xOrisOria News

ΝΕΟ ΚΙΛΕΛΕΡ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ;…

Γράφει ο Γιώργος Ράπτης

Τα αιματηρά επεισόδια που συνέβησαν στις 6 Μαρτίου 1910 και εντάσσονται στη μακρά ιστορία του αγροτικού ζητήματος στη Θεσσαλία έλαβαν χώρα κατά κύριο λόγο στην Λάρισα, πήραν το όνομά τους από το χωριό Κιλελέρ (σήμερα Κυψέλη), από το οποίο δόθηκε και το έναυσμα. Η επέτειος αυτή τιμάται κάθε χρόνο και…
αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής αγροτιάς,που έχει την ευκαιρία να προβάλει τα αιτήματά της.
Η κατάσταση στην Ελλάδα τότε, είχε πολλές ομοιότητες με τη σημερινή. Από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, η οικονομική καπιταλιστική κρίση αύξησε την ανεργία και τις τιμές των αγαθών (στασιμοπληθωρισμός).

Η χαώδης πολιτική κατάσταση, η βαριά φορολογία, η διαφθορά,αναγκάζουν τους νέους σε μετανάστευση. Από το 1900-1910, 200.000 γεωργοί και εργάτες εγκαταλείπουν τη χώρα. Όπως και σήμερα, οι πολιτικοί αρνούνταν βασικά δικαιώματα, δείχνοντας αλαζονεία. Ο Χ. Τρικούπης πχ ήταν αντίθετος με την απαλλοτρίωση για να μη χάσει, όπως έλεγε, ξένους επενδυτές.

Η χώρα στέναζε από τις συνέπειες της πτώχευσης και την υποταγή στους ξένους (τότε ήταν οι Εγγλέζοι σήμερα οι Γερμανοί).

Το Κιλελέρ βέβαια δεν πήγε χαμένο. Το αγροτικό κίνημα φούντωσε σε όλη τη χώρα αναγκάζοντας λίγα χρόνια αργότερα το Βενιζέλο να απαλλοτριώσει τα τσιφλίκια. Το Κιλελέρ μένει εκεί, φάρος φωτεινός για τους αγρότες κάθε εποχής,να τους δείχνει το δρόμο της νίκης στους αγώνες τους.

Το θέμα είναι αν και σήμερα πρέπει να υπάρξει αιματοχυσία για να κερδίσουν οι αγρότες αυτά που δικαιούνται.
Ένα νέο Κιλελέρ δηλαδή βρίσκεται προ των πυλών;….

Use Facebook to Comment on this Post