Απεβίωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ, μετά από μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών: Ακόμα
μία δυνατή φωνή εναντίον της σιωνιστικής παγκόσμιας δικτατορίας χάνεται, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του…
Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, του Τάσσου Παπαδόπουλου και όσων ενοχλούν τα σκοτεινά σχέδια της νεοταξικής «ελίτ»!
Τυχαίο θα είναι κι αυτό…! ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, βρίσκεται με «φυτευτό» καρκίνο για να φύγει από την μέση!!!
Ο Ούγκο Τσάβες είχε χαρακτηριστεί εχθρός των ΗΠΑ και φρόντιζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να εξαπολύει επιθέσεις κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Ουάσινγκτον.
Ειδικά επί προεδρίας του Μπους του νεώτερου δεν είχε διστάσει να αποκαλέσει τον πρόεδρο «Διάβολο» στη διάρκεια ομιλίας του, την εποχή που οι ΗΠΑ επιβεβαίωναν την στρατιωτική τους υπεροχή μέσα από επεμβάσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Ο εκλιπών είχε κατηγορήσει ανοιχτά τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι βρίσκονταν πίσω από την έξαρση των κρουσμάτων καρκίνου σε ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη είχαν βελτιωθεί. Στη διάρκεια μάλιστα της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα για την επανεκλογή του στην προεδρία, είχε εκφράσει την υποστήριξή του προς το πρόσωπό του.
Ο Ούγκο Τσάβες είχε πολλούς εχθρούς κυρίως στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με τις αντιδράσεις να πυκνώνουν κάθε φορά που υποδεχόταν με τιμές ηγέτες χωρών με παραδοσιακά κακές διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις θεωρούνται ο πρόεδρος του Ιράν και ο Σύρος ομόλογός του, που πλέον βλέπει τη χώρα του να πλήττεται από τα δεινά του εμφυλίου.
Ο Ούγκο Τσάβες έμεινε γνωστός όχι μόνο για τη στάση που κράτησε απέναντι στις ΗΠΑ -όπου μόνο με τον Μπαράκ Ομπάμα έδειχνε να έχει κάπως φιλικές σχέσεις- αλλά και για την τάση του να συναντά λαμπερές προσωπικότητες του διεθνούς Jet – set.
Η απώλεια του Ούγκο Τσάβες σκόρπισε τη θλίψη στους υποστηρικτές του, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν αρκετοί που είχαν διαμορφώσει διαφορετική γνώμη για τον ηγέτη της Βενεζουέλας.
Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, οπαδοί της αντιπολίτευσης άναψαν καπνογόνα και έριξαν βεγγαλικά σε συνοικίες του Καράκας για να γιορτάσουν τον θάνατο του προέδρου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυβέρνησης και αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.
Ο Ούγκο Τσάβες είχε κατηγορηθεί για καταπάτηση των ανθρωπίνων ελευθεριών και για χειραγώγηση των ΜΜΕ, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες να τον θεωρεί υπεύθυνο για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.
Πλήθος διεθνών αντιδράσεων προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Ούγκο Τσάβες.
Οι πολιτικές ηγεσίες τριών χωρών της Λατινικής Αμερικής, συμμάχων της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και της Νικαράγουα υποκλίθηκαν στη μνήμη του προέδρου περιγράφοντας τον Τσάβες ως έναν «εξαιρετικό άνθρωπο», του οποίου η απώλεια «είναι ανεπανόρθωτη» για τη Λατινική Αμερική.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το κουβανικό κομμουνιστικό καθεστώς δεν έχει εκφραστεί επίσημα περισσότερες από τέσσερις ώρες μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν σε «εποικοδομητική σχέση» με τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας αυτής.
«Σε μια εποχή που η Βενεζουέλα άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε.
Μέλη του κογκρέσου ωστόσο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και μάλιστα χωρίς ενδοιασμούς, για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας.
«Ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας τύραννος που ανάγκασε τη Βενεζουέλα να ζει με τον φόβο», δήλωσε ο Εντ Ρόις, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, με δάκρυα στα μάτια από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Παζ, είπε ότι «χτυπήθηκε από τον θάνατο του αδελφού του Ούγκο Τσάβες».
Πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στη Βενεζουέλα τις επόμενες ώρες.
Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της, λέγοντας ότι ο Τσάβες ήταν ο «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» και «ένας αξέχαστος επαναστάτης».
Η κυβέρνηση της Νικαράγουας, μέλος των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανέφερε ότι «ποτέ δεν πεθαίνουν οι εξαιρετικοί και μεγάλοι άνδρες, όπως ο Ούγκο Τσάβες».
Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ανέφερε ότι αν και δεν συμφωνούσε πάντα με τον Τσάβες, ο θάνατός του είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια.
«Ήταν φίλος της Βραζιλίας και του λαού της», πρόσθεσε.
«Έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η αγάπη του για τη χώρα και η δέσμευση του να εκλείψει η αιτία της φτώχειας συνεχίζουν να φωτίζουν το μέλλον της Βενεζουέλας», είπε ο προκάτοχός της Ρούσεφ στην κεφαλή της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Στην Κολομβία, ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, υπενθυμίζοντας ότι είχε παράσχει σημαντική υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία με τη FARC.
Στη Χιλή, ο πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα εστιάστηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε ο Τσάβες στη δημιουργία της CELAC (Κοινότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής).
«Είχαμε τις διαφορές μας, αλλά εκτιμούσα πάντα τη δύναμη και τη δέσμευση με την οποία ο Τσάβες αγωνίστηκε για τις ιδέες του», πρόσθεσε.
Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι ο θάνατος του προέδρου Τσάβες ξεκίνησε μια μεταβατική περίοδο, η οποία πρέπει να επιτρέψει την «πρόσβαση της Βενεζουέλας σ’ ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον».
Στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι ο Ούγκο Τσάβες «σημάδεψε βαθιά την ιστορία της χώρας του».
kerberos-hellas
Use Facebook to Comment on this Post