Είτε πρόκειται για περιστασιακή λήθη ή η απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης που επηρεάζει την καθημερινή ζωή, υπάρχουν πολλές αιτίες της απώλειας μνήμης.
Συνηθέστερες αιτίες απώλειας μνήμης:…
Φαρμακευτική αγωγή. Πολλά από τα μη συνταγογραφούμενα επηρεάζουν τη μνήμη ή προκαλέσουν την απώλεια της. Συνήθεις ύποπτοι είναι: τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιισταμινικά, τα αγχολυτικά φάρμακα, τα μυοχαλαρωτικά, τα ηρεμιστικά, τα υπνωτικά χάπια και τα φάρμακα για τον πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση.
Αλκοόλ, κάπνισμα και χρήση ναρκωτικών. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ έχει από καιρό αναγνωριστεί ως αιτία απώλειας της μνήμης. Το κάπνισμα βλάπτει τη μνήμη μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στον εγκέφαλο, ενώ τα ναρκωτικά μπορούν να αλλάξουν τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο δυσκολεύοντάς τον στην ανάκληση αναμνήσεων.
Στέρηση ύπνου. Τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα του ύπνου είναι σημαντική για τη μνήμη. Για παράδειγμα, το να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, η οποία παρεμποδίζει τη δυνατότητα εδραίωσης και ανάκτησης πληροφοριών.
Κατάθλιψη και το άγχος. Όντας σε κατάθλιψη είναι πολύ δύσκολο να δώσετε προσοχή το τι συμβαίνει γύρω σας και να εστίασετε σε αυτό, πράγμα που επηρεάζει τη μνήμη. Επίσης, το στρες και το άγχος επηρεάζουν τον τρόπο συγκέντρωσης. Αυτό σημαίνει πως όταν είμαστε σε ένταση και το μυαλό μας είναι υπερδιέγερση, η ικανότητά σας να θυμόμαστε καταστρέφεται. Επιπλέον, το στρες που προκαλείται από ένα συναισθηματικό τραύμα οδηγεί σε απώλεια μνήμης.
Διατροφική ανεπάρκεια. Η καλή διατροφή – συμπεριλαμβανομένων των υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών και λιπών – είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Τυχόν ελλείψεις σε βιταμίνη Β1 και Β12 επηρεάζουν σημαντικά τη μνήμη.
Τραύμα στο κεφάλι. Ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι – από ένα ατύχημα για παράδειγμα – μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα προβλήματα μνήμης. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η πιθανότητα σταδιακής βελτίωσης της κατάστασης με την πάροδο του χρόνου.
Εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν συχνά βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης. Κάποιος που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να ανακαλεί αναμνήσεις από τα γεγονότα της παιδικής του ηλικίας, αλλά μπορεί και να μην θυμάται καν τι έφαγε για μεσημεριανό.
Άνοια. Πρόκειται για την προοδευτική απώλεια μνήμης και άλλων πτυχών της σκέψης που παρεμβαίνει στην ικανότητα του ατόμου να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες. Αν και υπάρχουν πολλές αιτίες της άνοιας, η πιο κοινή και γνωστή είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, που χαρακτηρίζεται από την προοδευτική απώλεια των κυττάρων του εγκεφάλου και άλλων ανωμαλιών.
Πώς αντιμετωπίζεται η απώλεια μνήμης;
Η θεραπεία για την απώλεια μνήμης εξαρτάται από την αιτία. Σε πολλές περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να είναι αναστρέψιμη με τη θεραπεία. Για παράδειγμα, η απώλεια μνήμης από τα φάρμακα μπορεί να επιλυθεί με μια αλλαγή στην φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία για την κατάθλιψη είναι επίσης επωφελής για τη μνήμη. Σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο – η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να θυμηθούν πώς να κάνουν πώς να κάνουν ορισμένες δραστηριότητες.
Υπάρχουν, ωστόσο, και θεραπείες ειδικά για τις απώλειας μνήμης. Για παράδειγμα, υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μνήμης που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και φάρμακα που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικής βλάβη από άνοια, η οποία συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πρακτικοί τρόποι βελτίωσης της μνήμης:
-Λύστε σταυρόλεξα
-Φτιάξτε παζλ
-Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα
-Ασκηθείτε