Για τη σημερινή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ο ανεξάρτητος βουλευτής και συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος προέβη στην…
«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα απόδοσης τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό. Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού, που δεν παραγράφεται και δεν
λησμονιέται. Μια τέτοια ημέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως τα έθνη και οι λαοί που δεν γνωρίζουν την Ιστορία τους είναι καταδικασμένα να ξαναζήσουν τραγικές στιγμές της ιστορικής τους πορείας. Στην μαύρη αυτή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, 353.000 Έλληνες του Πόντου, έπεσαν θύματα της τουρκικής αγριότητας, θυσιάστηκαν στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων, των σκοπιμοτήτων και της αδιαφορίας των ισχυρών της γης αλλά και των εγγενών αδυναμιών της Ελλάδας, που προήλθαν από τον εθνικό διχασμό. Το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η Γενοκτονία από τους Νεότουρκους Εθνικιστές (1914-1918) και του Κεμαλικούς διαδόχους στη συνέχεια (1919-1923), περιγράφεται με σαφήνεια στην απόφαση που εξέδωσε την 16 Δεκεμβρίου
2007, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Διεθνής Οργανισμός «Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών – International Association of Genocide Scholars(IAGS)», που μελετά το έγκλημα της γενοκτονίας από την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, όπως αυτό ορίσθηκε από τον ΟΗΕ το 1948.
Η απόφαση του IAGS αναφέρει μεταξύ άλλων:
συνήθως ως γενοκτονία των Αρμενίων αποκλειστικά, με μεγάλη μόνο αναγνώριση των ποιοτικά όμοιων γενοκτονιών άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
Ψηφίζουμε ότι, είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών ότι, η εκστρατεία των Οθωμανών εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της Αυτοκρατορίας μεταξύ 1914 και 1923 αποτέλεσε μια γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας.
Ψηφίζουμε ακόμη ότι, η Ένωση ζητάει εκ τούτου από την Κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες αυτών των πληθυσμών, να εκδώσει μια επίσημη απολογία και να προχωρήσει σε άμεσα και σημαντικά βήματα για αποκατάσταση».
Κατά συνέπεια, μετά από την αναγνώριση που έχει γίνει σε διεθνές επίπεδο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, η αποσιώπηση του γεγονότος έχει ως βάση την προσπάθεια καταστροφής συναισθημάτων ενσυναίσθησης και συμπόνιας για τους αδελφούς Ποντίους!
Η πολιτική στάση της Τουρκίας για αναγνώριση της γενοκτονίας μόνο των Αρμενίων αποτελεί πολιτική στάση συνειδητή, που έχει ως στόχο την περιθωριοποίηση και τον απομονωτισμό των Ελλήνων του Πόντου και του δράματος που αυτοί έζησαν!