xOrisOria News

Πώς στρατολογούνται οι Αλβανοί μουσουλμάνοι για να πολεμήσουν στην Συρία

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Ο Σούλι, από το χωριό Γκούρα του Πόγραδετς, ζει από το φθινόπωρο το δικό του δράμα, το οποίο συνδέει ευθέως με τους τζιχαντιστές του Ισλάμ…..

Στις 24 Οκτωβρίου εξαφανίστηκε από το σπίτι του ο γιος του μαζί με την γυναίκα του και τα τρία ανήλικα παιδιά τους. Εκτοτε αγνοείται η τύχη τους και ο Σούλι θεωρεί περίπου βέβαιο ότι στρατολογήθηκε από φανατικούς και κατέληξε με την οικογένειά του στη Συρία για να πολεμήσει στο όνομα του Αλλάχ.

Ο ίδιος ο Σούλι είναι ένας χαμηλών τόνων, ήπιος μουσουλμάνος, ο γιος του όμως «ήταν πολύ θρήσκος» και τελούσε υπό τη θρησκευτική επιρροή του σκληροπυρηνικού ιμάμη των Τιράνων Αμπτουραχίμ Μπάλα, που έχει ήδη συλληφθεί από την αλβανική αστυνομία και κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. «Είχε στενή σχέση με τον ιμάμη, σχεδόν εξαρτιόταν από αυτόν, τώρα ανησυχώ για την τύχη του και της οικογένειάς του, σίγουρα ο ιμάμης ξέρει πού είναι», είπε.

Ο Μπάλα ανακρίνεται από την Αστυνομία, η οποία ερευνά τον ρόλο του στη στρατολόγηση Αλβανών μουσουλμάνων και την προώθησή τους στη Συρία για επάνδρωση εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων που πολεμούν εναντίον του Ασαντ. Μαζί του έχουν συλληφθεί σε εφόδους της αντιτρομοκρατικής, στα Τίρανα, το Πόγραδετς και το Λιμπράτζι άλλα δεκατρία άτομα, μεταξύ αυτών και δύο ακόμα ιμάμηδες. Ο αρμόδιος για την υπόθεση εισαγγελέας Εουγκέν Μπέτσι, δήλωσε ότι οι συλληφθέντες διώκονται με την κατηγορία ότι στρατολογούσαν άτομα, τα οποία στέλνονταν στη συνέχεια στην εμπόλεμη Συρία. Εκτός από την κατοχή όπλων και πυρομαχικών, κατηγορούνται, με πρώτους τους ιμάμηδες, ότι υπέθαλπαν με τα κηρύγματά τους το μίσος εναντίον άλλων θρησκειών του αλβανικού κράτους, όσο και δυτικών χωρών.

Οι αλβανικές μυστικές υπηρεσίες, που παρακολουθούσαν τους υπόπτους επί εννέα μήνες, φέρονται να εντόπισαν ακόμα και αποδείξεις αποστολής εμβασμάτων μέχρι και 1.000 ευρώ, που προφανώς προορίζονταν για όσους πήγαιναν στη Συρία, ενώ βρήκαν σε σπίτι και τζαμιά μαγνητοσκοπημένες εκκλήσεις για τζιχάντ στη Συρία στις οποίες έπλεκαν το εγκώμιο του Μπιν Λάντεν. Η επιχείρηση των Αρχών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η κυβέρνηση του Εντι Ράμα κατάρτισε και προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και δέκα χρόνων σε πολίτες της χώρας που εμπλέκονται σε πολεμικές συγκρούσεις σε ξένες χώρες.

Οι Αρχές μεταδίδουν ότι έχουν βάσιμες υπόνοιες πως ο εξαρθρωθείς πυρήνας των ακραίων ισλαμιστών συνδέεται με οργανώσεις προσκείμενες στην Αλ Κάιντα, που πολεμούν στη Συρία. Με βάση τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, περισσότεροι από 300 Αλβανοί, από την Αλβανία, το Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ, πολεμούν σήμερα μέσα από τις γραμμές εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, όπως η Αλ Νάσρα κ.ά. στη Συρία, όπου καταφθάνουν μέσω της Τουρκίας μαζί με τις οικογένειές τους. Φήμες θέλουν τουλάχιστον 30 εξ αυτών να έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

Η στρατολόγηση γίνεται σε κάποια από τα περίπου 650 νόμιμα τζαμιά και τα δεκάδες άλλα που «φυτρώνουν» παράνομα σε πόλεις και χωριά της Αλβανίας, πολλά εξ αυτών με την αθέατη οικονομική ενίσχυση χωρών όπως η Σαουδική, Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ. Η Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας ανακοίνωσε ότι οι ιμάμηδες που συνελήφθησαν ήταν παράνομοι καθώς δεν είχαν διορισθεί από αυτήν, όμως τα αλβανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι τα τζαμιά όπου υπηρετούσαν οι συλληφθέντες είχαν κατασκευαστεί με άδειά της.

Κατά την έφοδο της αστυνομίας στο τζαμί του Μπάλα στα Τίρανα, οι αρχές βρήκαν ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία ο ιμάμης έλεγε στους πιστούς ότι «αυτοί που σκοτώθηκαν στη Συρία προσεύχονταν σ’ αυτό εδώ το τζαμί», ενώ αμέσως μετά τις αποκαλύψεις οι γονείς των 16 παιδιών που σπούδαζαν στο συγκεκριμένο τέμενος ως οικότροφοι, έσπευσαν να τα απομακρύνουν.

Αποστασιοποίηση των Τιράνων

Η Αλβανία μετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα έγινε το 1992 με πρωτοβουλία του Σαλί Μπερίσα μέλος της Ισλαμικής Διάσκεψης και την εποχή εκείνη εισέρρευσε χρήμα από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία και εστάλησαν ιερωμένοι, με προοπτική τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στην Ευρώπη. Ομως το έδαφος δεν αποδείχθηκε πρόσφορο για το ακραίο Ισλάμ καθώς οι Αλβανοί στην πλειονότητά τους έλκονται περισσότερο από τις δυτικές αξίες. Μάλιστα για πρώτη φορά φέτος, με απόφαση της κυβέρνησης Ράμα, η Αλβανία δεν πήρε μέρος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ισλαμικής Διάσκεψης στην Τεχεράνη, ενέργεια που θεωρήθηκε ότι εντάσσεται στο πνεύμα αποστασιοποίησης των Τιράνων σε μια περίοδο κατά την οποία διεκδικεί να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε.

Εξάλλου, κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα με τις ΗΠΑ, τον περασμένο Μάρτιο η Αλβανία ανέλαβε να φιλοξενήσει στο έδαφός της περίπου 200 μεταμελημένους μουτζαχεντίν της ιρανικής οργάνωσης Mujahedin-eKhala, που είχαν συλληφθεί στο Ιράκ. Αφού κρατήθηκαν επί ένα διάστημα σε στρατόπεδο της Βαγδάτης και εν τω μεταξύ το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αφαίρεσε τη συγκεκριμένη οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών, αφέθηκαν ελεύθεροι να ζήσουν επί ένα διάστημα στην Αλβανία.

Η τελευταία είχε επιλεγεί από τις ΗΠΑ να φιλοξενήσει στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έναν αριθμό Ουιγούρων, ισλαμιστών αυτονομιστών από την Κίνα, που είχαν συλληφθεί στο Αφγανιστάν και κρατηθεί ανακρινόμενοι επί δύο χρόνια στο Γκουαντάναμο καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για συνεργασία με τους Ταλιμπάν.

Use Facebook to Comment on this Post