τελευταίο χρονικό διάστημα – ολοένα και αυξάνονται δραματικά (στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια) παρά τους νόμους περί προστασίας τόσο των αδέσποτων όσο και των οικόσιτων ζώων.
Ας είναι η σημερινή μέρα εορτασμού των μικρών και μεγάλων ζώων, το εφαλτήριο μιας καλύτερης ζωής για όλα τα ζωάκια στον κόσμο. Και ας μη ξεχάσουμε ποτέ πως η μόνη τους “απαίτηση” από τους ανθρώπους είναι το μεγαλείο της αγάπης!!!
Γούνινες φατσούλες δυστυχισμένες, αντιμέτωπες με κακουχίες, κλοτσοσκούφια στα πόδια των περαστικών, με υγρά μάτια περιμένουν καρτερικά το πεπρωμένο τους…
Και εμείς… βουβοί θεατές σε ένα οργανωμένο έγκλημα για το οποίο είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι!!!
Ζώα κατακρεουργημένα, ζώα γδαρμένα χωρίς γούνα και δέρμα – θύματα στο βωμό της μόδας και της ομορφιάς, ζώα δηλητηριασμένα από φόλες, ζώα κρεμασμένα, ζώα προς κατανάλωση διατροφική σε πολλές χώρες της Ασίας αλλά και της Δύσης, ζώα για πειράματα ιατρικά και επιστημονικά (πολλές φορές κάτω από τις χειρότερες συνθήκες), ζώα για λόγους ψυχαγωγίας – αντικείμενα εκμετάλλευσης μέσα σε κλουβιά…
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!
Ένα ζώο, όσο άγριο και αν είναι ποτέ δεν θα επιτεθεί από κόμπλεξ ή από μίσος σε έναν άνθρωπο ή σε ένα άλλο ζώο. Θα επιτεθεί μόνο αμυνόμενο, για να προστατέψει τη ζωή του και επειδή πεινάει. Οι νόμοι της ζούγκλας είναι πολύ πιο ήπιοι από τους νόμους της ανθρώπινης κοινωνίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στη τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.